Elveţia a avut un parcurs fabulous în calificările pentru turneu final. S-a cocoţat pe primul loc al grupei de calificări, la şapte puncte distanţă de urmăritoarea sa, Islanda.
Fotbalistii din Ţara Cantoanelor s-au impus la limită, 1-0, pe teren proproiu, şi au remizat la 0, în Cipru. În celelalte partide, Elveţia a înregistrat următoarele rezultate: 2-0 cu Islanda în deplasare, şi 4-4, pe teren propriu, 1-1 acasă cu Norvegia, şi 2-0, în deplasare, 2-0 acasă cu Albania şi 2-1, în deplasare, 2-0 cu Slovenia în deplasare şi 1-0, în Elveţia, în ultimul joc in grupa preliminară. Elveţia a terminat prima grupa, cu 24 de puncte, 7 victorii, 3 remize şi NICIO înfrângere, şi un golaveraj de 17-6. Cei mai periculoşi jucători ai elveţienilor sunt portarul Diego Benaglio, dar şi Tranquillo Barnetta, Gokhan Inler și Philippe Senderos sau mai tinerii Xherdan Shaqiri, Fabian Schar, Granit Xhaka and Valentin Stocker.
Elveţia debutează la Rio de Janeiro pe 15 iunie, într-un meci contra naţionalei Ecuador. Cel mai tare meci este programat însă câteva zile mai tîrziu, când oamenii lui Ottmar Hitzfeld vor da piept cu una dintre cele mai tari naţionale de fotbal- reprezentativa Franţei. Inedit este că, deşi nu a trecut de grupe acum patru ani, Elveţia este singura echipă care a învins reprezentativa “La Roja” in parcursul de vis pe care spaniolii l.au avut ani de-a rândul şi în care au cucerit două titluri continentale şi unul mondial. S-a întâmplat acum patru ani când Elveţia s-a impus cu un sec 1-0 pe stadionul Moses Mabhida din Africa de sud. Eroul elveţienilor a fost atunci Gelson Fernandes. Chiar dacă n-au împiedicat Spania, pentru elveţieni a fost “cea mai important noapte din istoria fotbalului elveţian”, aşa cum avea să declare atacantul Blaise Nkufo.
Elveţia nu are cu ce să se laude în fotbalul mondial. A ajuns în sferturile mondialului în 1954 şi, de două ori în optimi, la ediţiile din 1994 şi 2006.
Primul meci pe care l-a jucat vreodată naţionala Elveţiei datează din 1905. Atunci, elveţienii au jucat cu francezii, la Paris, şi au pierdut la limită, cu 1-0. Elveţienii au insa nouă prezente la turneul final, mondial de fotbal, prima, la Mondialul din 1934. Heinz Hermann este cel mai important jucător elveţian. A jucat 117 meciuri pentru naţionala ţării sale în perioada 1978-1991. Alain Geiger are 112 jocuri in tricoul Elveţiei, în perioada 1980-1996, în timp ce Stephane Chapuisat se poate lăuda cu 103 prezenţe la prima reprezentativă în perioada 1989-2004. Cel mai bun marcator al elveţienilor este, însă, Alexandre Frei. Atacantul s-a lăsat de fotbal cu trei ani în urmă- a jucat însă 86 de meciuri pentru ţara sa şi a marcat de 42 de ori.
Elveţia e pe locul 22 în clasamentul FIFA. Au fost şi vremuri mai bune- în august 1993, Elveţia a fost pe trei. Au fost şi vremuri mai rele, cinci ani mai târziu, în decembrie 1998, Elveţia era pe 83.