Blogurile de marţi scriu despre propunerea ministrului Justiţiei de a face graţieri şi amnistii pentru golirea puşcăriilor, dar şi despre elucidarea unuia din marile mistere ale social media.
Moise Guran scrie că ministrul tehnocrat al Justiției „face ceea ce nici Cazanciuc și nici chiar Ponta n-au avut curaj să facă… le dă apă la moară și le oferă argumentele și ocazia perfectă unor parlamentari care patru ani n-au făcut decât proiecte de amnistii (grațieri colective) și pe care societatea civilă greu i-a oprit din demersul lor”.
Sub titlul „Să golim pușcăriile?! Da’ nu mai bine le desființăm?”, jurnalistul constată cu ironie că, „dacă nu rezolvăm problema supraaglomerării penitenciarelor, ne face CEDO pilot și ne amendează cu 80 de milioane de euro pe an. Nu e o sumă mică, dar ea pălește pe lângă valoarea pagubelor produse anual cetățenilor români și statului de tot felul de infractori, mai mici sau mai mari. Ce să grațiem? Fraudele? Înșelăciunile? Furtul de găini sau de biciclete? Evaziunea fiscală? Corupția? Bănuiesc că nici chiar doamnei Prună nu-i trece prin cap să grațieze faptele săvârșite cu violență… Așa că astea generatoare de pagube materiale sunt cele mai susceptibile de a fi grațiate… Așa, și dacă golim pușcăriile, rezolvăm problema supraglomerării… pentru câte luni? Salariul sau benzina necesare polițistului sau procurorului care-i aleargă pe ăștia eliberați după aceea, le pune cineva la socoteală? Sau ne mai luăm un răgaz de câteva luni în care să construim niște pușcării noi? Păi, dacă ne trebuie câteva luni, nu mai bine ne apucăm de pe acum să le facem, că oricum CEDO vrea un plan în sensul ăsta, nu vrea pușcării la cheie până în septembrie?”.
Cătălin Tolontan revine la subiectul „Gala Bute” şi scrie că Gazeta nu a încălcat dreptul la reputaţie al procurorului DNA Alina Stoica, magistrat care îi scăpase pe Elena Udrea şi Ion Ariton: „Curtea de Apel București a respins joi, 30 iunie, toate plângerile și pretențiile materiale ale procurorului Alina Florentina Stoica împotriva celor doi jurnaliști ai Gazetei care au relatat cazul Gala Bute. Prin sentința sa netă și definitivă, Curtea modifică decizia instanței de fond”. În urmă cu un an, pe 24 iunie 2015, Judecătoria Sectorului 2 dăduse în esență dreptate procurorului și considerase că „jurnaliștii Cătălin Tolontan și Mirela Neag au încălcat dreptul la reputație și demnitate al magistratului Alina Florentina Stoica”.
Zoso crede că a elucidat unul din marile mistere ale social media, și anume de ce, în ciuda cifrelor mari aflate la vedere, unii bloggeri nu livrează altceva decât expunere: „da, la expunere rup, dar când e să trimită oamenii să vadă produsul la care fac reclamă, nimic. Când ai 178.000 like-uri la pagină și trimiți 31 de oameni către un site, nu prea meriți banii pe care îi ceri. Și explicația e următoare: unii bloggeri sunt produse, așadar cititorii lor nu sunt interesați de ce au ei de zis sau de ce vor să vândă, sunt interesați doar de ei”.
Adelin Petrişor prefaţează summitul NATO de la Varşovia şi scrie că „vor fi patru batalioane în cele trei ţări baltice şi Polonia şi o brigadă multinaţională în România. De asemenea, vor fi mai multe misiuni de poliție aeriană comune în zonă, iar navele aliaților vor continua să vină în Marea Neagră. [donald cook] Ultima parte e mai complicată. Convenția de la Montreux nu permite navelor militare ale țărilor neriverane să stea în zonă mai mult de 21 de zile. SUA au trimis și vor mai trimite distrugătoare, deși operațiunea este greoaie și costisitoare. Bine ar fi ca România să aibă o flotă serioasă. E greu de crezut însă că Marina noastră va putea face mai mult decât să modernizeze fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand. În aceste condiții, la Marea Neagră, Alianța se poate baza doar pe Turcia, o țară cu o flotă de război considerabilă. Asta înseamnă că “democratul” Erdogan își va putea face în continuare de cap, iar derapajele sale vor scăpa nesancționate…”.