6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialCanotori pe urmele lui Wilhelm Tell

Canotori pe urmele lui Wilhelm Tell

Românii au participat la una dintre cele mai dure competiţii de gen din lume.

Echipa de canotaj a României s-a clasat pe poziţia a patra la prima ediţie a Red Bull XRow, competiţie considerată a fi una dintre cele mai dificile din lume. Ţara noastră a fost reprezentată, de fapt, de echipajul de 8+1 din cadrul Clubului Sportiv al Armatei (CSA) Steaua Bucureşti, format din Cătălin Todirenchi, Petre Codău, Georgian Stoica, Ciprian Duduţă, Tudor Nichita, Gheorghi¬ă Munteanu, Cătălin Bârzoiu, Florin Răzvanţă, Florin Ştefan şi antrenorul Horia Constantinescu.
Nu este vorba doar un concurs de canotaj, ci a fost inventat un nou sport – canotaj cross coun¬try. 8 echipe de canotori au fost provocate să treacă peste trei lacuri, iar distanţa dintre aces¬tea a fost parcursă de membrii echipei cu barca în spate.
Startul s-a dat pe lacul Zug, unde s-a vâslit pe o distanţă de 10 kilometri. Cursa a continuat din peninsula Chiemen până la lacul Immensee, distanţă parcursă de canotori pe uscat, aceştia fiind nevoiţi să-şi care barca lungă de 20 de metri şi grea de aproximativ 100 de kilo¬grame doar cu ajutorul mâinilor.

Astfel, canotorii şi-au luat bărcile pe umeri aproximativ 4 kilometri, până într-o vale în care, spune legenda, tiranul Gessler l-ar fi împuşcat pe Wilhelm Tell. Acolo, sportivii au avut parte de o nouă încercare, urcarea este foarte abruptă, iar barca a îngreunat-o şi mai tare.
Prima parte a efortului pe uscat a luat sfârşit la Küssnacht am Rigi, unde bărcile s-au întors pe apă. Au urmat 9 kilometri pe învolburatul Meggen, de unde bărcile au urcat din nou pe umerii sportivilor până la cea de-a treia etapă în apă, care a început la vestitul club de canotaj Lucerna, de la Wartenfluh. Până la final nu au mai fost decât 4 kilometri de parcurs până în centrul oraşului Lucerna.
Nici finalul nu a fost însă unul liniştit, căci în centrul oraşului bărcile au fost iar scoase din apă şi transportate de membrii echipajului pe uscat, pentru a treia oară, pentru un sprint de 600 de metri până la pontonul clubului de canotaj Lucerna, finişul fiind pe SwissLifeArena.

Bani pentru câştigători

Victoria a revenit unei echipe din Germania, după un pic peste două ore de întrecere, departajarea făcându-se mai ales pe uscat, căci pe apă întrecerea a fost echilibrată, nici una dintre echipe nefiind dominantă.
Echipa României a fost pe podium, pe locul 3, până aproape de final, când, pe uscat, a fost depăşită de formaţia din Anglia. 

Căpitanul echipei noastre, Tudor Nichita, spune că ar vrea să revină la o competiţie de acest gen: „A fost o experienţă în totalitate nouă pentru noi. Cursa nu s-a bazat numai pe canotaj, unde am mers destul de bine, ci şi pe căratul bărcii, un element complet nou pentru noi, şi aici nu prea am avut timp să ne antrenăm. Acest lucru a fost cel mai dificil pentru noi, însă vom reveni la această competiţie”. Clasamentul Red Bull XRow a fost dominat de Marcel Hacker All Star (Germania), învingătoarea competiţiei, care a primit şi 6.000 de franci elveţieni, urmată de Berlin Xpress (Germania), Strength and Purchase (Marea Britanie), România, Les Barjot d’Annecy (Franţa), Club Aviron Vevey (Elveţia), Erster Wiener Ruderclub Lia (Austria) şi See-Club Luzern Youngsters (Elveţia).

Echipa României a avut în componenţă un fost campion mondial de tineret (Gheorghiţă Munteanu), doi foşti vicecampioni mondiali de juniori (Florin Răzvanţă şi Petre Codău) şi trei campioni naţionali de seniori (Ciprian Duduţă, Tudor Nichita şi Florin Ştefan).

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă