Biroul Politic Central al PNL a adoptat în unanimitate o poziţie de principiu pentru un acord politic cu PNG şi PNŢCD-Ciorbea în vederea participării la alegerile parlamentare din partea USL. Potrivit preşedintelui PNL, Crin Antonescu, Becali (dar probabil şi Ciorbea) va trebui să se înscrie formal în PNL, urmând să beneficieze de derogările de care se bucură şi alte „personalităţi publice” ce se vor regăsi pe listele liberalilor. Printre acestea se numără profesorii Daniel Barbu şi Vlad Nistor.
Înscrierea lui Becali în PNL părea bătută în cuie încă de săptămâna trecută, când patronul Stelei s-a lăudat că a discutat deja cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta şi s-a angajat să pună la bătaie până la 10 milioane de euro pentru campania electorală la prezidenţiale a şefului liberal. Ieri, recunoscător pentru onoarea făcută, Becali s-a angajat să „îndeplinească tot ce îi ordonă PNL” ca un autentic soldat al liberalismului. Dintre vocile liberale care s-au declarat împotriva cooptării lui Becali în PNL, numai Călin Popescu Tăriceanu rămăsese ieri dimineaţă consecvent, el declarând că eventuala candidatură a lui Becali nu ar trebui să fie un subiect de discuţie în forurile PNL. În schimb, alţi opozanţi ai acceptării candidaturii lui Becali, precum Puiu Haşotti, au preferat să tacă mâlc, iar alţii ca, de exemplu, Relu Fenechiu au văzut lumina izvorâtă din personalitatea „războinicului luminii” şi au descoperit virtuţile acestei candidaturi, dintre care cea mai importantă a fi contracararea candidaturii lui Dan Diaconescu.
Citeşte şi editorialul: Becali şi liberalii, de Crin Antonescu
Becali versus Domnul Dan
Chiar şi Antonescu şi Ponta s-au declarat încântaţi de ideea ca Becali să candideze în acelaşi colegiu în care candidează Dan Diaconescu, o confruntare văzută ca un meci politic, ba chiar ca un derby, de către liderul PNL. Iniţial se vorbise despre un colegiu în care USL bănuia că ar candida Dan Diaconescu, situat în sectorul 6 al Bucureştiului, al cărui primar, Rareş Mănescu, a identificat „înclinaţii liberale” în personalitatea fostului cioban, care, credincios cuvântului dat, a declarat că va face „carne de mici” şi patronul OTV.
Ulterior însă, DD i-a pus pe USL-işti în dificultate declarând unui post de televiziune că îşi menţine decizia de a candida în acelaşi colegiu din Gorj în care va candida Victor Ponta. Rămaşi fără derby, liderii PNL au început să se gândească la meciuri alternative, Mircea Diaconu propunând, spre pildă, ca voievodul din Pipera să fie trimis să candideze împotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu sau a Elenei Udrea.
În cortul liberal
Orice loc i se va găsi, primirea lui Becali în sânul familiei liberale a fost întâmpinată cu căldură de liderii USL. După ce Ponta se declarase în favoarea candidaturii sale în calitate de stelist, secretarul general al USL, Liviu Dragnea, a calificat-o drept „un lucru bun”, iar pe Becali l-a apreciat drept „un om autentic”. În schimb, fostul preşedinte al PNL, Mircea Ionescu Quintus, l-a descris pe Becali drept „un bun creştin” „rău de gură”, neprecizând însă clar care din aceste calităţi este pozitivă şi care e negativă. Până şi preşedintele liberalilor europeni, Graham Watson, un lider politic considerat de colegii săi europarlamentari ca aparţinând aceleiaşi clase morale precum Becali, a mărturisit că nu îl cunoaşte pe acesta din urmă, dar că „uneori este mai bine ca oamenii să fie în cort şi să scuipe afară decât să fie afară şi să scuipe înăuntru”. Becali se va regăsi în cortul liberal în compania unor remarcabile personalităţi culturale şi academice, precum Zoe şi Dan Petre, Daniel Barbu, Vlad Nistor, Marius Oprea, Mircea Diaconu, S.R. Stănescu.
În aceeaşi zi în care a fost primit în PNL, o ştire Mediafax informa că una dintre victimele din dosarul în care Becali este acuzat pentru sechestrare de persoane şi-a schimbat declaraţia în sensul că acum nu mai pretinde că ar fi fost sechestrat, ci susţine că s-a suit de bunăvoie în portbagajul lui Becali, ca nu cumva să păteze banchetele Maybach-ului de sânge.