„Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu critică, în termeni duri, programul lui Andrei Marga şi nu participă la Salonul de Carte de la Paris”, titrează Adevărul în ediţia de marţi: „Nume de vârf ale culturii noastre, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Mircea Cărtărescu nu vor fi prezenţi la Salonul de Carte de la Paris, delimitându-se de programul preşedintelui ICR, Andrei Marga.
Salonul de Carte de la Paris, unde România este ţară invitată, va debuta joi în prezenţa preşedintelui Franţei, François Hollande, şi a premierului român Victor Ponta. Trei nume importante care figurau pe lista celor 27 de scriitori români invitaţi de organizatorii francezi, cu susţinerea Institutului Cultural Român (ICR), şi-au anunţat absenţa de la prestigiosul eveniment: Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu. De asemenea, din lista iniţial anunţată lipsesc şi numele lui Neagu Djuvara şi al lui Augustin Buzura”.
„Le Figaro: Premierul Orban acordă un loc de cinste extremei-dreapta din Ungaria”, potrivit Cotidianul: „Cunoscutul ziar francez ‘Le Figaro’ a publicat, luni, un articol semnat de Arielle Thedrel, specialistă în probleme est-europene, în care se arată că ‘premierul ungar Viktor Orban nu se teme că se va compromite decorând mai multe personalităţi de extremă-dreapta’.
Să recunoaştem, este un fapt care, dacă ar fi fost consemnat în România, ar fi luat foc imediat toată presa, ca să nu mai vorbim despre cea europeană, fie ea de stânga sau chiar de dreapta. În schimb, la Budapesta ‘se poate’, aşa cum este posibilă şi coaliţia Fidesz – Jobbik (partid de extremă-dreapta), sau acel moment în care, pentru direcţia unui teatru budapestan finanţat de guvern, a candidat şi câştigat un personaj care avea un program nazist sau cum ‘a mers’ acel demnitar care denunţa colegii cu origini evreieşti”.
Din Curentul aflăm că „UDMR cere ca Radu Banciu să fie judecat „imparţial“ de un fost angajat al său”: „Secretarul general al UDMR Kovacs Peter în cea mai recentă postare de pe blogul său anunţă că l-a denunţat pe realizatorul unei emisiuni, cronicar sportiv şi cere unui organ al statului, CNCD, să îl incrimineze şi sa-l ardă pe jurnalist. Pe blogul jurnalistului Radu Banciu n-am găsit nimic despre chestiunea cu CNCD-ul şi UDMR-ul.
Kovasc Peter, udemerist de vârf, în calitatea sa de reprezentant al unui ONG, îl denunţa pe Radu Banciu, şi aşteaptă cu nerăbdare decizia colegului său, tot un cap al UDMR, Astalosz Csaba Ferenc, care se afla însă pe o poziţie guvernamentală, având rang de secretar de stat, numit pe post încă din 2005 de Tăriceanu, partenerul de afaceri al lui Rudaş Erno, fost şef al agenturii serviciilor secrete maghiare din România. Astalosz a fost în 2012 şi consilier de stat la cabinetul viceprim-ministrului Marko Bela, şef al UDMR-ului”.
„ADRIAN NĂSTASE, ELIBERAT. Ce urmează pentru Năstase şi ce dosare penale mai are fostul premier proaspăt eliberat”, scrie şi Gândul: „După eliberarea condiţionată de luni, fostul premier Adrian Năstase trebuie să respecte o regulă importantă – şi firească – impusă de judecători: nu trebuie să comită niciun fel de infracţiuni, pentru că altfel va fi din nou încarcerat.
Până în 2016, Adrian Năstase nu poate activa în partid, nu poate candida şi nici vota. Pe lângă dosarul Trofeul Calităţii, în care a fost condamnat definitiv, Năstase mai are o condamnare în dosarul Zambaccian, de trei ani cu suspendare, decizia nefiinde definitivă. Fostul premier mai este cercetat într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor”.