5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialNăvodari: Petiție pentru promenadă

Năvodari: Petiție pentru promenadă

Locuitorii și turiștii își pot exprima susținerea față de proiect sau îl pot critica.

Orașul Năvodari ar urma să aibă o promenadă asemănătoare celei din Mamaia sau din alte stațiuni. Este vorba despre o faleză cu lungime de șase kilometri, construită la 60 de metri de mare, care să facă practic legătura cu Mamaia. În zonă ar urma să fie amplasate zece foișoare, dar și 600 de stâlpi dintre care jumătate vor fi alimentați cu energie solară. Efortul financiar, 61,3 milioane de lei, este suportat în cea mai mare parte din fonduri europene. Proiectul este însă controversat: unii investitori i se opun, localnicii îl susțin. Aceștia din urmă au inițiat chiar o petiție online pentru susținere, iar primăria strânge semnături în oraș.

Cine e împotrivă

Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi unul dintre cei mai mari investitori în turism pe litoral, cu 4.000 de locuri de cazare, dintre care 2.000 construite în Năvodari, afirmă că proiectul primarului nu este convenabil absolut deloc pentru cei care au investit în staţiune, pentru că multe dintre planurile de investiţii au ţinut cont de ieşirea la mare şi de plaja lată. „În ­PUZ-ul depus de primărie se prevede construirea unei serii de clădiri şi centre comerciale pe care noi nu le-am luat în calcul atunci când am investit aici. Eu, dacă aş fi aflat ce se va întâmpla, ­n-aş mai fi făcut la Năvodari acele investiţii de 27 de milioane de euro în 2.000 de locuri de cazare. În plus, în condiţiile astea, dacă mâine primesc o ofertă de vânzare, plec imediat din Năvodari", a declarat Murad pentru Mediafax. El a adăugat că plănuia să mai construiască în următorii ani încă 2.000 de locuri de cazare, dar renunţă din cauza noii situaţii create.

Ce spune Ponta

Întrebat recent care este părerea sa, premierul Victor Ponta a declarat că va examina dacă va trimite Corpul de Control la Năvodari pentru a verifica situaţia construcţiilor ce se intenţionează a fi ridicate în zona plajei, el menţionând că, dacă e vorba de decizii ale autorităţii locale, acestea pot fi atacate în instanţă. ”Toată lumea, pe bună dreptate, vrea autonomie locală – mai extinsă sau mai redusă. După care, când se întâmplă ceva, toată lumea zice să intervină primul ministru. O să examinez dacă ţine de Guvern acest lucru, cu siguranţă că o să verificăm. Dacă sunt decizii care ţin strict de autoritatea locală, acestea pot fi atacate în instanţă”, a spus Ponta, întrebat dacă va trimite Corpul de Control al Guvernului la Năvodari. Pe de altă parte, Ponta a spus că nu îşi doreşte ca Executivul să ”intre toată ziua” peste autorităţile locale. ”Sigur că Guvernul e responsabil şi trebuie să intervină, să verifice, dar nici nu vreau să se ocupe Guvernul de orice construcţie pe care o face o primărie sau un consiliu local, pentru că atunci înseamnă că nu mai există autoritate locală şi autonomie locală şi facem iar un stat supercentralizat, ceea ce eu personal nu cred că este bine”, a spus Ponta.

Ce spun oamenii

Până în prezent, petiția a fost semnată de peste 300 de persoane. ”Orașul Năvodari are nevoie de faleză, ar atrage mai mulți turiști în zona aceasta de litoral”, scrie un bărbat de 62 de ani pe site-ul unde se strâng petițiile. ”Dezvoltarea unui oraș nu trebuie să depindă de opinia unui patron de afacere ce are doar interese proprii”, adaugă o femeie. ”Sunt de acord cu acest proiect. Acea zonă arată foarte rău acum. Mizerie, iarbă netunsă, praf și nisip peste tot. Sper să se înceapă cât mai curând acest proiect”, spune altcineva. Oamenii au și propuneri: să se construiască și o pistă de biciclete, de exemplu. Există și un singur comentariu negativ: ”Distrugeți tot cu bună știință… păcat că nu știm să valorăm peisajele naturale dupa care multe alte țări tânjesc…”.

Ce spun autoritățile locale

Reprezentanții Primăriei Năvodari au precizat că proiectul are rolul a a atrage turiști, nu de a-i îndepărta. Aceștia spun că zona de plajă nu va fi afectată în nici un fel, acolo nu va fi făcută nicio investiție. Totul a fost proiectat la limita de plajă, pe domeniul public al orașului, nu pe cel al statului. Aceștia mai spun că ­zona se va dezvolta așa cum s-au dezvoltat, de exemplu, ­Mamaia, unde există de zeci de ani o ­astfel de promenadă.

Date. Ce va conține

Investiția se va realiza din materiale naturale – dale din granit, urmând să fie prevăzută cu:

– 10 foișoare de observație care vor permite fotografierea peisajului Mării Negre;

– 2 ronduri prevăzute cu ­fântâni arteziene;

– 600 de stâlpi prevăzuți cu lampadare, alimentați cu energie electrică, din care aproximativ 300 de stâlpi vor utiliza surse de energie regenerabilă (energie solară);

– 600 de bănci compozite fără spătar;

– 300 de bănci cu spătar;

– 300 de jardiniere;

– 36 de panouri electronice de informare pe care vor putea afișa informații cu privire la starea vremii, precum și alte informații de interes public;

– un sistem de amplificare ­prevăzut cu 300 de boxe;

– 4 pergole.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă