Oricât au încercat liderii liberali să-şi tempereze discursul public, iritarea provocată de formarea Uniunii Social Democrate a fost evidentă. Şi nici nu ar fi putut fi altfel dacă ne uităm la ce înseamnă această alianţă electorală şi, mai ales, la numele ei, ales deloc întâmplător.
Formată din PSD, UNPR şi PC, uniunea vizează, oficial, obţinerea celor mai multe mandate de eurodeputat la alegerile de pe 25 mai şi, tot oficial, a apărut firesc după ce liberalii au vrut să meargă pe liste proprii la scrutinul din mai. Că lucrurile stau altfel şi că înfiinţarea acestei alianţe electorale ascunde, de fapt, un plan pe termen ceva mai lung (până la alegerile prezidenţiale) reiese din denumirea pe care Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin au ales-o pentru alianţa lor: USD. Adică, un fel de USL dar fără „L“. Aceasta în condiţiile în care PSD şi UNPR aveau deja formată Alianţa de Centru Stânga şi s-ar fi putut găsi o formulă de cooptare a PC. Sau, măcar, o altă denumire. Dar tocmai confuzia de nume ar putea servi stângii după ruperea USL, când pe buletinul de vot va apărea un candidat al USD şi unul al PNL.
Ce spun liderii stângii
Premierul Victor Ponta a încercat să acrediteze ideea că USD nu s-a născut din cauza neînţelegerilor cu PNL, dar a admis că PSD, UNPR şi PC vor colabora nu doar la europarlamentare. „Colaborăm în Guvern, suntem toţi trei membri în Parlament, unde împreună avem 276 de parlamentari, şi în structurile locale“, a declarat Ponta. De reţinut din enunţul premierului numărul de senatori şi deputaţi pe care-i are acum USD: 276. Dacă ne uităm că avem în acest moment 576 de parlamentari (12 mandate au încetat înainte de termen) şi ţinem cont că grupul minorităţilor naţionale numără 17 deputaţi (după decesul lui Mircea Grosaru), rezultă că USD deţine în acest moment majoritatea în Parlament. Atenţie, fără UDMR! Deşi nu este o majoritate foarte confortabilă, ea ar putea asigura învestirea unui guvern USD în cazul în care se rupe USL.
Punctul pe „i“ în războiul declaraţiilor l-a pus preşedintele PC, Daniel Constantin: primarul general, Sorin Oprescu, poate fi candidatul USD, cu „cele mai mari“ şanse de reuşită. „Toate trei partidele suntem într-o alianţă politică, USL, care are în momentul de faţă un candidat la Preşedinţie. (…) Dacă lucrurile vor degenera – ceea ce, sigur, nu ne dorim – la momentul respectiv sigur că se va analiza. Cred că Sorin Oprescu este un candidat cu şanse foarte mari, o posibilă variantă“, a punctat Constantin, luni seară, într-o emisiune la România TV. De altfel, primarul Sorin Oprescu a participat la semnarea protocolului de înfiinţare a USD.
Mai trebuie precizat că sigla USD va fi foarte apropiată de cea a PSD (trandafiri de culoare roşie). După cum a precizat chiar liderul social-democraţilor, premierul Victor Ponta, Uniunea dintre PSD, UNPR şi PC va avea „100% din mesajul, acţiunea şi obiectivele“ USL.
Reacţia liberală
După prime declaraţii făcute luni mai mult pe ton ironic, liberalii au reacţionat ieri cu ceva mai multă putere la planurile partenerilor de guvernare. „Nu putem să ne facem că nu vedem că ceilalţi trei încep jocul lor propriu“, a punctat prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis. „Chit că se declară că e o alianţă pentru europarlamentare, mie mi se pare un semnal puternic de care vom ţine cont în negocieri“, avertiza primarul Sibiului înainte de a doua rundă de negocieri dintre liderii USL. Deznodământul negocierilor se ştie acum şi s-a văzut că USD a pornit în forţă, ridicând pretenţii pentru un al treilea post de vicepremier în Guvernul Ponta (după social-democratul Liviu Dragnea şi progresistul Gabriel Oprea).
Luni seară, preşedintele PNL, Crin Antonescu, comenta ironic înfiinţarea USD: „Aş putea să fiu maliţios, dar la modul amical, dacă se poate spune aşa, şi să spun că iar PC se ascunde după o alianţă, dar de data asta şi PSD îşi ascunde numele tot după o alianţă“. Antonescu încerca totodată să minimalizeze efectele pe care le-ar putea avea confuzia între USD şi USL, spunând că „toată lumea înţelege, toată lumea deosebeşte“.
Alţi liberali nu sunt însă la fel de încrezători că apariţia USD nu va induce în eroare electoratul USL. „E o stratagemă, o încercare de a induce în mintea electoratului ideea că votează USL. E subtilă alegerea, dar nu ştiu dacă e corectă faţă de PNL“, a declarat, pentru ziare.com, deputatul PNL Octavian Bot. Potrivit acesteia, folosirea denumirii USD ar trebui analizată şi prin prisma legii partidelor politice în condiţiile în care PSD-UNPR-PC folosesc acum numele alianţei formate, în 1995, între PSDR şi PD-ul lui Petre Roman.