5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportVIDEO. Forumul ECE - China. Li Keqiang: România va fi un „tigru”...

VIDEO. Forumul ECE – China. Li Keqiang: România va fi un „tigru” al Europei

Statele din Europa Centrală şi de Est şi China au semnat în cadrul discuţiilor de la Forumul ECE – China un document intitulat Bucharest Guidelines care conţine repere în ceea ce priveşte cooperare dintre state în mai multe domenii.

Premierul chinez a declarat că acest document se bazează pe egalitate de şanse între state şi dezvoltarea comună.

Citeşte şi: Infrastructura: au chinezii soluţia?

„Discuţiile au fost extrem de deschise, pragmatice, axate pe probleme concrete cu care ne confruntam şi care necesită răspunduri din partea noastră. Discuţiile au vizat relaţiile dintre statele din Europa Centrală şi de Sud Est cu China şi potenţialului de dezvoltare regională în raportul cu China. Am încercat să prezentăm centrul şi estul Europei ca o regiune dinamică cu proiecte importante în domeniul energiei, infrastructurii, educaţiei”, a explicat premierul român Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a deschis, marţi dimineaţă, la Palatul Parlamentuui, Forumul Economic şi Comercial – Europa Centrală şi de Est, la care participă oficiali din guvernele a 17 ţări şi peste 1.500 de oameni de afaceri.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/97b874c9a9aa3e69f8c8815857349df4/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Citeşte şi: Care este miza acordurilor semnate de România şi China

La lucrările Forumului, vor participa alături de premierul Victor Ponta şi primerul chinez, Li Keqiang, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră, şefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei şi ministrul de Externe din Letonia.

Reuniunea de la Bucureşti este cea de-a doua la nivel de şefi de guverne din ţările Europei Centrale şi de Est şi China, după cea organizată în 2012 la Varşovia.

Citeşte şi: Premierii din Europa Centrală şi de Est şi China se reunesc marţi la Bucureşti

„Mai mult de 300 de oameni de de afaceri chinezi au venit în România. China are nevoie de un partener puternic pe scena mondială, de o Europă puternică. Distanţa dintre noi şi China este doar geografică, prietenia dintre statele noastre ne apropie foarte mult. Regiunea noastră este ca un student tânăr şi slab plătit, dar ambiţios şi dornic să muncească. Europa poate fi puternică doar dacă statele se dezvoltă rapid pentru a putea susţine protecţia socială şi dezvoltarea economiei”, a declarat Victor Ponta la deschiderea forumului ECE – China.

Li Keqiang: China doreşte să se implice în proiecte mari de infrastructură

„Lumea trece prin schimbări profunde şi complexe, iar revenirea economiei globale a fost un proces destul de greoi. De aceea, dezvoltarea de parteneriate comerciale este esenţială pentru revenirea economiei globale. Parteneriatele comerciale corecte sunt foarte importante, de aceea vrem să tratăm în acelaşi mod atât economiile mari, cât şi pe cele mici. Trebuie să facem eforturi pentru a creşte volumul comercial, cifrele sunt încă modeste, trebuie să cooperăm pentru a dubla în următorii cinci ani volumul schimbărilor comerciale. Vom promova anul 2014 anul investiţiilor şi cooperării cu Europa Centrală şi de Est”, a declarat premierul Republicii Populare Chineze, Li Keqiang.

Citeşte şi: China tachinează şi Rusia la Bucureşti

El adăugat că Europa, în mod particular Uniunea Europeană, este cel mai mare partener comercial al Chinei, dar că, în cadrul relaţiilor comerciale China-UE, comerţul cu ţările din Europa Centrală şi de Est reprezintă doar 10%, iar volumul investiţiilor este şi mai mic, fapt ce constituie un potenţial deosebit pentru dezvoltarea acestor relaţii.

Prim-ministrul chinez a anunţat ca ţara sa doreşte să se implice în dezvoltarea unor proiecte de infrastructură de mare anvergură. „Producătorii de echipamente din China au înregistrat în ultimii ani progrese însemnate, în zone precum căi ferate, energie nucleară. Echipamentele produse în ţara noastră sunt fiabile pentru că, având în vedere costurile şi oferta de preţ din ţara noastră, acestea sunt foarte avantajoase. Toate acestea duc la investiţii masive şi o creştere a schimburilor de finanţare”, a mai spus Li Keqiang.

El a arătat că, în prezent, China este dispusă să discute cu ţările din regiune care pot fi canalele de finanţare. „În liniile trasate de regulamentele UE, putem dezvolta o linie de creditare de 10 miliarde de dolari”, a mai declarat premierul chinez.

Li Keqiang s-a referit şi la extinderea colaborării în zona IMM. „Suntem interesaţi să extindem o platformă la nivelul IMM-urilor, să dezvoltăm seminarii în acest sens. Crearea de locuri de muncă este un lucru foarte important, China este pregătită să coopereze cu ţările dumneavoastră pentru a crea condiţiile necesare pentru obţinerea vizelor şi a autorizaţiilor de muncă. Dezvoltarea Chinei nu va fi una durabilă fără coooperarea cu celelalte ţări”.

„Economia Chinei a ajuns la un nivel de creştere constantă”

„Au existat la nivel internaţional anumite presupuneri privind perspectivele chineze, dar în ciuda acestui fapt, ţara noastră s-a concentrat asupra lucrurilor importante care să ducă la dezvoltare bazată pe reforme, care să stimuleze diverse domenii. Dorim să deschidem mai multe sectoare de investiţii pentru sectorul privat. Din octombrie şi noiembrie, economia Chinei a ajuns la un nivel de creştere constantă şi toţi indicatorii macroeconomici s-au menţinut în limite constante.

China are o poziţie bună, care îi permite să atingă obiectivele de dezvoltare economică. Vom pune bazele de dezvoltare economică solidă în anii următori pentru a înregistra progrese pe termen lung. China va importa bunuri de 3 miliarde de euro numai din Europa. Acest lucru va fi benefic nu numai pentru poporul chinez, dar va crea avantaje şi pentru ţările dumneavoastră. Îmi doresc să trecem la treabă pentru a transpune în realitate aceste linii directoare. Cooperarea noastră practică va avea mai multe rezultate, iar parteneriatul nostru va avea un viitor mai bun”, a adăugat Li Keqiang.

„China a sprijinit în mod fidel integrarea europeană, credem că acest lucru duce la dezvoltarea mondială şi serveşte şi Chinei. O colaborare dintre ECE şi China ajută la consolidarea unei dezvoltări echilibrate în Europa. Cele două părţi au multe de oferit una alteia. Colaborarea dintre ECE şi China va îmbunătăţi colaborarea dintre China şi UE. Legăturile noastre comerciale au trecut prin testele crizei financiare, în 2012 s-au pus bazele unei noi colaborări. Companiile chineze sunt din ce în ce mai interesate de deschiderea către regiunea UE. Trebuie să facem efoturi pentru a intensifica schiburile comerciale, să dublăm actualele volume, în următorii cinic ani. Vom declara 2014 anul cooperării comerciale între ECE şi China şi va exista un forum pentru cooperarea agricolă”, a spus premierul Republicii Populare Chineze, Li Keqiang.

Laza KEKIC, moderator, „The Economist”: România a fost numită un tigru, nu am mai auzit asta de mult timp, însă România are cea mai mare rată de creştere din regiune. China este a doua cea mai mare economie globală, iar UE este principalul partener, însă potenţialul celor două este unul excepţional. Acestea sunt ideile de la care ar trebui să plecăm în aceste dezbateri.

Citeste mai mult: adev.ro/mwtolf

Laza KEKIC, moderator, „The Economist”: România a fost numită un tigru, nu am mai auzit asta de mult timp, însă România are cea mai mare rată de creştere din regiune. China este a doua cea mai mare economie globală, iar UE este principalul partener, însă potenţialul celor două este unul excepţional. Acestea sunt ideile de la care ar trebui să plecăm în aceste dezbateri.

