1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialOradea vrea să se bată cu stațiunile din Ungaria

Oradea vrea să se bată cu stațiunile din Ungaria

Stațiuni precum Hajdu­szoboszlo, Nyiregyhaza sau Debrețin din Ungaria reușesc să atragă sute de mii de turiști în fiecare an.

Oradea speră să intre pe harta turismului balnear european din această toamnă. Primarul Ilie Bolojan a anunțat că pe data de 10 septembrie, după mai multe amânări consecutive, va fi deschis aquapark-ul Nymphaea, cea mai importantă investiție publică de acest fel din România și, totodată, cel mai modern aquapark din Transilvania.

Realizarea acestuia a costat 88,3 milioane de lei, iar cea mai mare parte a sumei a provenit din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Aquapark-ul pune în valoare imensul potențial turistic și curativ al apelor termale care se află în subsolul vestului României și estului Ungariei. De asemenea, reprezintă prima încercare importantă a unei comunități din România de a concura cu celebrele stațiuni termale din Ungaria, fie că este vorba de Hajduszoboszlo, Seghedin, Jula, Debrețin, Nyiregyhaza sau Nyir­bator.

Aquapark-ul din Oradea va avea o suprafață de șapte hectare și un luciu de apă de 5.000 de metri pătrați. Vor exista 14 bazine și 12 tobogane. De asemenea, vor exista spații de tip wellness și de servire a mesei, cabinet de înfrumusețare, de cosmetică și de estetică dentară, de masaj și de aquaterapie, dar și saune rusești, finlandeze, turcești sau cu infraroșii ori cameră cu sare și cu gheață.

 În clădirea destinată bazinelor acoperite vor exista trei zone: family, relax și adventure. De asemenea, au fost amenajate terenuri de sport și 230 de locuri de parcare. Lucrările la acest aquapark au început în februarie 2015. Deschiderea va însemna crearea a 500 de noi locuri de muncă directe și indirecte în Oradea, după cum estimează autoritățile locale. Aquapark-ul va fi administrat de către Primăria și Consiliul Local Oradea. De asemenea, consilierii locali au stabilit și tarifele care vor fi achitate de cei care vor dori să intre în incinta aquapark-ului. Astfel, pentru trei ore, un adult va plăti 25 de lei, iar pentru o zi va plăti 50 de lei. Vor exista reduceri pentru copii, pentru elevi și pentru pensionari, precum și bilete pentru familii. Prețurile sunt perfect comparabile cu cele din Ungaria. De exemplu, un bilet de intrare la complexul turistic Aquapalace din Hajduszoboszlo costă 3.200 de forinți (46 de lei) în timpul săptămânii sau 3.400 de forinți (49 de lei) în weekend.

Deocamdată, nu au fost făcute licitații pentru atribuirea spa­țiilor pentru activitățile de alimentație publică. De asemenea, site-ul aquapark-ului din Oradea este disponibil doar în limba română și funcționează cu o oarecare greutate. Însă specialiștii în turism au aștep­tări optimiste, mai ales că, în prezent, oferta românească în domeniul turismului balnear este foarte slabă.

“Există puține posibilități de distracție în stațiuni precum Băile Felix, Băile 1 Mai sau Marghita, dar acest aquapark este situat chiar în municipiul Oradea, care oferă multiple posibilități de recreere sau de distracție pentru cei care doresc să își petreacă aici vacanțele”, spune Ildiko Szanto, expert în turismul transfron­talier. Unii specialiști afirmă că strategia câștigătoare ar putea fi chiar crearea unui parteneriat cu stațiunile din Ungaria, care să ducă la oferirea unor circuite turistice străinilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă