Românii aflaţi în străinătate în ziua unui tur de scrutin ar putea vota, în următorii ani, prin corespondenţă, dacă proiectul aflat în lucru la Ministerul de Externe va trece de Parlament. Aflat la Reuniunea anuală a diplomaţiei, Teodor Baconschi, ministrul de Externe, a afirmat că proiectul este „aproape finalizat” şi că în curând urmează să intre în circuitul dezbaterii parlamentare, conform Mediafax. La începutul verii, ministrul a anunţat că problema votului prin corespondenţă este studiată la Externe şi că sunt avute în vedere modelele de funcţionare a sistemului electoral din SUA, Marea Britanie, Italia, Spania sau Germania. „Practica din aceste ţări ne sugerează că votul prin corespondenţă reprezintă într-adevăr un complement util şi mai puţin costisitor al votului exprimat personal”, spunea atunci Teodor Baconschi, citat de Mediafax.
La începutul săptămânii, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a confirmat că proiectul privind votul prin corespondenţă se află pe lista de priorităţi a Guvernului, pentru cea de-a doua sesiune parlamentară. Planul este ca proiectul să fie aprobat de Parlament până în luna decembrie. Votul prin corespondenţă ar uşura procesul de votare din străinătate şi ar reduce riscul de fraudă electorală. În alte ţări, sistemul funcţionează astfel: autorităţile trimit un buletin de vot într-un plic sigilat, la adresa de unde cetăţeanul a anunţat în prealabil că va vota. Cetăţenii respectivi sunt înscrişi pe liste speciale de vot.
Votul prin corespondenţă s-a dovedit necesar şi la ultimele alegeri de la sfârşitul anului 2009, mai ales pentru alegătorii din diaspora.