Citeste mai mult: adev.ro/mwtolf

Moderatorul forumului, Laza Kekic, de la „The Economist”, a declarat: „România a fost numită un tigru, nu am mai auzit asta de mult timp, însă România are cea mai mare rată de creştere din regiune. China este a doua cea mai mare economie globală, iar UE este principalul partener, însă potenţialul celor două este unul excepţional. Acestea sunt ideile de la care ar trebui să plecăm în aceste dezbateri”.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a afirmat, la rândul său, ca România doreşte să devină un hub tehnologic, aşa cum a ajuns în domeniul auto, pentru că i-a convins pe marii producători să vină în ţara noastră. „Nu mai reprezintă un secret faptul că România dispune de un capital uman important în domeniul IT&C. Menţionez aici şi compania Huawei, care doreşte să investească aici 100 de milioane de euro până în 2018. Obiectivul nostru este de a ne concentra pe investiţii ce aduc valoare adăugată în domeniul socio-economic”.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, i-a îndemnat pe investitorii străini prezenţi la Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est să cumpere obligaţiuni ale statului român, arătând că datoria publică a României este de trei ori mai mică decât media europeană. „O parte din obligaţiuni au fost include în indicele JP Morgan, deci au rezultate mult mai bune decât în momentul în care au fost emise. Planul pentru 2014 include o limită minimă de 11 miliarde de euro şi una maximă de 14 miliarde de euro”, a completat Voinea.

Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat că securitatea energetică reprezintă o provocare pentru dezvoltarea şi cooperarea regională. „Sectorul energetic este din punctul meu de vedere cel mai important pentru generarea creşterii economice. Dacă investim în acest sector, aceste investiţii duc la costuri mai scăzute şi pot atrage investiţii din partea altor sectoare”, a declarat, la rândul său, ministrul Infrastructurii din Slovenia, Samo Omerzel.

Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine: Dorim să dăm un nou impuls investiţiilor străine directe cu valoare adăugată care să ducă la crearea şi menţinerea de locuri de muncă şi la bunăstare. Investiţiile străine nu sunt şi nu trebuie să fie un scop în sine, ceea ce urmărim este creşterea competitivităţii. Dorim ca România să devină un hub tehnologic, aşa cum am ajuns în domeniul auto, pentru că i-am convins pe marii producători să vină în România. Nu mai reprezintă un secret faptul că România dispune de un capital uman important în domeniul IT&C. Menţionez aici şi compania Huawei, care doreşte să investească aici 100 de milioane de euro până în 2018. Obiectivul nostru este de a ne concentra pe investiţii ce aduc valoare adăugată în domeniul socio-economic.

Citeste mai mult: adev.ro/mwtolf

Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine: Dorim să dăm un nou impuls investiţiilor străine directe cu valoare adăugată care să ducă la crearea şi menţinerea de locuri de muncă şi la bunăstare. Investiţiile străine nu sunt şi nu trebuie să fie un scop în sine, ceea ce urmărim este creşterea competitivităţii. Dorim ca România să devină un hub tehnologic, aşa cum am ajuns în domeniul auto, pentru că i-am convins pe marii producători să vină în România. Nu mai reprezintă un secret faptul că România dispune de un capital uman important în domeniul IT&C. Menţionez aici şi compania Huawei, care doreşte să investească aici 100 de milioane de euro până în 2018. Obiectivul nostru este de a ne concentra pe investiţii ce aduc valoare adăugată în domeniul socio-economic.

Citeste mai mult: adev.ro/mwtolf

Ţările participante la Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est sunt: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Pe lângă înalte oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, la Forum vor participa peste 1.500 de oameni de afaceri, dintre care aproximativ 300 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 oameni de afaceri din celelalte ţări din regiune.

Cele mai citite

Colo Colo câștigă Supercupa din Chile, într-un meci terminat abia după 276 de zile de la primul fluier!

Supercupa din Chile dintre Colo Colo și Huachipato a fost reluată și încheiată după 276 de zile de la suspendarea inițială, finalizându-se cu victoria...

Andreea Țurcașiu a răbufnit, după comentariile acide legate de aspectul său fizic

Anca Țurcașiu a impresionat prin aspectul său tineresc și energia de care a dat dovadă în competiția "Asia Express", atrăgând astfel numeroase comentarii și...

Patru cluburi din Premier League, pregătite să o dea în judecată pe Manchester City!

Manchester United, Arsenal, Liverpool și Tottenham au anunțat că intenționează să ceară despăgubiri financiare dacă Manchester City va fi găsită vinovată în procesul legat...
Ultima oră
Pe aceeași temă