12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportVIDEO. Băsescu: Mă frământă că aş putea instala un Guvern neconstituţional. USL...

VIDEO. Băsescu: Mă frământă că aş putea instala un Guvern neconstituţional. USL s-a rupt din prostie. Boc, candidatul dreptei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că este o problemă de constitutionalitate cu noul Guvern Ponta, pentru că nu mai există USL.

Traian Băsescu a mai spus că USL s-a rupt ”din prostie” şi că Victor Ponta trebuie să candideze la prezidenţiale.

Şeful statului este de părere că Emil Boc ar putea fi candidatul dreptei pentru funcţia de preşedinte.

Legat de situaţia din Ucraina, Băsescu a subliniat că România nu este afectată direct de conflict, însăpe termen mediu, ar putea fi afectată de un conflict rece în regiune.

Citiţi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în format LIVE TEXT:

”Problema noului Guvern este ca pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se discută de USL, si acum USL nu mai exista.  Nu mai avem USL, avem un alt partid care intra in guvernare si mai avem o probl de constitutionalitate. A fost o mare dezbatere daca este partid sau alianta. Pentru ca au refuzat sa vina ca partide, au venit toti trei la consultari: Victor Ponta, Daniel Constantin şi Crin Antonescu”.

Citeşte şi: Cum ar putea fi blocat Guvernul Ponta III

”Nu mai discutam de remaniere. Discutam despre o spargere a unei aliante care avea peste 50%. Obiectivul meu nu este să şicanez, ci să instalăm un Guvern constitutional. 

Mi s-ar părea normal ca premierul să depună mandatul. Antonescu l-a avertizat pe Ponta că trebuie să depună mandatul. Parlamentul nu poate rezolva acest diferend, pentru că Ponta ar recunoaşte că este un guvern nou. Este o altă structură de susţinere a Guvernului.

Citeşte şi: Băsescu: Voi face tot ce ţine de mine pentru o instalare constituţională a Guvernului

Mă frământă că aş putea instala, sub mandatul meu, un Guvern neconstituţional. Jignirea este arma cu care răspunde Victor Ponta, atâta îl duce mintea. Dacă va fi nevoie, mă voi adresa Curţii Constituţionale.  Niciodată nu am acceptat compromisuri de la Constituţie.

La modul cum reacţionează public Ponta, ne putem aştepta la orice. Mai am câteva luni până imi termin mandatul, după ce că e cel mai corupt Guvern pe care l-a avut România, nu vreau să îl instalez neconstituţional. 

Citeşte şi: BĂSESCU: Categoric, nu-l mai desemnez premier pe Ponta. Este corupt, pregătesc sesizarea Parchetului. PONTA: Nu schimb programul de guvernare. Băsescu este iresponsabil, ca de obicei

Un asemenea premier trebuie sa aiba o plangere penala pentru modul in care guverneaza. Ma gandesc sa i-o fac spre sfarsitul mandatului. Acum am fi fara precedent in UE, un presedinte care face plangere penala premierului.

Ponta este corupt, mincinos şi plagiator.

Despre UDMR: Nu aş comenta … îl bagă Voiculescu pe Kelemen Hunor la Antene şi îl curăţă. Poţi să ai nădejde în ei la guvernare. Nu uit că am trecut prin criză cu ei.

Citeşte şi: Kelemen Hunor: Nu vom avea un protocol secret cu USD

Îmi e teamă de obiceiul lui Ponta de a avea protocoale secrete. Îmi e teamă să nu existe un protocol secret între UDMR şi Victor Ponta. Nu poţi să urăşti atât de mult statul incat sa nu accepti sa fie arborat steagul national pe institutiile statului. UDMR a ajuns la nişte cereri inacceptabile.

Eu voi fi foarte atent dacă există un astfel de protocol.

Despre ruperea USL: Prostia. Politicieni lipsiti de maturitate. Putea să îi facă lui Antonescu o concesie: să îl pună pe Iohannis vicepremier.

Despre candidatura lui Ponta la prezidenţiale: Un lider al unui partid trebuie sa isi asume candidatura cea mai grea. Care e cel mai greu obiectiv politic? Nu are cum să nu candideze, dacă nu candidează se discreditează, dacă candidează, pierde oricum. Nici Antonescu şi nici Ponta nu vor fi preşedinţi.

 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/1c2d93d95e9430bd67704bbb581e47b6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

USL îmi dădea confortul stabilităţii politice, chiar dacă se mai certau. Nu am crezut că vor fi atât de proşti încât să spargă USL.

Uite in opozitie muncesc eu sa fac PMP-ul asta care nu o sa mearga pe gainarii.

Despre Călin Popescu Tăriceanu:

Mi-ar fi imposibil să lucrez cu Crin Antonescu, cum imi este greu să lucrez cu Călin Popescu Tăriceanu.

Ponta face preşedinte pe oricine ca să-şi asigure majoritatea.

Despre Emil Boc şi alegerile prezidenţiale: Eu îl văd pe Emil Boc un candidat al dreptei, este cinstit. Habar n-am ce vrea Emil Boc, vad că stă la Cluj. Dar cred că este din categoria politicienilor care îşi pot asuma momente importante.

După ce îmi termin mandatul, mă voi implica în Mişcarea Populară.

Le doresc succes la toţi (despre candidaturile lui Predoiu şi MRU). Nu ştiu ce are în cap George Maior, vă pot spune că este un diplomat exceptional şi el cunoaşte foarte bine statul. Este unul din cei mai buni cunoscători ai intimităţilor statului român.  Pentru mine, George Maior este unul din oamenii care pot aspira la orice funcţii în statul român. E un PSD-ist luminat.

