1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: "Am fost primiţi în UE fără să ne fi făcut...

REVISTA PRESEI: „Am fost primiţi în UE fără să ne fi făcut temele”

„Ana Blandiana, poetă: ‘Sentimentul dominant e că trăim un tur de magie neagră'”, titrează Adevărul în ediţia de marţi: „Poeta ne-a oferit un interviu despre 1990, despre memorie, despre Memorialul de la Sighet, despre comunism şi postcomunism, despre politică, despre intelectuali şi idei, despre dragoste şi despre poezie.

‘Suntem membri în NATO  şi în Uniunea Europeana,dar am fost primiţi fără să ne fi făcut toate temele, în timp ce noi visam aceste intrări ca pe nişte examene a căror trecere să ne transforme esenţial. Dar ce mă impresionează e că tot ceea ce ceream noi prin anii `90 în proclamaţii, pe puncte, e ce ne cere încă Uniunea Europeană acum. Eram cu cincisprezece ani în avans, noi, cei care le ceream. Iar din moment ce trebuie cerute în continuare, nu s-au împlinit, din păcate’, a spus Ana Blandiana”.

Din Curentul aflăm că „Suntem săracii Europei: România, pe ultimul loc în UE la salariul minim pe economie: 157 euro/lună”: „România a ajuns în luna ianuarie 2013 pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, potrivit Eurostat – organismul care se ocupă cu statistica Comisiei Europene . Astfel, după ultima creştere din ianuarie, România, unde salariul minim pe economie a ajuns la 157 de euro/lună, a fost devansată de Bulgaria unde salariul minim pe economie a atins 159 euro/lună.

În acest context trebuie precizat că în celelalte ţări sărace din UE (n.r. – potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim într-o ţară este mic dacă se situează la nivel de între 100 şi 500 euro/lună), salariul minim este de cel puţin două ori mai mare faţă de salariul minim din România şi Bulgaria”.

„Socialiştii germani, familia politică a lui Victor Ponta: DE CE SE OPUNE GUVERNUL NOSTRU INTRĂRII ROMÂNIEI ÎN SCHENGEN”, scrie Gândul: „Parlamentarul german Susanne Kastner, SPD (social-democraţii nemţi), fost vicepreşedinte al Bundestagului, a declarat într-un interviu pentru gândul că sunt două motive pentru care Germania a decis să se opună intrării României în Schengen: primul motiv este unul legat de precampanie electorală din Germania. Parlamentarul german susţine însă că la fel de important este şi faptul că România trebuie să mai facă paşi înainte în lupta anticorupţie.”Rapoartele Comisiei Europene trebuie luate în serios. Lupta anticorupţie trebuie continuată”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă