Municipalitatea va cheltui aproape un milion de lei pentru o statuie din bronz dedicată prinţului Rainier al III-lea de Monaco, realizată de sculptorul Ionel Stoicescu.
„Soluţia propusă de artistul plastic este un ansamblu monumental compus din statuia din bronz, în mărime naturală a prinţului, şi şapte componente reprezentând numere de circ montate pe o arenă. Amplasamentul propus este zona Circului Bucureşti”, au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei.
De ce era necesară o astfel de investiţie într-un an de criză? Ne lămuresc tot edilii: „Proiectul unui monument de for public dedicat prinţului Rainier al III-lea de Monaco este urmarea iniţiativei întreprinse la nivel guvernamental, prin Hotărârea de Guvern nr. 649 din 22 iunie 2011, şi a celei de la nivel municipal, prin Hotărrea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 152 din 27 iulie 2011”.
Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a alocat 700.000 de lei (fără TVA) pentru acest proiect, potrivit unui anunţ de atribuire postat recent pe site-ul e-licitatie.ro. Contractul a fost atribuit prin negociere, criteriul fiind preţul cel mai scăzut. Pentru atribuirea acestui contract a fost depusă o singură ofertă.
Cine a inspirat statuia
Prinţul Rainier al III-lea de Monaco (31 mai 1923 – 6 aprilie 2005) a condus timp de peste 55 de ani Principatul de Monaco, fapt considerat un record de longevitate printre monarhiile europene. El a fost fiul prinţesei Charlotte de Monaco şi tatăl prinţului Albert al II-lea de Monaco. În 1956, Rainier s-a căsătorit cu actriţa americană câştigătoare a unui premiu Oscar Grace Kelly.
Autorul statuii, Ionel Stoicescu, a mai realizat Monumentului Fondatorilor Uniunii Europene din Bucureşti şi alte lucrări.
Primăria mai are în proiect cinci sculpturi noi, dedicate lui Gheorghe Dinică, Mircea Eliade, Emil Cioran, Hortensia Papadat-Bengescu şi Avram Iancu care urmează să fie amplasate în Bucureşti, în urma unor concursuri de soluţii organizate de instituţie. Personalităţile cărora le vor fi dedicate aceste monumente au fost alese de Consiliul Ştiinţific Consultativ al Administraţiei Monumentelor.