Dupa un proces de faliment care a durat mai bine de cinci ani, in iunie 2006 firmele fostului om de afaceri constantean au fost radiate din Registrul Comertului, prin hotarare judecatoreasca. Desi Freedom Star Electronics, Freedom Star Holding si Freedom Star Industrial nu mai exista, ele continua sa apara ca debitoare pe listele mai multor institutii ale statului. La AVAS, cele trei societati-fantoma datoreaza inca 15 milioane de dolari, dar suma totala a creantelor datorate in tara si strainatate depaseste, se pare, 40 de milioane USD. Creditorii trustului Freedom nu mai au nici o sansa de a-si recupera banii.
Un personaj controversat
Cu un trecut invaluit in mister, care a dat apa la moara la nenumarate zvonuri imposibil de probat, Ion Serban a reusit in anii ‘90 sa devina unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri ai judetului Constanta. Personaj abil si cu numeroase relatii, el a reusit in scurt timp sa puna bazele unui lant de firme care au atins variate domenii de activitate. In 1994, grupul Freedom Star a lansat deja celebrele televizoare cu acelasi nume, asamblate intr-o fabricuta de la Slobozia din piese asiatice aduse in tara mai mult sau mai putin legal. Trustul Freedom a comercializat ani buni produse electronice, dar Serban nu s-a limitat la acest domeniu, investind sume uriase si in constructii, si in industrie. Beneficiind de sprijinul unor guvernanti, Freedom Star a fost primita cu bratele deschise de toate bancile din judet, care i-au acordat credite peste credite, fara o consultare prea atenta a dosarelor depuse. De neoprit, Serban a ajuns sa investeasca pana si in zootehnie, preluand la Tortomanu o fosta IAS cu patrimoniu extrem de bogat. Fost sportiv de performanta, el a dat sume uriase pentru resuscitarea boxului romanesc, devenind gratie acestor investitii presedintele federatiei de profil. La finele anilor ‘90, clubul Farul Freedom Star ii avea pe lista sportivilor legitimati pe celebrii pugilisti Leonard Doroftei si Francisc Vastag, atrasi pe litoral de punga fara fund a lui Ion Serban. In 1998, o data cu schimbarile politice si legislative, norocul presedintelui FRB s-a schimbat, acesta fiind pus la zid de toate bancile care altadata il creditasera cu atata bunavointa.
Firmele au disparut, debitele au ramas
Timp de mai bine de cinci ani de zile, trustul Freedom Star s-a aflat intr-un anevoios proces de faliment. Pe lista creditorilor au aparut sute de firme din tara, dar si din strainatate, iar cuantumul exact al datoriilor este si in momentul de fata foarte greu de stabilit. Cert este ca in iunie 2006, doua dintre firmele mari ale lui Serban, Freedom Star Holding SRL Constanta si Freedom Star Electronics SA, si-au incetat definitiv si in mod oficial existenta. Prin Hotararea judecatoreasca nr. 17384 din 14.06.2006 s-a dispus radierea din Registrul Comertului a celor doua societati. In mod suprinzator, decizia a fost luata, desi cele doua firme continuau sa apara pe listele unor institutii cu datorii uriase. Falimentul s-a incheiat, dar numai o parte din creditorii lui Serban au reusit sa isi recupereze banii dati. Astfel, in prezent, Freedom Star Holding, Electronics si Industrial continua sa apara ca debitoare “fruntase” la Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). In momentul de fata, defuncta F.S. Holding datoreaza statului roman suma de 9.357.301 USD, in timp ce “colega” sa F.S Electronics are un debit de “numai” 4,3 milioane de dolari. Daca tinem cont si de creantele altor firme din imperiu, cifra totala a datoriilor Freedom ajunge in momentul de fata la 15 milioane USD. De asemenea, tot o mostenire marca Ion Serban, Baby Beef Tortomanu (in prezent in lichidare), are si ea la AVAS un debit de 7,5 milioane. Grupul Freedom Star continua sa apara ca debitor si pe listele altor firme care nu s-au indestulat din vanzarile efectuate in timpul lichidarilor judiciare, astfel ca totalul debitelor este unul urias, ajungand se pare undeva la aproape 40 milioane de dolari. Nici unul dintre creditorii lui Freedom nu mai au insa sansa de a-si recupera nici macar un dolar, intrucat firmele nu mai exista, iar Serban a fost deja exonerat de raspundere pentru aceste daune considerate nu penale, ci comerciale.