» Zvonul, vechi de peste o luna, potrivit caruia sediile federatiilor nationale sportive urmeaza a fi mutate din cladirea de pe strada Vasile Conta, unde functioneaza de peste 45 de ani, intr-un alt imobil, undeva pe Splaiul Independentei, a fost confirmat chiar de seful Ministerului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, cand aproape toata lumea credea ca a fost doar un foc de paie.
Doamna ministru nu pare altceva decat un bulgare de bunavointa. "Nu doresc altceva decat sa le ofer oamenilor conditii mai bune de lucru pentru a fi eficienti si a avea performanta. Este inadmisibil ca sapte persoane sa se inghesuie in birouri de cinci metri patrati cum se intampla in momentul de fata, pentru ca este obligatoriu sa avem in aceeasi cladire cateva dintre directiile importante, cum ar fi cea economica, de resurse umane sau juridica (n.r. – tot ministrul TS a spus insa ca in curand se va trece la externalizarea directiei juridice), care acum deservesc atat tineretul, cat si sportul. Pe Splai sunt spatii mai mari care pot fi exploatate mult mai bine. Desi exista zvonuri ca sefii federatiilor nu vor sa se mute, paradoxal, eu am constatat ca foarte multi doresc schimbarea. Cu o parte din conducatorii federatiilor am vorbit personal si i-am rugat sa accepte. In plus, l-am rugat pe domnul Octavian Bellu sa le explice sefilor forurilor noastre sportive ca nu fortez pe nimeni sa plece, ci doar ofer conditii mai bune", a precizat Monica Iacob Ridzi.
Numai ca, paradoxal, de la federatii ni s-a spus altceva.
Nimic oficial, proteste de la federatii
In ciuda afirmatiilor ministrului Ridzi, pe langa faptul ca presedintii forurilor sportive nu stiu decat de pe "la colturi" despre mutarea sediilor din strada Vasile Conta, nici unul dintre cei cu care am stat de vorba nu ar fi de acord cu trambalarea. Mai mult, dupa Elisabeta Lipa, prima care si-a exprimat in scris dezacordul cu privire la mutarea sediilor federatiilor, alti sefi ai forurilor noastre sportive i-au urmat exemplul cel putin la nivel declarativ.
Directorul de marketing si comunicare al Federatei de Tenis de Masa, Beatrice Romanescu, a spus raspicat ca sefii acestei discipline sunt total impotriva unei astfel de masuri. "Speram ca zvonurile in legatura cu asa-zisa mutare sa nu se adevereasca, pentru ca o atare miscare ar fi inoportuna si fara sens. Din fericire, n-am primit nici o hartie sau ceva oficial pe aceasta tema. Sper sa nu fim nevoiti ca, dupa cat am investit in actualul sediu, atat material, dar, mai ales, emotional, sa o luam de la capat in alta parte in conditiile de criza existente.
Sa nu uitam ca atunci cand sediul sportului din strada Vasile Conta a fost renovat ne-am mutat cu totii pe unde am putut si cativa ani am lucrat in conditii extrem de grele pana a ne intoarce acasa. Pentru ca, de fapt, pentru noi sediul din strada Vasile Conta inseamna acasa. Ca sa nu mai spunem ca, cel putin la tenis de masa, in statut este prevazut ca schimbarea sediului federatiei sa fie aprobata de Adunarea Generala (n.r. – majoritatea federatiilor au o astfel de prevedere in statut), ceea ce ar insemna o sedinta inutila, cu chemarea tuturor cluburilor, si cheltuielile aferente. si ar mai fi o problema extrem de importanta. Cine si din ce bani ar suporta mutarea?", a spus Beatrice Romanescu.
In prag de Olimpiada, sporturile de iarna refuza
Cu cateva luni inaintea Jocurilor Olimpice de la Vancouver, din aceasta iarna, conducatorii federatiilor sporturilor de iarna refuza o astfel de actiune. "Lasand la o parte ca pentru noi, cu cateva luni inainte de Jocurile Olimpice, cand se fac ultimele inscrieri si se poarta discutii aproape zilnic cu forurile internationale, ar fi dramatic sa incepem sa ne schimbam numere de telefoane, de fax s.a.m.d., nu e moral sa se faca o astfel de mutare. Vin in strada Vasile Conta, la sediul sportului, de cand eram copil, de pe vremea CNEFS (n.r. – Consiliul National pentru Educatie Fizica si Sport). Toata lumea sportului stie ca acolo e casa sportului. Deja e o legenda. Daca nu e suficient loc pentru sport deoarece Corpul de Control al Guvernului ocupa un etaj din sediul MTS, sa se faca demersuri pentru mutarea celor din Corpul de Control, nu din federatii, pentru ca ei au venit peste noi", ne-a spus Puiu Gaspar, secretarul general al Federatiei de Schi si Biatlon.
Adio comunicare
Despre zvonurile legate de mutarea federatiilor a auzit si unul dintre veteranii sportului romanesc, Anatol Grintescu, fost jucator de polo, fost antrenor al echipei Romaniei, fost secretar general al forului de polo, proaspat ales presedinte al FRP, in cateva cuvinte, de-o viata in sportul de inalta performanta. "Nu stiu daca altii au fost anuntati oficial despre mutare, dar noua nu ne-a zis nimeni nimic. Daca ne-ar fi intrebat cineva daca vrem sa ne mutam, raspunsul ar fi fost simplu: nu, pentru ca nu se justifica. De cand ma stiu conducerile federatiilor au stat impreuna cu conducerea Sportului, in primul rand, pentru o mai buna comunicare. si relatia a mers excelent timp de peste 40 de ani, Romania reusind sa iasa in fata in lume, in primul rand, prin sport", a spus Anatol Grintescu.
Ion Barladeanu, presedintele Federatiei de Kaiac-Canoe, considera, de asemenea, ca o eventuala mutare ar fi o piedica uriasa in calea comunicarii. "Sunt probleme urgente pe care le rezolvi rapid doar daca esti in acelasi sediu cu conducerea ministerului. In aparenta, poate sunt lucruri minore, dar cand ai de obtinut o semnatura sau ai de discutat o problema stringenta cu cineva din conducerea MTS si esti in alt capat al Bucurestiului, comunicarea este extrem de dificila. si asa sistemul merge greoi, daca mai punem si virgule, se blocheaza complet. Noi avem deja experienta celor doi ani cand cladirea din strada Vasile Conta a fost in renovare si a trebuit sa ne mutam prin tot felul de subsoluri. Am rezistat doar la gandul ca este provizoriu. Sper ca de data asta mutarea sa nu se intample", a spus Barladeanu.
Sportul, fara garantia propriului sediu
Nicu Vlad, presedintele Federatiei de Haltere, se numara, de asemenea, printre cei care nu sunt de acord cu mutarea sediului federatiei. "In urma cu vreo luna am auzit niste zvonuri, dar mi s-a parut o gluma proasta. Am crezut ca s-a renuntat la idee atata vreme cat nimeni din conducerea MTS, nici doamna ministru, nici Octavian Bellu, nu ne-a comunicat oficial aceasta intentie. Oricum, nu mi s-ar parea normal sa plecam din strada Vasile Conta. Cladirea a fost construita si renovata din banii Sportului pentru sport. Unde sa ne mutam si pentru cata vreme? Ministrii vin si pleaca. Cine ne garanteaza ca nu vom fi dati afara si din viitorul sediu dupa scurt timp, nemaivorbind de cheltuielile pe care le implica o mutare?", ne-a spus Nicu Vlad.
Daca ar fi sa interpretam spusele Monicai Iacob Ridzi, despre garantii nu poate fi vorba nici in momentul de fata, cand sederea federatiilor in cladirea din strada Vasile Conta este reglementata printr-o hotarare de guvern. "Orice hotarare de guvern poate fi modificata printr-o alta. E doar o chestiune de vointa", a spus seful MTS cu referire la actuala situatie locativa a federatiilor in strada Vasile Conta.
DE CE S-A CREAT ACEASTA PROBLEMA
Pana in 2003, inainte de desfiintarea MTS, era loc pentru toata lumea, iar in 2009, in Casa Sportului nu mai e loc tocmai pentru sediile federatiilor sportive, in conditiile in care o serie dintre acestea (atletism, handbal, rugby, hochei etc.) si-au construit propriile sedii si s-au mutat din strada Vasile Conta. Monica Ridzi a gasit explicatia: "Inainte de desfiintarea MTS nu stiu daca un etaj era ocupat de Corpul de Control al Guvernului (n.r. – adus in str. Vasile Conta din 2003, dupa transformarea MTS in Agentia Nationala pentru Sport), asa cum e acum", a spus seful MTS.