Cam din 1998, pentru ca nimeni nu-si mai aminteste exact anul, singurul bazin de sarituri in apa acoperit din Bucuresti, care se afla in cadrul Complexului National Sportiv (CNSB), este inchis. Lasand la o parte faptul ca activitatea de performanta la aceasta disciplina olimpica este aproape paralizata in Capitala, respectiva incinta reprezinta si un adevarat pericol public. Din cauza erodarii din ce in ce mai profunde a structurii metalice in care sunt montate, geamurile se pot desprinde si cadea oricand pe aleea de acces spre bazinul acoperit de inot, care il margineste si pe cel descoperit, chiar in capetele trecatorilor. In cei aproape opt ani de cand a fost scos din uz, la recomandarea Serviciului de Protectie a Consumatorilor si de Disciplina in Constructii, nimeni n-a miscat un deget, desi bani destinati lucrarilor de reparatii au existat.
Banii pentru reparatii au luat alte destinatii
De opt ani, banii alocati anual inceperii lucrarilor de reparatii ale incintei, pentru care s-au efectat nu mai putin de trei studii de fezabilitate, ultimul realizat in 2004, au fost redirectionati. Unul dintre obiectivele adiacente – sala de atletism, care a fost dotata cu instalatii de aer conditionat si iluminat la standarde internationale, iar vestiarele au fost renovate, totul din fondurile destinate initial bazinului de sarituri. „Am preferat sa terminam un obiectiv, decat sa investim niste bani intr-un proiect pentru care nu aveam suficienti bani sa-l ducem la bun sfarsit”, a justificat Dan Tudose, director al CNSB in perioada cand a fost dotata sala de atletism, actual director adjunc al complexului. El s-a lasat convins si de conducerea Federatiei de atletism care, mai „bataioasa” decat cea de natatie, a depus memorii peste memorii atat la CNSB, cat si la Ministerul Tineretului si Sportului pe vremea aceea. In plus, la acel moment, secretar de stat era Nicolae Marasescu, a carui legatura cu atletismul este bine cunoscuta.
Doar sperante si vorbe
In 2006, ca de opt ani incoace, noua conducere a CNSB a solicitat pentru reparatii la bazinul de sarituri 5 miliarde de lei, bani care ar trebui platiti, mai intai, pentru intocmirea proiectului de executie care ar da si pretul final al intregii lucrari. Actualul director, Constantin Miclea, promite ca proiectul se va afla printre prioritati, dar cum pana acum statul nu a alocat nici un ban pentru investitii este greu de crezut ca se va putea tine de cuvant. „Speram sa si obtinem banii pe care i-am cerut. Exista mai multe variante la bazinul de sarituri si, fara sa fiu specialist, cred ca am iesi mai ieftin daca l-am demola si am construi altul. Exista de asemenea si posibilitatea reconsolidarii acestuia, dar decizia ar trebui luata dupa o analiza atenta in care sa fie implicati si reprezentantii federatiei de specialitate, si cei ai ANS „, a spus Constantin Miclea.
„Saritorii” bucuresteni, doar pe… uscat
Desi este greu de crezut, cei aproximativ 100 de sportivi legitimati la cluburile din Capitala, copii, juniori si patru-cinci seniori, se antreneaza doar pe uscat, dar participa totusi la concursurile nationale de la Sibiu, unde exista singurul bazin de sarituri in apa acoperit din tara functional. Cei mai bine pregatiti saritori, creditati de tehnicieni cu sanse la medalii, merg cu circa zece zile inainte de competitie pentru a sari si in apa. Din cauza saraciei cluburilor, ceilalti ajung insa doar cu o zi, maxim doua, inaintea confruntarilor.
Atentie, consilieri prezidentiali!
Si totusi, la ultima editie a Jocurilor Olimpice, la Atena, Romania a fost reprezentata la „platforma” de o componenta a unui club bucurestean – Ramona Ciobanu de la CS Triumf. Locul 24, din 34 de concurenti, pe care a incheiat sportiva poate fi considerat chiar onorabil avand in vedere atat baza de selectie jenanta, cat si posibilitatile de pregatire din tara.
Nu este de mirare ca sariturile in apa sunt pe cale de disparitie in Romania. „Facem eforturi uriase sa nu disparem cu totul din peisajul international. Chiar daca nu avem obiective indraznete, participam la cat mai multe competitii din afara pentru a nu ne uita lumea, pentru ca odata iesiti din circuit ar fi foarte greu sa revenim”, a recunoscut Stefan Iamandi, secretarul general al federatiei romane de specialiate, care alaturi de Viorel Paunescu, in calitate de presedinte, ar trebui macar sa inceapa sa „miste” putin in directia repunerii in functiune a bazinului de sarituri. De asemenea, cei doi consilieri prezidentiali pe probleme de sport Octavian Belu si Mariana Bitang ar trebui sa ridice aceasta problema, care a intrat se pare intr-un cerc vicios, in fata sefului statului.