6.3 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialPușcașii marini americani, în vizită la elevii din Constanța

Pușcașii marini americani, în vizită la elevii din Constanța

O întâlnire inedită a avut loc marți, la Școala Gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța. Elevii claselor a IV-a D, a VII-a A și a VIII-a B s-au întâlnit cu 20 de pușcași marini de la baza militară americană din localitatea Mihail Kogălniceanu.

Aceștia, în frunte cu locotenentul Saul Burleson, chaplain of Black Sea Rotational Force 16.1, au răspuns unui proiect inițiat de Mirela Cotoarbă, institutor  în școala constănțeană. Consilierul educațional, prof. Crina Martinescu, explică faptul că ”prin astfel de parteneriate se încearcă a se construi o  relație cât mai strânsă între membrii comunității dobrogene, iar elevii sunt deosebit de interesați.”

Activitatea a debutat la ora 10, când soldații au fost primiți cu pâine și sare în școală, după care au răspuns cu amabilitate tuturor întrebărilor puse de elevii mai mici pe diferite teme: specificul meseriei lor, locuri prin care au mai fost în calitate de militari, ce le place în România.

De cealaltă parte, americanii au vrut să cunoască ce știu școlarii români despre Statele Unite, cine a fost sau cine își dorește să viziteze această țară și care ar fi motivele care i-ar determina să o facă.

La sfârșitul acestei mese rotunde, mediate de Cristina Lomnoșanu, profesoară de limba engleză, pușcașii marini au primit suveniruri confecționate de către elevi : câte un semn de carte, un desen și flori din materiale reciclate.

După acest atelier, a început …lupta ! Aceasta s-a desfășurat pe terenurile de fotbal și de baschet. A trebuit ca americanii să se declare învinși la fotbal, nefiind o specialitate cu tradiție în Statele Unite. La baschet, meciul s-a încheiat cu remiză, iar loviturile de departajare le-au dat câștig de cauză soldaților.

Pentru efortul lor deosebit, soldații au fost recompensați cu medalii, în semn de prietenie. Militarii americani au oferit directorului Școlii ”Gheorghe Țițeica”, prof. Aneta Dragnea, emblema ”Strenght of Partenership”, în semn de apreciere față de calitatea activităților realizate.

”Prin astfel de parteneriate se încearcă a se construi o  relație cât mai strânsă între membrii comunității dobrogene, iar elevii sunt deosebit de interesați.” Crina Martinescu, consilier educational.

Elevii au fost curioși și receptivi pe tot parcursul programului. S-a glumit, s-a luptat cu mult curaj și dăruire, s-au creat punți între două lumi. La finalul activității, Corina Vlad, directorul adjunct al instituției școlare, a declarat : ”Este minunat să îi vedem pe elevii noștri în ipostaze atât de diferite față de cele cu care ne-am obișnuit. Astăzi au discutat cu dezinvoltură într-o limbă străină, s-au luptat să apere onoarea sportivă a școlii, au oferit celorlați un alt chip: mai vesel, mai optimist, mai curajos.”

Cele mai citite

Pentru a 12-a noapte consecutivă mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului din Tbilisi

Mii de georgieni pro-UE s-au adunat luni în faţa clădirii Parlamentului de la Tbilisi pentru o a 12-a noapte consecutivă de proteste față de...

Campionul mondial la box Mihai Leu salvat de profesorul Irinel Popescu

Fostul campion mondial de box Mihai Leu a transmis, luni, că îşi continuă recuperarea la Institutul Clinic Fundeni, unde a fost internat în urmă...

NATO a interceptat trei avioane rusești deasupra Mării Baltice

Avioane de vânătoare F-35 olandeze au interceptat trei aeronave rusești deasupra Mării Baltice vineri și le-au escortat la distanță peste apele internaționale până la...
Ultima oră
Pe aceeași temă