16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportUnele partide nu au cheltuit nici un leu in campanie

Unele partide nu au cheltuit nici un leu in campanie

Partidele mici nu s-au inghesuit sa cheltuie prea multi bani in campania electorala pentru alegerile locale, potrivit unui raport intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta.

Sunt situatii in care o formatiune politica a investit in campanie numai 495 de lei, iar o alta doar 400 de lei, ceea ce nu justifica, sub nici o forma, participarea lor la alegeri. Mai mult, sunt trei formatiuni politice care, desi s-au inscris la alegerile locale, nu au cheltuit nici un leu in campania electorala. Cei mai multi bani – la partidele mici – au fost cheltuiti de PNG (CD), care a alocat peste 5 milioane de lei  (1,3 milioane euro). Partidul lui Gigi Becali a cules, de altfel, si roadele acestei investitii: peste 5% la locale, obtinand chiar un post de viceprimar in Capitala. PNG a obtinut 2,5 milioane lei din transferuri de la partid, dar si 2,5 milioane din donatii.

 

In schimb, formatiunea lui Becali nu a comunicat Autoritatii Electorale modul in care a cheltuit banii in campanie, sustinand ca nu a dat nici un ban pentru personalul angrenat in campania electorala, nici un leu pentru protocol si doar 178 lei pentru sistemul de comunicare. In schimb, Partidul Initiativa Nationala (PIN), care a cheltuit peste 1,1 milioane lei (aproape 500.000 euro), si-a prezentat defalcat cheltuielile in campanie. PIN a primit 85.311 lei din transferuri de la partid, peste 68.000 venituri din cotizatii, dar si peste 1 milion de lei donatii speciale pentru campanie. A cheltuit 11.000 de lei pentru chiria sediilor partidului, peste 57.000 lei pentru tiparituri si materiale promotionale, 31.000 lei pentru publicitate mass-media si 25.000 lei pentru publicitate stradala. 8.000 au ramas necheltuiti. Partidul Civic Maghiar a cheltuit mai multi bani in campanie decat a primit din donatii si venituri ale partidului, ajungand la un minus in contabilitate de 234.000 de lei, fapt care solicita un control al Curtii de Conturi si al Autoritatii Electorale.

 

La polul opus in privinta cheltuielilor se situeaza Partidul Renasterea Romaniei, care nu a consumat decat 400 de lei in campania pentru locale, iar Partida Romilor a investit in campanie doar 430 lei. Partidul pentru Patrie a cheltuit 3.985 lei, din care peste 3.700 pentru materiale promotionale. Sub 3.000 de lei au cheltuit la locale Uniunea Slovacilor si Cehilor din Romania, dar si Asociatia Itaienilor din Romania. Interesant este faptul ca sunt formatiuni politice, cum ar fi Alianta pentru Unitatea Rromilor, sau Uniunea Democrata a Tatarilor, dar si Uniunea Democata a Ucrainenilor, care, desi s-au inscris in cursa pentru alegerile locale, nu au investit nici  un leu in campanie.
Dintre candidatii independenti la primarie sau la presedintia consiliului judetean, Sorin Oprescu, devenit primar general, a cheltuit cei mai multi bani in campanie. El a consumat 1,81 milioane lei, din care 400.000 lei i-a dat pe publicitate in mass-media, 200.000 lei pe publicitatea stradala, iar 180.000 lei pentru sondaje si consultanta. La Bacau independetul Sergiu Sechelariu, fost ministru in Guvernul Nastase, ajuns in turul doi,  a cheltuit 254.000 de lei in campanie.

Cele mai citite

Rasa Ciobănescul românesc corb a fost recunoscută oficial la nivel internațional

O rasă românească de câini, Ciobănescul românesc corb, a fost recunoscută oficial la nivel mondial de Federația Chinologică Internațională, devenind a patra rasă națională...

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...

Nicolae Ciucă cere autorităților să fie pregătite pentru viitura care vine pe Dunăre

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut un apel, joi seara, la autorităţile centrale şi la cele locale din judeţele dunărene să se pregătească pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă