1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialSuceava: Insolvenţa Dornafarm lasă praful de pe tobă foştilor parteneri

Suceava: Insolvenţa Dornafarm lasă praful de pe tobă foştilor parteneri

Firma suceveană a fost chemată în insolvenţă de Farmexim SA, pentru o datorie de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi. Când procedura a început, la masa credală s-au adunat toţi creditoriii societăţii, informează Obiectiv de Suceava.

Primăria Suceava a primit, în urma deciziei luate de adunarea creditorilor, 100% din creanţă, BCR – 53%, în vreme ce firma care a declanşat procedura insolvenţei a primit ceva mai mult de 100 de milioane de lei vechi – cam 0,5 % din datorie n în ansambu, creditorii privaţi vor primi în medie 0,1% din valoarea datoriei înscrise în tabelul definitiv al creditorilor.

Acţiunea de insolvenţă sau faliment, declanşată pentru recuperarea datoriilor de la partenerii de afaceri nu mai constituie o armă de „şantaj” la fel de valabilă ca acum un an sau doi. Pentru simplul fapt că, după ce procedurile amintite au fost demarate, statul vine şi ia tot iar firmelor care mai sperau că o să-şi poată recupera astfel datoriile şi au pornit aceste proceduri, nu le rămâne mai nimic.

Un exemplu sugestiv în acest sens în constituie SC Dornafarm SA.

Vineri, la sfârşitul săptămânii trecute, s-a întrunit adunarea creditorilor societăţii şi, cu un vot de 3 la 1, s-a aprobat Planul de reorganizare al societatii Dornafarm.

În cadrul adunării s-au prezentat patru grupe de creditori – garantaţi, bugetari, chirografari conform art.96 alin.1 din Legea 85/2006 şi chirografari. Termenul de chirografar desemnează o persoană (juridică sau fizică, ce deţine un drept personal de creditor pe baza unui act sub semnătură privată, n.r.)

Grupa creditorilor garantaţi a primit prin plan 53,19% din valoarea creanţ ei,creditorul fiind BCR. Grupa creditorilor bugetari a primit 100% din creanţă, fiind singura grupa favorizată, creditor principal fiind Primăria Suceava.

Grupa creditorilor chirografari conform art.96 alin.1 din lege a primit 98% din creanţă,din aceasta grupă făcând parte furnizorii de utilităţi şi furnizorii de produse indispensabile desfăşurării activităţii societăţii debitoare. În această grupă sunt creditori care au solicitat transformarea creanţelor in actiuni, valoarea creanţelor transformate în actiuni este de aproximativ 1.550.000 lei.

Grupa creditorilor chirografari au primit prin plan 0,1% din valoarea creanţei înscrise în tabelul definitiv.Din aceasta grupă face parte şi societatea Farmexim, cea care a declanşat procedura insolvenţei şi care va primi prin plan suma de 10058,58 lei.

De menţionat că SC Dornafarm si-a schimbat actionariatul în 2009, acţionar majoritar fiind acum Societatea de Asigurare Reasigurare ASIMED controlată de Laurenţiu Huică, acţionar majoritar şi la fabrica de medicamente Arena Group SA. După schimbarea actionariatului şi intrarea în insolvenţă, Dornafarm, prin reorganizarea activităţii comerciale, a obtinut profit atât din exploatare cât şi din activitatea generală, aspect ce ar putea face posibilă împlementarea planului de reorganizare propus de societatea debitoare şi aprobat de creditori.

Sume derizorii alocate creditorilor chirografari

Decizia luată de adunarea creditorilor societăţii este, în mod vădit, nefavorabilă SC Farexim SA şi vine după ce, în vară, Tribunalul a admis contestaţia formulată de Farexim împotriva tabelului preliminar rectificat al creditorilor din data de 10 mai 2010 şi a dispus anularea acestuia. Conform deciziei de atunci, SC Farexim Sa avea de încasat 2.841.478 lei şi dobânda de 1 % pe zi începând din 1.03.2009, creanţă chirografară, ceea ce înseamnă peste 50 de miliarde de lei vechi, în acest moment; SC TIS FARMACEUTIC SA a primit 9.216 lei, creanţă chirografară; SC POLISANO SRL – 98.025 lei, creanţă chirografară; SC LABORMED GROUP SRL – 197.420 lei, creanţă chirografară; Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare – 5.346 lei, creanţă chirografară; Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA – IFN – 100.000 EURO şi 493.260,74 lei, creanţă sub condiţie. Datoriile au fost, cu alte cuvinte, recunoscute însă, adunarea creditorilor a hotărât plata acestora funcţie de importanţa debitului – mai întâi cele de la stat, apoi la bănci, după aceea la ceilalţi parteneri de afaceri, care nu se vor alege cu mare lucru. Desigur, lupta în instanţă continuă şi se va vedea în final dacă Farexim şi ceilalţi creditori chirografari vor obţine ceva în plus.

Dornafarm SA, trimisă în insolvenţă de Farexim SA Bucureşti

Cel mai tare distribuitor de medicamente din judeţ, Dornafarm SA, cel care, până acum trei ani deţinea majoritatea farmaciilor din Suceava şi ajunsese să fie monitorizată chiar de către Oficiul Concurenţei, prin anul 2007 a intrat în încurcătură în toamna anului 2009. Dacă în 2007 societatea anunţa majorarea capitalului social cu 72 de miliarde de lei vechi, prin absorbirea a cel puţin trei companii farmaceutice mai mici din judeţ, doi ani mai târziu, SC Dornafarm SA a fost chemată la judecată de partenerul de afaceri SC Farexim SA Bucureşti, care a cerut în data de 15 octombrie 2009 deschiderea procedurii insolvenţei împotriva distribuitorului de produse farmaceutice sucevean.

Motivul pentru care s-a cerut insolvenţa Dornafarm rezultă dintr-un contract neonorat, datând chiar din anul de glorie al firmei sucevene – 29 martie 2007. Farexim şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, livrând produsele medicamentoase prevăzute însă distribuitorul nu a plătit marfa preluată. Mai mult, Dornafarm a emis în garantarea plăţilor produselor achiziţionate bilete la ordin în valoare totală de 24,03 miliarde de lei vechi, bilete care au fost refuzate total sau parţial la plată în bănci.

Potrivit cererii de deschidere a procedurilor de insolvenţă, Dornafarm datora atunci şi suma de 24,7 miliarde lei vechi reprezentând penalităţi de întârziere la plata sumelor restante, calculate până la 12.10.2009, potrivit clauzei penale din contractul de vânzare – cumpărare. În acest fel, datoria totală se ridica atunci la 48,76 miliarde de lei vechi, însemnând contravaloarea mărfii livrate şi neachitate plus penalităţile de întârziere.

În 2007, Dornafarm era la un pas de a monopoliza piaţa farmaceutică suceveană

În octombrie 2007, Dornafarm SA Suceava a anunţat piaţa RASDAQ asupra intenţiei de majorare a capitalului social al companiei cu 7,2 milioane de lei prin aport în numerar şi preluarea de către societate a companiilor farmaceutice Sanrotex, Farma Stop şi Farmacia Gara de Nord. În acel moment, inspectorii suceveni ai Consiliului Concurenţei au demarat monitorizarea acestei iniţiative, prin prisma Legii Concurenţei, care stabileşte că sunt interzise concentrările economice care au ca efect consolidarea unei poziţii dominante, care ar putea conduce la restrângerea sau înlăturarea semnificativă a concurenţei de pe piaţă.

Conducerea comerciantului de farmaceutice Dornafarm Suceava a propus atunci acţionarilor majorarea capitalului social al companiei cu 72 miliarde lei vechi (2,14 milioane euro) prin aport în numerar, până la 8,56 milioane lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă