4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportUNPR se întăreşte cu oamenii lui Vanghelie. Răsturnare de situaţie în cazul...

UNPR se întăreşte cu oamenii lui Vanghelie. Răsturnare de situaţie în cazul Aura Vasile

Anunţul trecerii deputatului Aura Vasile în barca Uniunii Naţionale pentru Progresul României a fost făcut de preşedintele UNPR, ex-ministrul Muncii Marian Sârbu, şi i-a luat prin surprindere pe unii social-democraţi, chiar dacă tensiunile din PSD din ultima vreme au pregătit terenul pentru mişcări de amploare în partid. Totuşi, pentru mulţi este greu de imaginat cum va reuşi Aura Vasile să treacă de la partituri de genul „Guvernul batjocoreşte demnitatea şi inteligenţa românilor” sau „Boc nu a fost bărbat niciodată” la aprecierea deciziilor luate în coaliţie şi la susţinerea lor în Parlament.

Demisia Aurei Vasile din PSD şi, mai ales, înrolarea ei în trupa ministrului Gabriel Oprea reprezintă o grea lovitură pentru social-democraţi. Din două motive, începând cu acela că aceasta se află la cel de-al treilea mandat de deputat şi deţinea funcţia de vicelider al grupului PSD din Cameră. Al doilea motiv are legătură cu apropierea Aurei Vasile de primarul Marian Vanghelie, caz în care plecarea ei poate prefaţa alte demisii. Demisii în rândul membrilor PSD Bucureşti (unde Vasile deţinea o funcţie de conducere) şi chiar a lui Marian Vanghelie, aflat într-un constant război cu Victor Ponta.

Merită amintit, în acest sens, ultimatumul pe care vicepreşedintele PSD i l-a dat actualei conduceri a PSD, în urmă cu circa două săptămâni: rămâne în partid doar dacă Ponta ţine cont de solicitările sale. „I-am spus: «Victor, eu rămân în PSD, dar nu oricum. Eu nu pot să rămân în PSD doar ca să fiu aşa ca o marionetă şi să văd că, pur şi simplu, se întâmplă o serie de lucruri care nu le înţeleg (…) Rămân în PSD dacă ţie îţi convine să poţi să faci echipă cum vreau şi eu, nu numai cum vrei tu»”, a relatat Vanghelie despre discuţia avută cu Ponta. Cu aceeaşi ocazie, Vanghelie spunea că nu vrea să-şi facă un partid nou, dar a arătat că PSD trebuie „să se trezească la realitate şi să se comporte ca un partid de stânga, în forţă”. Luni, Vanghelie declara că nu are de gând să plece la UNPR şi că a convins-o pe Aura Vasile să renunţe la plecarea din PSD.

Cine mai urmează din grupul PSD?

De când s-au accentuat tensiunile dintre Mircea Geoană – Marian Vanghelie, pe de o parte, şi Victor Ponta, pe de altă parte, multe nume de senatori şi deputaţi au fost vehiculate ca urmând să-şi schimbe coloratura politică. Printre aceştia, deputatul de Bucureşti Oana Mizil, lider al PSD Călăraşi, căruia reprezentanţii UNPR i-au promis chiar un colegiu uninominal în cazul în care trece în barca Uniunii. Şi numele deputatului Adrian Mocanu şi ale senatorilor Toni Greblă şi Constantin Tămagă au apărut pe lista de „transferuri”, dar cei trei s-au grăbit să dezmintă ideea. Rămâne de văzut dacă aceştia vor urma, în cele din urmă, exemplul Aurei Vasile sau aşteaptă să prindă contur mult anunţatul proiect politic al fostului preşedinte al Senatului, Mircea Geoană. Oricum, este de aşteptat să mai se producă dezertări din PSD, mai ales după ce UNPR îşi lansează, zilele acestea, Uniunea Social Progresistă, formaţiune care, în mod evident, se lupta în mod direct pe voturi cu Uniunea Social-Liberală.

Faţă de începutul actualei legislaturi, în 2008, PSD numără cu peste 20 de senatori şi deputaţi mai puţini, la care se adaugă câteva zeci de primari racolaţi (de la comune şi sate până la sectoarele 2 şi 4 ale Bucureştiului, Neculai Onţanu şi Cristian Popescu „Piedone”). Săptămâna trecută, Uniunii lui Oprea i s-a alăturat, prin fuziune, Partidul Iniţiativa Naţională, condus de Lavinia Şandru. 

Cele mai citite

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....
Ultima oră
Pe aceeași temă