De ce Casa Matia a fost, timp de secole, cea mai valoroasă proprietate din Transilvania

de Claudiu Padurean , 23 februarie 2016 - stire actualizata la ora 15:37, 24 februarie 2016

Clujenii au serbat, ieri, 573 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin. Este vorba de cel mai mare rege al Ungariei, Croației și Boemiei, care a fost și arhiduce al Austriei. Matia Corvin, fiul ultimului conducător de cruciadă, voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, a venit pe lume în data de 23 februarie 1443, în casa unui bogat patrician sas, Jakob Mehffi. Mama sa, Elisabeta Szilagyi, era în drum spre capitala regatului maghiar, Buda, însă sorocul nașterii i-a venit la Cluj. Nașterea lui ­Matia Corvin a fost un eveniment important pentru oraș, deoarece Iancu de Hunedoara devenise eroul Transilvaniei, după ce învinsese oștile otomane ­conduse de Mezid Beg și de Shehabeddin, beglerbeiul Rumeliei.

Viitorul rege Matia Corvin a fost botezat în biserica romano-catolică Sfântul Mihail, unul dintre cele mai importante monumente ecleziastice ridicate de sașii transilvăneni. Clujenii au fost tot timpul alături de Iancu de Hunedoara și de Matia Corvin, iar după ce ultimul a devenit rege, nu și-a uitat orașul natal. Clujul a redobândit privilegiile pierdute ca urmare a participării unora dintre orășeni la răscoala de la Bobâlna, din 1437, iar apoi a primit multe altele.

Printre ctitoriile lui Matia Corvin se numără actuala biserică reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, inițial lăcașul de cult al unei mănăstiri de franciscani minoriți. Printre privilegiile pe care Regele Matia Corvin le-a acordat Clujului se numără unul cu totul special, care a transformat casa în care venise pe lume în cea mai valoroasă proprietate din Transilvania.

Scutire de taxe și impozite „pe vecie“

Clădirea cunoscută azi sub numele de Casa Matia este situată în Evul Mediu pe strada Sfântului Spirit. Azi, strada poartă numele Matia Corvin. Imobilul i-a aparținut unui patrician sas, Ștefan Kolb, și a fost ridicată la începutul secolului al ­XV-lea. Ulterior, Casa Matia a ajuns în proprietatea familiei Mehffi. Regele Matia Corvin a decis ca, în anul 1467, să acorde scutire pe vecie de plata impozitelor și taxelor proprietarilor clădirii. De aceea, palatul a devenit cea mai valoroasă proprietate din Transilvania, deoarece toate activi­tă­țile economice pe care le găzduia erau netaxabile. Matia Corvin a devenit, pentru clujeni, un suveran legendar. Și în prezent, el este una dintre cele mai iubite personalități din istoria orașului. Spiritul său de dreptate a devenit, pur și simplu, proverbial, iar în memoria populară, regele a rămas drept Matia cel Drept. Tocmai pentru că locuitorii orașului au rămas legați afectiv de Regele Matia Corvin, scutirea de taxe acordată în 1467 a fost respectată de toți principii Transilvaniei. În anul 1740, Casa Matia, un imobil cu etaj și cu o superbă curte interioară, a fost cumpărată de Primărie. Ea a avut mai multe întrebuințări, inclusiv cea de spital și de închisoare.

În anul 1887, Casa Matia a fost renovată și a fost vizitată de împăratul Francisc Iosif. În amintirea vizitei imperiale, pe peretele exterior al palatului a fost amplasată o placă memorială, care a fost concepută de marele arhitect Lajos Pakey și executată de sculptorul Gyorgy Zala. Placa încă mai există și azi. În anul 1902, Casa Matia a devenit sediul Muzeului Societății Carpatine Ardelene, care avea peste 7.000 de exponate. Multe dintre ele se regăsesc în colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Apoi, Casa Matia a devenit sediul unui colegiu, iar în prezent adăpostește Universitatea de Artă și Design. ”Casa Matia este unul dintre cele mai importante monumente din orașul nostru. Importanța ei este legată categoric de personalitatea marelui rege, însă Casa Matia are și o valoare intrinsecă deosebită.

Foarte mulți dintre turiștii care vin în Cluj se fotografiază cu acest monument. Faptul că a devenit sediul unei universități cred că ar fi fost pe placul Regelui Matia Corvin, care a fost unul dintre cei mai importanți protectori ai culturii. Matia Corvin avea cea mai importantă bibliotecă a epocii sale, iar volumele care s-au mai păstrat din ea reprezintă adevărate comori pentru bibliofili”, a spus istoricul Leonard Horvath, fostul președinte al Administrației Fondului Cultural Național.  

