1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialLa Galați, investitorii străini sunt ținuți la distanță de edili

La Galați, investitorii străini sunt ținuți la distanță de edili

Cu toate că de ani de zile la Galați se discută despre atragerea investițiilor străine ca unică alternativă pentru salvarea economiei locale din dezastrul în care se află, atunci când se pune problema discuțiilor concrete edilii Galațiului nu prea știu ce să facă și ce să spună. S-a dovedita asta și vineri, cu prilejul vizitei la Galați a ambasadorului Chinei la București, Excelenţa Sa Xu Feihong. Ambasadorul a efectuat o vizită informală la Galați, pentru a cunoaște oportunitățile de colaborare economică, culturală, instituțională. A participat la deschiderea Conferinței Academiei de Științe Tehnice din România și a vizitat Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și Administrația Porturilor Dunării Maritime.

La Prefectură a avut loc o întâlnire a ambasadorului cu reprezentanții administrației gălățene, prefectul Dorin Otrocol, președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa, și primarul Marius Stan. La întâlnire a mai participat și secretarul de stat Costin Mihalache de la Secretariatul General al Guvernului, consilierul premierului în relațiile cu China. Ambasadorul Xu Feihong a remarcat câteva dintre reperele colaborării dintre Galați și administrații din China, respectiv înfrățirile Galațiului din anii ‚80 cu regiunea Hubei și oraşul Wuhan și acordul din 2014 al Camerelor de Comerț și Industrie din Galaţi şi Wuhan. La astea se adaugă și colaborarea dintre studenții de la Facultatea de Teatru a Universității „Dunărea de Jos“ și Academia Centrală de Dramă din Beijing.

Proiectele „strategice“ sunt deja expirate

Dialogul despre posibila colaborare economică a fost precedat de prezentarea de către directorul Tehnopol Galați, Ionuț Mocanu, a potențialului economic al Galațiului, reprezentat, printre altele, de Parcul Industrial, construit din 2004 până în 2013 și care de la inaugurare este pustiu. Printre „proiectele strategice“ prezentate ambasadorului s-a aflat și proiectul terminalului trimodal din Portul Bazinul Nou, care, teoretic, ar valorifica potenţialul situării Galaţiului pe sectorul fluvio-maritim al coridorului Rhin-Dunăre, dar practic este inutil, pentru că proiectul a fost trimis la Bruxelles, dar nu a primit finanțare. Al doilea proiect este tunelul pe sub Dunăre, un proiect abandonat înainte de realizarea studiului de fezabilitate, iar al treilea proiect este  o nouă șosea de centură a orașului, promisiune electorală vehiculată de vreo zece ani de toți politicienii, dar pentru care nu există un proiect. Autoritățile nici măcar nu s-au străduit să traducă oferta economică și proiectele Galațiului în limba engleză, slideshow-ul pregătit de Tehnopol fiind în limba română, ca și cum ar fi pentru uz intern.

Propunerea primarului: un consulat al Chinei la Galați

Din partea edililor Galațiului, singura propunere de colaborare a venit din partea primarului Marius Stan, care a sugerat înființarea la Galați a unui consulat al Chinei. Ambasadorul a răspuns că pentru înființarea unui consulat trebuie să fie îndeplinite unele condiții, adică să existe o colaborare economică sau un număr de cetățeni chinezi care locuiesc în zonă. Primarul Galațiului a precizat că din discuțiile avute cu mai multe delegații din China a concluzionat că este de interes accesul la cursurile celor două Universități din Galați, „Dunărea de Jos“ și „Danubius“, pentru că „taxele de școlarizare sunt cele mai mici din Uniunea Europeană și toate diplomele sunt recunoscute în Uniunea Europeană“.

Autoritățile nici măcar nu s-au străduit să traducă oferta economică și proiectele Galațiului în limba engleză.   

Reprezentanții a trei companii vor vizita Galațiul

Ambasadorul Chinei s-a dovedit mai pragmatic. Întrebat dacă ar putea fi interesate unele companii din China să investească în construirea unui pod peste Dunăre sau a unui tunel la Galați, așa cum în perioada 2000-2002 o companie chineză voia să construiască podul de la Brăila, s-a oferit să intermedieze vi­zita la Galați a trei companii care au reprezentanțe la București. „Sunt convins că în ceea ce privește drumuri, autostrăzi, căi ferate, canale de navigație firmele noastre au suficientă capacitate și experiență pentru astfel de lucrări. În acest domeniu sunt trei mari firme care și-au stabilit birouri la București. După ce mă întorc în București o să am o întâlnire cu reprezentanții celor trei firme și o să le spun despre aceste oportunități. Totodată, vom sugera reprezentanților celor trei companii să efectueze o vizită la Galați și să aibă la fața locului întâlniri cu reprezentanții autorităților și firmelor din Galați cu speranța că o colaborare în domeniul infrastructurii va avea rezultate concrete“, a spus ambasadorul Xu Feihong.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă