Primul vaporetto din seria celor şapte contractate de municipalitatea timişoreană, în cadrul proiectului intitulat ‘Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega’ va ajunge în oraş până la finele lunii martie, a declarat primarul Nicolae Robu, citat de Agerpres.
În primii cinci ani timişorenii vor putea circula gratuit cu vaporetto, pentru a încuraja folosirea acestui mijloc de transport ecologic în comun. Costurile vor fi suportate din bugetul local.
‘Ambarcaţiunea este gata, iar firma producătoare (din Galaţi, n.r.) ne-a spus că totul este pregătit şi că aşteaptă o oportunitate de transport cu trailerul, astfel încât transportatorul să aibă şi ceva de dus înapoi, pentru ca drumul să fie mai eficient. Aşteptăm ca în luna martie să ne vină primul vaporetto, iar noi vom face tot posibilul să-l punem în funcţiune cât mai repede. Alte două sunt aproape gata şi vor ajunge şi ele, în primăvară’, a declarat vineri primarul Nicolae Robu.
Concomitent cu pregătirea lansării la apă a primelor ambarcaţiuni, municipalitatea timişoreană a lucrat şi la finalizarea celor nouă staţii de îmbarcare/debarcare, pe care le-a dotat cu echipamente de intervenţie şi de întreţinere a navelor, a achiziţionat două macarale, a dotat cele nouă posturi de prim ajutor şi cele nouă posturi de stingere a incendiilor.
Valoarea totală a acestor achiziţii de echipamente, exclusiv ambarcaţiunile, se ridică la 367.000 de lei fără TVA şi este susţinută din venituri proprii. Valoarea totală a contractului pentru achiziţionarea vaporaşelor este de 6,9 milioane de lei.
‘Am economisit 4,2 milioane de lei (echivalentul a 1 milion de euro, n.r.), pentru că aveam la dispoziţie 11,13 milioane de lei ca sumă plafon pentru realizarea licitaţiei de achiziţionare a vaporettelor. Pe parcursul a şase luni, ambarcaţiunile vor veni eşalonat’, a mai afirmat primarul.
Fiecare ambarcaţiune are lungimea de 12,7 metri, înălţimea de 4,9 metri, capacitatea de 50 de locuri pe scaune şi un echipaj format din două persoane şi vor circula în cadrul sistemului de transport în comun al regiei de transport RATT, după un program regulat, dar vor folosite şi pentru agrement.
Ambarcațiuni de transport public urban, denumite vaporetto, circulă de foarte mulți ani la Veneția.