Ziarele de marţi scriu despre Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, care se află în topul sondajelelor interne realizate de PSD, privind numărul de voturi pentru primăria Capitalei, dar şi despre retragerea titlurilor de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu.
În Evenimentul Zilei citim despre alegerile pentru Primăria Capitalei, de anul viitor.
„Alegerile locale de anul viitor vor fi un prim test, iar Primăria Generală a Capitalei va fi una dintre primăriile pentru care se va da cea mai mare luptă. Potrivit unor sondaje interne realizate de PSD, la capitolul intenție de vot, la întrebarea deschisă pe cine ați vota la Capitală, cel mai bine s-a situat Victor Ponta, urmat de Călin Popescu Tăriceanu, cu peste 40%. Aceștia sunt urmați de Ecaterina Andronescu – 44%, Robert Negoiță – 35% și Sorin Oprescu – 32%. Alina Gorghiu are o intenție de vot de 21%, în timp ce candidatul PNL pentru Primăria Generală, Cristian Bușoi, nu trece de 18%. De menționat este că sondajele au fost făcute atât înainte de tragedia din Colectiv, cât și după. „Nu sunt diferențe la intenția de vot între cele două sondaje, însă sunt diferențe mari în ceea ce privește încrederea. Au scăzut mult”, potrivit Evz
.Adevărul scrie despre decizia Universităţii din Bucureşti de retrage titlurile de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu, în condiţiile existenţei unui cadru legislativ.
„Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti spun că vor demara procedura de retragere a titlurilor de doctor obţinute în mod fraudulos. Universitatea din Bucureşti va retrage titlurile de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu dacă va exista de la anul procedura legislativă care va permite universităţilor să facă asta. Cel puţin aşa susţine rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, după ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a dat de înţeles că din 2016 universităţile ar putea primi responsabilitatea de acordare şi retragere a titlurilor de doctor. Până acum, de acest lucru se ocupa Ministerul Educaţiei. De asemenea, a mai adăugat Curaj, întreaga procedură va fi atent monitorizată în ceea ce priveşte calitatea şi corectitudinea de către angajaţii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU)”, transmite Adevărul.
În Zf citim despre companiile de salubritate, care obţin contracte pe perioade foarte mari de timp, cu diverse primării, întrucât nu există nicio reglementare legislativă care să îngrădească durata unui contract.
„De obicei, firmele cu acest obiect de activitate nu se ocupă doar cu strângerea gunoiului, ci îşi extind afacerile şi în zona deszăpezirilor, colectăorii şi transportului deşeurilor sau a „combaterii“ poleiului. Aceste firme obţin, de regulă, contracte pe perioade foarte mari de timp, de la 10 la 20 sau chiar 25 de ani, cu diverse primării. Ele sunt „un fel de stat în stat“, spune un reprezentant al unei fime din domeniu care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Compania Polaris M Holding – aflată în centrul unui scandal în care a intervenit FBI – nu face excepţie de la regulă, firma având operaţiuni în toate aceste arii de business. Totodată, în ultimii zece ani firma a reuşit să se extindă la nivel naţional, având contracte cu primării din Arad, Alba Iulia, Slobozia sau Târgu Jiu. În judeţul Teleorman, firma constănţeană spune că a câştigat, în 2013, un contract pentru prestări de servicii de colectare şi transport deşeuri municipale, salubrizare stradală, deszăpezire şi combatere a poleiului în Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle şi Zimnicea, precum şi în 92 de comune. Practic, în tot judeţul Telorman sunt 92 de comune, astfel că Polaris M Holding „face curăţenie“ în întregul judeţ”, precizează Zf.
Wall Street scrie despre 13 companii româneşti care sunt prezente în clasamentul Deloitte Technology Fast 500 EMEA 2015 pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). Cel mai bine plasată este ZebraPay, care a înregistrat o rată de creştere medie de 998% în ultimii patru ani (2010-2014).
„Cele 13 companii romanesti reprezinta o cincime din numarul total al finalistilor provenind din Europa Centrala. Acestea sunt ZebraPay SRL, locul 85, ITNT (89), Astinvest Com SRL (127), Insoft Development&Consultin (172), Piconet SRL (206), Geskimo SRL (238), Nordlogic Software SRL (263), Life is hard (271), Bittnet Systems SA (360), Qualitance QBS SRL (400), dcs plus (CS DCS Fast Link SRL – 476), Accesa IT Consulting (480) si Gama IT (499)”, potrivit Wall Street.
Din Prosport aflăm ce cotă are echipa naţională a României, pentru câştigarea EURO 2016.
„Cu şapte luni înaintea începerii competiţiei, bookmakerii au oferit deja cotele pentru EURO 2016 şi, aşa cum era de aşteptat, România nu se numără printre opţiunile specialiştilor. Englezii de la William Hill au introdus în ofertă opţiunea prin care pariorii pot miza deja pe naţionala care va ridica trofeul deasupra capului în Franţa. Ţara gazdă e văzută cu prima şansă, având o cota de 3.75, urmată de Germania (4.33), Spania (6.50), Belgia (11.00) şi Anglia (13.00). La acest capitol, echipa antrenată de Anghel Iordănescu se numără printre codaşe, un eventual triumf al lui Sânmărtean şi compania la EURO fiind considerat o adevărată bombă. România are cotă 151, la egalitate cu Slovacia, pentru câştigarea Europenelor, doar Albania (251), Irlanda de Nord (251) şi Ungaria (501) fiind cotate cu şanse mai mici decât ale tricolorilor”, scrie Prosport.
GSP scrie despre schimbările pe care Mircea Rednic vrea să le facă la Dinamo.
„Dacă vom avea șanse la titlu, vom aduce jucători importanți încă de anul acesta. O echipă se formează în 6 luni sau în un an. Vor fi mișcări la echipă, dar nu foarte multe, pentru că 90% lotul este format. Mă gîndesc să aduc jucători noi, care vin aici cu ambiție și care au mai multă calitate. Voi aduce și români și străini. Nu vom transfera mulți jucători. Doar patru sau cinci”, potrivit GSP.