13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecial16 minute de bucurie sau cosmar?

16 minute de bucurie sau cosmar?

Montreaux, o statiune extrem de populara aflata pe malul lacului Geneva, va fi azi gazda tragerii la sorti a grupelor preliminare pentru Campionatul European de fotbal din 2008, al carui turneu final va avea loc in doua tari, Austria si Elvetia.
Conform traditiei, cele doua tari organizatoare sunt calificate direct pentru faza finala, asa ca in urnele tragerii la sorti de azi se vor afla 50 de tari grupate in 7 urne valorice.

Am prins ultimul loc
Cum vremurile in care nationala noastra se califica in mod constant la turneele finale mondiale sau europene s-au terminat si, implicit, s-a spulberat si statutul nostru de cap de serie, acum trebuie sa ne multumim Ð ba chiar sa ne bucuram! Ð si cu faptul ca am prins ultimul loc in urna a 2-a valorica! In acest fel, evitam cativa adversari extrem de puternici (Germania, Croatia, Italia, Turcia, Polonia sau Spania) si ne putem astepta chiar, cu un pic de noroc, sa avem parte de o grupa mai usoara.

Festivitate scurta, invitati multi
Festivitatea tragerii la sorti va dura extrem de putin, aproximativ 16 minute, timp in care cei 50 de reprezentanti ai tarilor care s-au inscris pentru preliminarii au destul timp sa treaca de la agonie la extaz si invers in functie de adversarii pe care ii vor avea.
La festivitate sunt acreditati peste 300 de ziaristi din 40 de tari, precum si peste 700 de invitati. Nu mai putin de 62 de televiziuni vor prelua evenimentul, nu numai din Europa, ci si din tari ca Fiji, China, Thailanda, Macao sau Malaisya! Ca de obicei, evenimentul va prilejui intalnirea mai multor tehnicieni celebri din Europa, care conduc echipe nationale, cum ar fi Luis Aragones (Spania), Oleg Blohin (Ucraina), Karel Bruckner (Cehia), Raymond Domenech (Franta), Sven Goran Eriksson (Anglia), Roy Hodgson (Finlanda), Marcello Lippi (Italia), Jurgen Klinsmann (Germania), Lars Lagerback (Suedia), Otto Rehhagel (Grecia), Luis Felipe Scolari (Portugalia) sau Marco Van Basten (Olanda), alaturi de care se va afla si Victor Piturca, selectionerul Romaniei.

Sistem schimbat, fara baraje pentru 2008
Sistemul de calificare la Euro 2008 va fi schimbat fata de precedentele preliminarii. In urma tragerii la sorti vor rezulta sase grupe de cate sapte echipe fiecare si o grupa de opt echipe. Se va juca tot in sistemul fiecare cu fiecare, acasa-deplasare, iar la finalul preliminariilor primele doua clasate din fiecare grupa se vor califica automat la turneul final, fara a se mai juca baraje.

Ideal sau de cosmar
Oficialii fotbalului romanesc si-au prezentat optiunile in ceea ce priveste adversarii pe care i-ar dori in preliminarii, in special din prima urna valorica, cea a capilor de serie. In opinia lor, Grecia, Portugalia si Suedia ar fi adversari accesibili, in timp ce Olanda ar fi cosmarul pe care nu am vrea sa il mai avem in cale!
In ceea ce priveste adversara din a treia urna valorica, am prefera Bulgaria sau Slovacia, nu ne-ar fi rau nici cu Ucraina sau Norvegia, dar am avea probleme cu Serbia-Muntenegu, Rusia sau Danemarca.
Apoi, daca ne uitam pe celelalte urne valorice – cu echipe care, in mod normal, nu ar trebui sa ne provoace teama – ajungem la concluzia ca ar fi, totusi, de evitat sa picam cu Belgia, Slovenia (inca ne mai amintim de eliminarea din barajul spre CM 2002…), Irlanda sau Scotia (din urna a 4-a), Ungaria sau Finlanda (din urna a 5-a), Georgia sau Cipru (din urna a 6-a).
Sperand sa avem gura aurita, ne-ar placea ca azi, la Montreux, sa primim din partea UEFA urmatoarea grupa: Grecia, Romania, Bulgaria, Letonia, Albania, Moldova, Malta si Luxemburg.
La polul opus, pe care cu siguranta nu il doreste nimeni, ar fi urmatoarea grupa: Olanda, Romania, Serbia-Muntenegru, Belgia, Ungaria, Armenia si Azerbaidjan. O grupa cu patru formatii de cosmar pentru noi, olandezii, sarbii, ungurii si armenii rapindu-ne, recent sau in trecut, mai multe sanse de a ajunge la turneele finale…
Operatiunea de la Montreux
va fi transmisa in direct si de TVR1, si de Eurosport, incepand cu ora 13.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă