Campioana României, Steaua Bucureşti, trece printr-o perioadă de schimbări majore, pe care dacă nu va reuşi să le gestioneze cum trebuie, ar putea să-şi ia adio de la titlu, anul acesta şi de la Liga Campionilor.
Transferul lui Alex Bourceanu la Trabzonspor lasă un mare gol în jocul Stelei, nici unul dintre actualii jucători din lotul lui Reghecampf neputând să-l înlocuiască pe căpitanul echipei. Singura parte bună a transferului este poate faptul că roş-albaştrii vor primi circa 1,3 milioane euro pentru un jucător care de altfel se afla în ultimele luni de contract, şi pe care îl puteau pierde gratuit în această vară. Totuşi nici măcar această sumă, la care unele cluburi ar visa să o obţină pentru vânzarea unui fotbalist, nu schimbă cu nimic situaţia în care se află Steaua. Fără nici o victorie în opt meciuri şi cu înfrângeri în faţa unor echipe foarte modeste, Steaua ridică mari semne de întrebare cu privire la viitorul său.
Reghecampf a asigurat fanii că, dacă în prima parte a cantonamentului nu au contat rezultatele din meciurile amicale, în al doilea stagiu de pregătire vor apărea şi primele rezultate pozitive, ceea ce deocamdată nu s-a întâmplat. Iar Reghecampf mai are la dispoziţie doar două meciuri să demonstreze că echipa sa este pregătită să revină la lupta pentru titlu, una care se anunţă mult mai acerbă în cea de-a doua parte a campionatului.
Amicalurile din Spania arată ca o serie nesfârşită de experimente, iar rezultatele partidelor la fel, motiv pentru care unele case de pariuri au şi suspectat clubul stelist de blaturi. Având în vedere că Reghecampf a efectuat zeci de schimbări în lotul echipei în cele opt amicaluri de până acum, este clar că încă nu se bazează pe o formulă foarte clară pentru începerea campionatului. Astfel că se pune întrebarea de ce a primit undă verde transferul lui Bourceanu. Cu el pe teren Steaua atrăgea mai mulţi fani la meciuri, plus că avea şanse reale la titlu, respectiv la locul de Liga Campionilor. Participarea în Ligă le-a umplut conturile steliştilor anul trecut, plus că dacă mai adăugăm şi milioane luate pe Chiricheş, deja milionul primit pentru transferul lui Bourceanu devină o sumă infimă.
La urma urmei, indiferent dacă oficialii Stelei ar putea da vreun răspuns concret la această întrebare, Bourceanu, după câte a făcut pentru Steaua, merita să fie lăsat să-şi croiască singur drumul mai departe. La această oră fostul căpitan al Stelei stabileşte ultimele detalii ale unui contract care îi va aduce circa 600.000 euro anual, timp de 3,5 ani. Iar oficialii Stelei vor trebui să se grăbească, pentru că turcii nu pot avea răbdare ca în cazul transferului lui Chiricheş, deoarece luni, la ora 24.00, se încheie perioada de transferuri în Turcia.
Ceea ce se întâmplă cu Steaua mai departe ţine de Dodel şi compania. Tănase şi Pintilii sunt principalii contracandidaţi la obţinerea banderolei de căpitan după plecarea lui Bourceanu. Însă Reghecampf are deocamdată probleme mult mai mari decât stabilirea noului căpitan. În Spania, el a folosit toţi jucătorii pe care îi are la îndemână în meciurile amicale, însă nici o formulă nu a avut succes. Din rândul jucătorilor noi, Keşeru este cu mult sub aşteptări, Bogatinov este departe de a reprezenta o soluţie reală pentru iminenta plecare a lui Tătăruşanu din vară, iar tânărul Grădinaru a avut prea puţine şanse ca să demonstreze ceva. Nici Piovaccari nu a mai avut succes, tehnicianul stelist fiind de altfel criticat că strică jocul practicat de echipă până acum şi că produce confuzie în rândul jucătorilor prin avalanşa de schimbări efectuate în meciurile amicale. Singurul mare câştig este recuperarea lui Gabi Matei, fundaşul care în ultimii doi ani a evoluat foarte puţin din cauza a trei operaţii suferite la ambii genunchi.
Cu prea puţine câştiguri în urma pauzei de iarnă, dar cu pierderi importante, rămâne de văzut dacă steliştii vor reuşi să-şi rezolve problemele din joc până la următorul meci din campionat. Campionatul va fi reluat pe 22 februarie, însă mai întâi Steaua are de jucat două restanţe: cu Concordia (14 februarie) şi cu U Cluj (18 februarie). Dacă nu vor reuşi să obţină maximul de 6 puncte, poziţia pe care o vor ocupa în clasament va fi una extrem de fragilă, indiferent dacă vor fi lideri. Petrolul şi Astra se anunţă extrem de periculoase pentru lotul lui Reghecampf.
Rezultate meciuri amicale, primul stagiu de pregătire, Marbella, Spania: Steaua – Nürnberg 1-5, Steaua – Werder Bremen 0-0, Steaua – Lucerna 0-1, Steaua – Union Berlin 1-1, Steaua – FC Baku 0-2.
Meciuri amicale, al doilea stagiu de pregătire, tot în Spania: Steaua-Dinamo Kiev 0-0, Steaua-Göteborg 0-0, Steaua-Lokomotiv Plovdiv 1-2, Steaua-Korona Kielce (3 februarie, 19.30), Steaua – Elfsborg (5 februarie, 19.00).