Evenimentul Zilei ia în discuţie scandalul de la Institutul Cultural Român, scandal ce a pornit în jurul concursului pentru filialele ICR din străinătate pentru ocuparea funcţiilor de director general adjunct şi referent.
„‘S-au înscris 189 de candidaţi pentru 5 posturi de director adjunct (30 de candidaţi) şi 12 posturi de referent (159 de candidaţi)’, spune ICR pe pagina sa oficială de pe internet”, potrivit EVZ.
„Pentru ocuparea funcţiilor de director adjunct sau de referent, candidaţii erau sfătuiţi să trimită un Curriculum Vitae şi un proiect cultural în funcţie de care să fie programaţi la un interviu, în perioada 7-11 ianuarie. Ultima zi de depunere a dosarului era 14 decembrie, iar rezultatele concursului urmau să fie anunţate pe 21 ianuarie. Au fost anunţate, o parte, pe 4 ianuarie, confirmând temerea unor candidaţi că posturile au fost deja ‘aranjate'”, continuă publicaţia.
Din Adevărul aflăm că adevăratul motiv pentru care premierul Victor Ponta a decis schimbarea conducerii Insititutului Naţional de Statistică are legătură cu insuccesul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, organizat pe 29 iulie 2012.
„Revizuirea datelor privind Produsul Intern Brut a fost invocată de premierul Victor Ponta pentru schimbarea conducerii INS, dar adevăratul motiv vine din insuccesul referendumului, după recensământ”, scrie Adevărul.
„Anul trecut, premierul Victor Ponta a sperat până în ultima clipă că cifrele parţiale ale recensământului realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) vor fi colacul de salvare pentru validarea referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Dar şeful INS, Vergil Voineagu, i-a dat planurile peste cap (…). Ca urmare a sabotajului USL (în privinţa referendumului, n.red.), s-a vehiculat că datele provizorii care apar la INS şi care indicau 16.500.000 de români vor fi modificate. INS a transmis că se va folosi şi de datele de la Evidenţa Populaţiei şi se va documenta suplimentar”, se mai explică în articol.
„Vergil Voineagu, a subliniat atunci că instituţia pe care o conduce nu deţine informaţii privind numărul persoanelor cu drept de vot, ci doar informaţii (deocamdată provizorii) privind populaţia stabilă a României. ‘Datele preliminare ale recensământului populaţiei şi locuinţelor nu au nicio legătură cu procesul electoral (ca, de altfel, recensământul în sine), respectiv cu validarea sau invalidarea referendumului’, a spus Vergil Voineagu”, mai precizează Adevărul.
Gândul titrează „De Bobotează, Sfântul Duh s-a dat la ‘pet oficial’ cu cod de bare. Patriarhul: Anul acesta avem 12 tone de apă, nu vă grăbiţi!”
”’Pentru ce e nevoie de toţi jandarmii ăştia? Păi cine vine să facă scandal şi să fure la biserică?’, îşi face cruce a mirare un bătrân care ascultă slujba de Bobotează în faţa Patriarhiei. Răspunsul avea să vină în scurt timp, chiar după ce Patriarhul Daniel şi-a încheiat predica cu un îndemn care a arătat că Sfinţia Sa îşi cunoaşte prea bine oile credincioase”, relatează Gândul.
„‘Anul acesta, avem 24 de butoaie de 500 de litri cu apă sfinţită. Adică 12 tone de apă. De aceea, vă rugăm să nu vă grăbiţi şi să veniţi în linişte şi în rugăciune. Apa nu e din Dâmboviţa, e din izvorul Mântuirii Maicii Domnului, de la o adâncime de 183 de metri, din grădina Patriarhiei. E apă plată, apă potabilă’, încearcă Patriarhul să îmbuneze mulţimea. (…). La Patriarhie, sticla oficială a Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru primirea apei sfinţite costă 5 lei. Peturile sunt gratis”, mai scrie publicaţia.
Curentul vorbeşte despre supradimensionarea organigramelor instituţiilor în condiţiile în care „scorul de circa 70 de procente pe ţară obţinut de USL comportă crearea de sinecuri pentru toate eşaloanele puterii din cadrul USL”: „Organigramele instituţiilor vor fi supradimensionate iar în aceste zile se discută crearea a nu mai puţin de 3.300 de funcţii de conducere pentru eşalonul doi al partidelor ce alcătuiesc Uniunea Social Democrată”.
„Astfel, din primele estimări, vor fi circa 60 de secretari de stat, la care se vor mai adăuga 120 de preşedinţi de agenţii. Aceştia din urmă vor avea toţi cabinete, secretarii personali dar şi consilierii lor. Adică un total de circa 1.250 de oameni, toţi conectaţi politic la ceea ce înseamnă USL. La aceştia se vor adăuga preşedinţii celor 110 agenţii şi autorităţi naţionale. La rândul lor cei 110 şefi vor avea câte doi vicepreşedinţii, adică alţii 220 de şefi mai mici. La fel se întâmplă şi în cazul celor 83 de companii de stat care vor fi conduse de directori, la rândul lor aceştia fiind dublaţi de adjuncţi”, detaliază Curentul.
Cotidianul analizează cum PDL a pierdut peste 1 milion de voturi în doar 6 luni.
„Fostul partid de guvernământ a înregistrat în 2012 eşecuri pe linie la toate tipurile de scrutine. În premieră însă, PDL a devenit formaţiunea care între alegerile locale şi cele parlamentare pierde peste un milion de voturi”, scrie publicaţia.
„La alegerile pentru primari, PDL a suferit un eşec mult mai mare decât o arată cifrele statistice. Faţă de alegerile pentru primari din 2008, PDL a obţinut cu 500.000 de voturi mai puţin în condiţiile în care în 2012 s-a înregistrat o creştere a numărului votanţilor cu 1,2 milioane. PDL a pierdut 5 municipii capitale de judeţ câştigate în 2008 – Botoşani, Craiova, Slatina, Ploieşti şi Vâlcea. Alte 3 municipii capitale de judeţ – Reşiţa, Călăraşi şi Deva – controlate de PDL, ultimele două ‘via’ UNPR, nu au mai fost menţinute, deşi în cele două municipii PDL a mers în alianţă cu UNPR”, arată Cotidianul.