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  28 februarie 2016 16:16

  Matia l-a chemat. Matia este nume Romanesc la fel ca Matei, amandoua sunt luate din biblie. Azi nu se mai foloseste in Romania fiindca se termina in "a" la fel ca Luca deci Romanilor li se pare feminin dar in trecut erau multi barbati numiti Ana, Hanibal, Hano, Luca, Luculus, Maria, Jose Maria Aznar, etc.

  raspunde comentariului
 • liviu

  26 februarie 2016 9:56

  De cand ati schimbat numele din Matei in Matia? Daca Iancu de Hunedoara a fost roman si Matei a fost fiu-sau de ce va place sa schimonositi numele romanesc? Va dau nota 4 la compunere.De asemenea apar informatii - in alte articole - despre evenimente ce au loc in Transilvania. De ce nu spuneti direct localitatea, si nu zona geografica ce este Romania.O nota proasta pentru redactie este amintirea unor evenimente defavorabile Romaniei.

  raspunde comentariului
  • Marcu Anton

   27 februarie 2016 17:45

   Liviu Da' ce-ți veni, prietene??? Iancu de Hunedoara a fost voievodul Transilvaniei, care aparținea la acea vreme Ungariei, iar un timp a fost chiar regent al Ungariei. Matei Corvin era ungur,cu mamă unguroaică,pe deasupra și rege al Ungariei, degeaba te superi! România apare ca entitate politică sub denumirea de Principatele Unite abia din 1859, în timp ce evenimentele respective aveau loc în Transilvania cu vreo 400 de ani mai devreme, când Transilvania era - că-ți place sau nu - ALTĂ ȚARĂ. Doar comuniștii voiau să facă să dispară toate diferențele și elementele identitare din diversele zone ale României, adică să nu mai existe moldoveni, ardeleni, olteni, bănățeni, să fim toți la fel. După '89 a apărut o categorie de români verzi care a preluat toate aberațiile astea. Văd că nu ești departe de ideologia lor...

   raspunde comentariului
 • Vlad Tepes

  24 februarie 2016 12:51
 • Simedru

  24 februarie 2016 12:31

  No, vreau sa-l aud pe "ultimul supravetuitor, al Carului cu Prosti", de la Caracal, care a declarat, "ca isi baga p..a, in Transilvania", cum va "compara, comorile Clujului si a transilvaniei, cu "cultura prazului", de la olteni?

  raspunde comentariului
  • Marcu Anton

   27 februarie 2016 18:59

   Prietene, hai să ne lămurim cu o treabă. Scârboșenia scrisă de individul ăla din Caracal nu ne onorează deloc pe noi, regățenii și nu-i împărtășesc deloc părerile enunțate acolo... Însă cu siguranță a scris-o la nervi, fiind exasperat de aroganța și disprețul ardelenilor față de regățeni. La un moment dat ne săturăm și noi să tot auzim cum că ardelenii sunt niște super-oameni reprezentanți ai unei civilizații extraterestre din viitor, în timp ce noi, ceilalți, suntem niște zdrențăroși, hoți, mincinoși și necivilizați. Te-aș ruga să nu uiți trei lucruri 1. Civilizația Ardealului a fost creația sașilor și maghiarilor, românii nu au avut cine știe ce contribuții la crearea ei... Românii ardeleni au copiat și adaptat niște modele și un stil de viață. 2. Valahia și Moldova v-au protejat, prin poziția și politica lor, de invaziile turcești. Fără existența și lupta lor, așa cum au putut ele s-o facă, mai cu lupte cu avangărzi și ariergărzi turcești, mai cu alianțe, mai cu tribut,cu siguranță că voi ați fi avut mult mai multe necazuri din partea turcilor. Da, am plătit un preț scump, am ajuns parte a Porților Orientului... dar asta v-a ajutat mult pe voi să vă păstrați civiliația de factură central-europeană de care sunteți atât de mândri. 3. În timp ce valahii și moldovenii s-au ridicat de multe ori pentru libertate națională, ceea ce la un moment dat i-a costat un secol de asuprire fanariotă, ardelenii au făcut-o o singură dată, prin Avram Iancu. Ca să nu mai vorbim de uriașele sacrificii ale României din Primul Război Mondial. Poate că pe caracaleanul nostru l-au apucat nervii văzând cum suntem mereu jigniți și priviți cu dispreț de cei care ne sunt datori măcar cu un dram de recunoștință pentru faptul că ai noștri au murit pentru ca voi să puteți să vă bucurați de drepturi naționale...

   raspunde comentariului
 • dusu

  23 februarie 2016 23:07

  ptr clujeni, da ! este cea mai pretuita personalitate a orasuluiptr napocisti,romini noi de azi, misu curajosu ii cel mai iubit din cluj-napoca lui i s a ridicat o statuie care sa fie mai inalta ca a lui Matia si la care se aduna romini de cind ceausescu a hotarit ca misu e reprezentantul rominilor noi infiintati

  raspunde comentariului
 • 007

  23 februarie 2016 22:07

  sunt curios sa aflu ce jmecheri comunisti au pus laba pe ea si au facut Universitatea de Artă și Design, care precis e e un jmen. O asemenea casa nu adaposteste sedii de scoli fantoma, ci ramane muzeu vesnic ! jos laba mafiotilor !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design