Toată lumea i-a dat USL-ului … au 50% plus unu, au dreptul să dea premier.

Despre neparticiparea la bilanţul DNA: Cine o fi dezbătut asta? Niciodată nu am fost la bilanţul DNA. Nu m-am dus niciodată la DIICOT, nici la DNA, am fost la bilantul Parchetului General de câteva ori. Cei de la DNA au devenit puternici în mandatul meu. Nu am vrut să le stric ziua de bilanţ.

Au fost oameni pe care i-am sprijinit să fie independenţi, să facă politică şi vin să-mi dea mie lecţii de la Bruxelles. Oamenii care au contat pentru tine şi de dragul imaginii lor …

In perioada in care am numit procurorii, a fost o perioada extrem de grea. Eram in fata unei majoritati de 70% si cu o lege care spunea ca propunerile le face ministrul Justitiei. Cei care m-au criticat atunci au fost necinstiti cu mine, mai necinstiti decat salariatii lui Voiculescu. Cei care au schimbat legea, legea nu era cu ministrul care face propunerile, ci cu CSM. (va referiti la Monica Macovei – interventia moderatoarei).

E usor sa vii de la Bruxelles si sa critici. M-a durut cumplit. Am auzit oameni aici in studioul asta criticandu-ma. Si am mai auzit cum l-a descoperit pe Morar… Cand eu am spus: „Cauta-l pe acel procuror care a avut curajul sa aresteze un parlamentar PD!” Iar pe Kovesi stiti cum am gasit-o? Am intrebat de cel mai tanar procuror care are cateva dosare. M-am bucurat si ca e vorba de o femeie.

Multe cancelarii au luat de bună problema corupţiei, dar este folosită împotriva noastră pentru blocarea la Schengen. Instituţiile statului român funcţionează, Parlamentul are probleme, mai blochează anchete.

Şi în UDMR este corupţie. Vor fi aliaţi Ponta şi UDMR în a relansa problemele de incompatibilităţi.

Cu Tiberiu Nitu n-am o problema, cred ca nu are el intelegerea functiei pe care o detine. Pentru mine e ca apa sfintita… e asumat de premier, e revolutionar … Să scoată dl Niţu dosarele din sertare.

Despre Ucraina: Eu mi-aş dori ca politicienii români să se uite cu atentie de la ce a izbucnit războiul în Ucraina, de la corupţia clasei politice. Şi actuala putere, cei care au preluat-o, sunt consideraţi politicieni corupţi, inclusiv dna Timoşenko. La un moment dat, aşa ceva se poate întâmpla în România. În România, institutiile statului reactioneaza.

Citeşte şi: Băsescu: Securitatea României nu este ameninţată. Ucraina, agresată de Rusia. Ianukovici trebuie să-şi dea demisia

Nu există un risc ca ceea ce se întâmplă în Ucraina să afecteze direct România.

Formatele de negociere nu sunt eficiente. (formatul Transnistria – 5+2)

România nu a vrut să se amestece foarte mult în problemele interne ale Ucrainei.

Să nu apară probleme şi în Republica Moldova. Există evoluţii separatiste. În Transnistria vedem agresivitatea tot mai mare, Găgăuzia a avut un referendum, asta este o regiune din sudul Republicii Moldova. PCR din Moldova vrea un referendum de acest fel la Bălţi.

M-as bucura ca SUA să fie interesate de securitatea acestei regiuni. Să facă din securitatea regiunii Europei de Est o prioritate.

Citeşte şi: România, timorată în faţa agresiunii Rusiei în Ucraina

In Ucraina, trebuie actiune. Nu actiuni militare, ci negociere, făcute de Marea Britanie şi SUA cu Rusia. Dacă Ucraina îşi mentinea arsenalul nuclear, nu ar fi indraznit nimeni sa ii calce teritoriul. Ucraina a avut nişte garanţii.

Ianukovici trebuie sa isi dea demisia. A ordonat sa se traga in populatie cu munitie de razboi, nu mai are legitimitate desi a fost ales. Apoi a si plecat din tara. Exista riscul ca fiind presedinte legal ales, ne putem trezi cu domnia sa ca da declaratii care nu vor permite pacificarea Ucrainei. Cel mai bine e sa nu se mai bage deloc, si-asa nu il mai recunoaste nimeni. Dar atata timp cat e presedinte cu Guvern in exil va mentine tensiunile.

Sper să nu se ajungă la un conflict militar în Crimeea.

Rusia intotdeauna a avut aceasta tendinta spre expansiune. Acum au inceput sa se indrepte spre UE tari care au fost parte a Uniunii Sovietice. Foarte greu au acceptat ideea. Amintiti-va ce luari de pozitie au fost inaintea intrarii Romaniei in NATO. Tari din structura Uniunii Sovietice incep sa plece spre vest.

Cele mai citite

Dusan Vlahovic, aproape de despărțirea de Juventus! Alternativele pe care clubul le are în vedere

Dusan Vlahovic, atacantul de 24 de ani care a ajuns la Juventus în 2022 de la Fiorentina pentru 83,5 milioane de euro, a avut...

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...

Fondurile de acțiuni au atins 125.000 de investitori. Creștere spectaculoasă de 72,5% în 11 luni

La finalul lunii noiembrie 2024, fondurile deschise de acțiuni au înregistrat 125.005 investitori, cu 72,5% mai mulți față de începutul anului. Creșterea echivalează cu 52.536...
Ultima oră
Pe aceeași temă