1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportValer Suciu (FNSA): Am hotărât declanşarea conflictului de muncă între FNSA şi...

Valer Suciu (FNSA): Am hotărât declanşarea conflictului de muncă între FNSA şi Guvern

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, a declarat joi că s-a hotărât declanşarea conflictului de muncă între FNSA şi Guvern, „din cauza situaţiei extrem de dificile a angajaţilor din administraţia publică”, potrivit Mediafax.

Prezent la Zalău pentru şedinţa Biroului Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, preşedintele acesteia, Valer Suciu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Guvernul va fi notificat în acest sens în 24 ianuarie.

„Am hotărât astăzi (joi – n.r.) la Zalău să declanşăm conflictul de muncă între FNSA şi Guvern, din cauza situaţiei extrem de dificile a angajaţilor din administraţia publică. Am trimis Guvernului lista de nemulţumiri şi revendicări, Guvernul a răspuns în parte la unele, dar revendicările nu au fost soluţionate, astfel că suntem nevoiţi să declanşăm conflictul de muncă”, a spus Suciu.

Potrivit sursei citate, FNSA va solicita conducerii Cartel Alfa, în 27 ianuarie, „să declanşeze şi ea conflictul de muncă, pentru neînregistrarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional”.

„Este un motiv clar şi întemeiat. Sunt sigur că există şi alte sindicate afiliate la Cartel Alfa care vor cere Cartel Alfa declanşarea conflictului de muncă”, a spus Suciu.

Suciu a afirmat că printre nemulţumirile celor 50.000 de membri ai FNSA se numără continuarea diminuării salariale începută în 2010, prin „amputarea” celui de-al 13-lea salariu şi tăierea primei de vacanţă.

„Această lege a salarizării din 2011 este o lege prin care se taie drepturile salariale, adică tichetele de masă, tichetele cadou. Nu este un lucru firesc”, a spus liderul FNSA.

O altă revendicare formulată de sindicalişti vizează depolitizarea funcţiilor publice, până la funcţia de prefect.

„Toată administraţia publică este politizată, până la portar. De asemenea, am cerut neamestecul politicienilor în mişcarea sindicală. Ştim bine toţi că au existat incidente în anii trecuţi când s-a întâmplat asta şi au fost oprite maşini prin Arad şi Iaşi să nu plece la miting, la Bucureşti”, a spus Valer Suciu.

Potrivit sursei citate, a fost prelungit, până în 24 februarie, termenul până la care se strâng semnături pentru acţiuni precum greve şi proteste la nivel de judeţe şi chiar şi la nivel regional.

„Până în prezent, avem strânse 20 la sută din semnăturile necesare, dar la cererea filialelor din judeţe am prelungit termenul până în 24 februarie. Nu este exclus să organizăm chiar un miting sau o pichetare a sediului Guvernului, la Bucureşti, cum am mai făcut în anii trecuţi”, a spus Valer Suciu.

Acesta a spus că, deşi actualul Guvern nu este foarte receptiv la mişcările sindicale, există pârghii prin care sindicaliştii pot obţine rezolvarea revendicărilor lor, pârghii cum este modificarea Constituţiei României, lucru care nu poate fi făcut fără implicarea sindicatelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă