1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportVedetele politice au rau de vot

Vedetele politice au rau de vot

» Deputatul PNL Crin Antonescu nu a votat nici un proiect de lege in sesiunea parlamentara de toamna.

» In topul "alesilor" cu multe absente continua sa se mentina liderii PSD, PRM si UDMR.

» La Senat a functionat bine "alianta" PNL-PSD, in special pe proiectele privind justitia si administratia publica.

 

In sesiunea parlamentara septembrie-decembrie 2007, deputatul PNL Crin Antonescu, lider al grupului liberal din Camera, nu a votat nici un proiect de lege, conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Mai mult, ultimul vot la care Antonescu a participat dateaza din 17 aprilie 2007. Topul deputatilor care au absentat de la sedintele de plen este completat de: Gabriel Oprea (PSD, 2,39% prezenta), Dan Ioan Popescu (PC, 3,69%), Alin Teodorescu (PSD, 4,99%), Nicolae Bara (PD, 5,86%), Romica Andreica (independent, 6,29%), Leonida Lari-Iorga (independent, 7,59%), Dan Radu Rusanu (PNL, 8,03%), Bogdan Pascu (PC, 8,46%) si Viorel Hrebenciuc (9,98%). La polul opus se situeaza liberalul Gheorghe Gabor (98,92% prezenta) si independentii Mihail Zaharia (98,70%) si Corneliu Momanu (98,48%). Situatia nu este mai imbucuratoare nici la Senat. Cele mai multe absente la voturile din plen le-a strans social-democratul Octav Cozmanca, participand in peste trei luni de lucrari la doar 0,34% din voturi. In "top 10" se gasesc insa nu mai putin de trei lideri de partid: Mircea Geoana (1,72% prezenta), Corneliu Vadim Tudor (3,45%) si Marko Bela (6,90%). Pe lista chiulangiilor mai pot fi gasiti democrat-liberalul Vasile Blaga si social-democratii Cristian Diaconescu si Sorin Oprescu. Constiinciosi s-au dovedit a fi, potrivit studiului IPP, independentul Mihai Tabuleac (95,86% prezenta) si democrat-liberalii Gheorghe David (93,45%) si Ivan Cismaru (92,76%).

Din perspectiva participarii la vot pe partide, cea mai mare rata de prezenta a inregistrat in sesiunea trecuta PNL, urmat de UDMR, PD si PSD.
Pentru chiulul de la sedintele de plen "alesii" au invocat nu o data participarea lor la lucrarile comisiilor, cu precizarea ca acolo s-ar derula o parte importanta a activitatii de parlamentar. Ca atare, pentru prima data IPP a incercat sa monitorizeze si participarea la sedintele comisiilor permanente, iar concluziile rezultate nu ofera prea multe scuze "alesilor". La Comisia juridica din Camera, de exemplu, 7 din cei 27 de membri au participat la mai putin de jumatate dintre sedinte, recordul absentelor fiind detinut de deputatul PRM Ruxandra Jipa. Concluzii interesante reies din studiul IPP si in ceea ce priveste aliantele care se formeaza punctual pentru sustinerea sau respingerea unor proiecte de lege. Concret, la Camera a functionat mai bine "echipa" PNL-PD impotriva PSD, pe cand la Senat liberalii au gasit mai degraba sustinere la PSD decat la fostii parteneri de guvernare, democratii. Luand in considerare proiectele votate, se poate constata ca liberalii au fost pe "aceeasi lungime de unda" cu pesedistii, in special in ceea ce priveste legile din domeniile justitiei si administratiei publice, in vreme ce apropierea de democrati s-a manifestat pe proiectele din domeniul economic.

Transparenta
Din cele 15 comisii permanente ale Senatului, doar doua (Comisia juridica si Comisia de aparare) au respectat Legea liberului acces la informatiile de interes public, transmitand IPP sinteza lucrarilor si procesele-verbale intocmite.
Inactivi
Deputatul PSD Alexandru-Octavi Stanescu nu a semnat nici un proiect de lege de la inceputul mandatului. Altii au semnat doar un proiect de lege: Viorel Constantinescu (PSD), Sotiris Fotopolos (minoritati nationale), Kelemen Hunor (UDMR), Ovidiu Musetescu (PSD).

Justificari
Deputatul PRM Ruxandra Jipa si-a justificat absentele prin functia de presedinte al Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Uniunii Europei Occidentale. "Intrati pe site-ul Camerei Deputatilor si veti vedea informarile facute in urma acestor deplasari in strainatate. Eu fac cinste tarii si voi ma haituiti", le-a replicat Jipa jurnalistilor. si alti deputati au incercat sa-si justifice absentele prin diferite activitati conexe, desfasurate – potrivit lor – tot in interes parlamentar. "Nu vreau sa comentez aparitia mea pe acea lista a IPP, dar pot sa spun ca nu am absente nemotivate si sunt intotdeauna primul la comisie", a sustinut deputatul PSD Gabriel Oprea. "Absentele cu care eu figurez sunt absente la vot, nu sunt absente nemotivate", a aratat si deputatul PSD Alin Teodorescu, adaugand ca a participat la multe misiuni in strainatate.
La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a explicat prezenta redusa la voturile din Senat prin preocuparile avute ca presedinte de partid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă