Reședința din Bădăcin a intrat în folosința Bisericii Greco-Catolice, cea care fusese desemnată moștenitoarea proprietății, în testamentul lui Iuliu Maniu.
O mână de oameni, în frunte cu preotul greco-catolic din Bădăcin, părintele Cristian Borz, se luptă pentru a salva una dintre cele mai importante clădiri pentru istoria românilor ardeleni. Este vorba de conacul de la Bădăcin, județul Sălaj, care i-a aparținut marelui om de stat Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri de la 1918.
Casa lui Iuliu Maniu (sau conacul din Bădăcin) a fost lăsată în mod intenționat să se degradeze de către comuniști, cu speranța că se va nărui și, odată cu ea, și amintirea lui Iuliu Maniu. Casa însă a continuat să se degradeze și după căderea comunismului, câtă vreme a rămas în administrarea Consiliului Județean Sălaj. Acum, pentru că ea a trecut în administrarea parohiei greco-catolice din Bădăcin, preotul Cristian Burz a lansat o adevărată campanie pentru a strange fonduri private pentru reabilitarea monumentului. În primele luni ale anului a strâns suma necesară pentru primele lucrări de reparații, consolidarea fundațiilor. Iar acum a început a doua etapă a campaniei publice, care a debutat cu un concert caritabil, susținut chiar în Bădăcin.
”Peste 5.300 lei au fost strânși la concertul de muzică religioasă desfășurat sâmbătă, 5 septembrie, la Bădăcin, cu scopul de a aduna fonduri pentru a susține lucrările de reabilitare a Casei Memoriale «Iuliu Maniu». Activitatea este prima de acest fel, urmând ca în perioada următoare să se desfășoare și alte astfel de acțiuni. Concertul s-a desfășurat la Casa Memorială «Iuliu Maniu», unde au participat: Corul «Te Laudamus» al Parohiei Greco-Catolice Șimleu Silvaniei, Grupul «Chivot» al Bisericii Creștine Baptiste din Cehei, Corul «Dealul Țarinei» din Bădăcin, grupul de tineri «Urmașii lui Iuliu Maniu» din Bădăcin și solista Ileana Domuța Mastan. În cadrul evenimentului de la Bădăcin, au fost scoase la licitație două tablouri pictate de o membră a clubului «Urmașii lui Iuliu Maniu», tablouri care ilustrează starea actuală a Casei. Dintre cei care au luat cuvântul îi amintim pe primarul comunei Pericei, Csaba Boncidai, și pe consultantul politic, Răzvan Prișcă, cel din urmă anunțând că în cursul acestei săptămâni va fi semnat un protocol de colaborare între Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. La final, cei prezenți au rostit rugăciunea compusă de Iuliu Maniu în temnița din Sighet. Evenimentul a fost organizat de Parohia Greco-Catolică din Bădăcin în colaborare cu Primăria Comunei Pericei și a Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Sălaj”, spun organizatorii concertului.
Moștenirea furată
Casa lui Iuliu Maniu a fost ridicată de familia marelui om politic. Iuliu Maniu a venit pe lume chiar în această casă, în anul 1873. Aici se retrăgea el în vacanțe și pentru a se reculege, își amintea nepotul său, regretatul preot Matei Boilă, care a fost, în perioada 1996-2000, senator din partea PNȚCD. Casa lui Iuliu Maniu devenise și un centru de cult, pentru că sora sa, care era călugăriță greco-catolică, amenajase o capelă în clădire. Casa a fost lăsată moștenire Bisericii Greco-Catolice, printr-un testament redactat la Brașov de către Iuliu Maniu, însă a fost confiscată, împreună cu întreaga sa avere, după înscenarea de la Tămădău. Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare și a murit în temnița de la Sighetu Marmației în anul 1953.
Casa sa a fost lăsată în părăginire și a rămas în patrimoniul statului român, chiar dacă dreptul de folosință a fost cedat Bisericii Greco-Catolice de către Consiliul Județean. Din cauza situației incerte, Biserica Greco-Catolică nu poate atrage fonduri publice, guvernamentale sau europene, pentru reabilitarea clădirii.
Peste 5.300 lei au fost strânși la concertul de muzică religioasă desfășurat sâmbătă, 5 septembrie, la Bădăcin, cu scopul de a aduna fonduri pentru a susține lucrările de reabilitare a Casei Memoriale «Iuliu Maniu». Concertul s-a desfășurat la Casa Memorială «Iuliu Maniu», unde au participat: Corul «Te Laudamus» al Parohiei Greco-Catolice Șimleu Silvaniei, Grupul «Chivot» al Bisericii Creștine Baptiste din Cehei, Corul «Dealul Țarinei» din Bădăcin, grupul de tineri «Urmașii lui Iuliu Maniu» din Bădăcin și solista Ileana Domuța Mastan.“ Organizatorii