Fostul asistent al liderului PRM susţine că acesta i-ar fi falsificat semnătura, atât pe contractele de muncă depuse la Parlamentul European, cât şi pe ştatele de plată. „Surpriza neplăcută am avut-o luna trecută când, solicitând documentele necesare contractării unui credit de nevoi personale, am primit patru contracte individuale de muncă şi fişele fiscale pentru 2009 şi 2010 (…). Din cele două fişe fiscale reiese că am încasat salariul aferent funcţiei mele, din august 2009 până în iunie 2011 (…) Suma totală, de aproximativ 40.000 euro, în mod clar a fost încasată de europarlamentarul Vadim Tudor, neajungând în posesia mea”, acuză Cezar Cătălin Marin.
Acesta spune că, în urma celor constatate, şi-a prezentat demisia din funcţia de asistent local al eurodeputatului şi că a depus o plângere penală la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Cezar Marin mai spune că a ajuns în această situaţie „mizând pe buna credinţă” a eurodeputatului PRM, care i-a invocat „situaţia financiară dificilă” prin care ar trece Partidul România Mare.
CVT: „Cu mâna cu care l-aş fi semnat pe el în fals îl strâng de gât”
Liderul PRM spune că nimic nu este adevărat din ce susţine fostul său asistent şi vorbeşte de o tentivă de compromitere a sa, la comandă politică. Totul, bineînţeles, la pachet cu o serie de aprecieri în termeni foarte „coloraţi”: „Pe prostul ăsta l-am luat ca asistent sau cărător de mapă de dragul tatălui său, care a fost spion. E vorba de generalul Ion Marin de la SIE, care a murit, un om de ispravă, de altfel. Aşa că mie mi-a fost milă de prost, dar de două ori l-am dat afară pentru că am aflat că plasează femei”, a declarat eurodeputatul PRM, pentru Newsin. În privinţa celor 40.000 de euro, C.V. Tudor susţine că suma i-a fost plătită integral şi direct lui Cezar Marin. „Cu mâna cu care l-aş fi semnat pe el în fals îl strâng de gât (…) Şi-a primit toţi banii, deşi nu făcea nimic”, a mai spus liderul PRM.
Potrivit regulilor Parlamentului European, fiecare eurodeputat are dreptul la asistenţi acreditaţi şi asistenţi locali. Primii sunt angajaţi la Bruxelles, Luxemburg sau Strasbourg şi beneficiază de un contract de drept european, încheiat direct cu Parlamentul European. Asistenţii locali au însă contract direct cu eurodeputatul pentru care lucrează.
Nereguli în finanţele PE
Dincolo de scandalul izbucnit acum între eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor şi fostul său asistent, în Parlamentul European s-ar putea isca noi discuţii când „Raportul Galvin” va fi făcut publicităţii. Raportul, întocmit în 2008, sub coordonarea şefului biroului de audit intern al PE Robert Galvin, arată că mulţi eurodeputaţi au cheltuit discreţionar banii primiţi de la PE. Până acum, raportul a fost ţinut secret, dar Tribunalul General al UE a decis, luna trecută, că el trebuie să fie pus la dispoziţia oricărui solicitant.
Cele mai mari probleme semnalate în raport se refereau tocmai la plata asistenţilor, fie că era vorba de lipsa documentelor necesare şi de bonusuri de trei până la 19,5 ori mai mari decât salariile efective, fie la angajarea în aceste funcţii a unor rude ale europarlamentarilor.