13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialEva Tofalvi, victorie la biatlon

Eva Tofalvi, victorie la biatlon

» Tofalvi a profitat de descalificarea rusoaicei Akhatova si a castigat etapa de la Hochfilzen.

» Ioan Nan nu a reusit sa termine ieri finala de la slalom urias.

Veste senzationaala, ieri, pentru sporturile de iarna din Romania: Eva Tofalvi a devenit prima sportiva din tara noastra care a castigat o etapa de Cupa Mondiala la biatlon! Cursa nu a avut loc acum, ci in decembrie anul trecut, iar la vremea respectiva Tofalvi a terminat pe pozitia secunda.
Numai ca, ieri, forul mondial al biatlonului a anuntat oficial ca trei sportivi din Rusia, Dmitri Yaroshenko, Ekaterina Iourieva si Albina Akhatova, au fost depistati dopati – lucru confirmat si de analiza esantionului B, efectuata la laboratoarele Comitetului Olimpic de la Lausanne – si, in consecinta, toate rezultatele lor din acest sezon al Cupei Mondiale au fost anulate! si, cum Tofalvi fusese depasita, in etapa din decembrie, desfasurata la Hochfilzen, doar de Akhatova, descalificarea acesteia inseamna, implicit, primirea laurilor de catre Tofalvi! Ieri, dupa pranz, Federatia Internationala de Biatlon operase deja modificarile in clasamentele curselor, iar romanca se instalase pe prima pozitie, intrand, astfel, in istoria sporturilor de iarna din Romania.

Protest la Campionatele Mondiale
Schiori din tarile cu schi alpin mai putin dezvoltat au arborat banderole negre la Campionatele Mondiale de la Val d‘Isere, in semn de protest impotriva noului sistem de disputare a competitiilor mondiale care ii exclude din curse. "Am pus aceste brasarde pentru a anunta moartea campionatelor mondiale", a declarat belgianul Jeroen van den Bogaert. "In curand, nu vor mai fi campionatele mondiale, ci campionatele Alpilor", a adaugat el.
Protestul este indreptat impotriva sistemului care obliga schiorii din afara top 50 sa dispute calificarile pe o alta pista inainte de a fi admisi in cursele propriu-zise. "Este ca si cum ai avea campionatele mondiale A si campionatele mondiale B", subliniaza Van den Bogaert. Protestul a fost decis la o reuniune a sefilor echipelor natiunilor mici, a declarat Lamine Gueye, pre-sedintele Federatiei din Senegal. "CM este ca si mort", a spus el. "In mod unanim, denuntam noul sistem si cerem revenirea la cel vechi."

La actuala editie a CM de la Val d‘Isere participa 73 de tari, dar pana in prezent doar opt tari au cucerit medalii. De altfel, oficialii din tarile cu schi alpin mai slab sunt nemultumiti in primul rand de subventiile foarte mici primite de la FIS, care acorda 22 milioane de euro pentru dezvoltarea schiului, dar diferentele sunt foarte mari intre tari. "Belgia primeste 9.000 de euro pentru un schior, in timp ce Senegal doar 2.000. Noi ne intrebam de ce", a declarat Gueye, care s-a intalnit cu presedintele FIS, Gian Franco Kasper, pe aceasta tema.

ABANDON
Calificat in finala Campionatelor Mondiale de la Val d‘Isere, in proba de slalom urias, schiorul roman Ioan Nan nu a avut ieri o prestatie prea buna, fiind nevoit sa abandoneze. Cu toate acestea, rezultatul bun inregistrat cu o zi inainte, cand a terminat calificarile al 13-lea, poate reprezenta un punct de plecare, mai ales ca Nan este foarte aproape de a lua startul, in 2010, la Jocurile Olimpice de la Vancouver.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă