Mai multe organizatii civice au solicitat presedintelui Traian Basescu sa profite de europarlamentare pentru organizarea unui referendum privind adoptarea mai multor legi anticomuniste.
Mai multe organizatii civice, printre care Asociatia 21 Decembrie 1989, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, unele sindicate precum cel de la Alro Slatina, Sindicatul "Solidaritatea Siderurgistilor Galati" si organizatii ale romanilor din strainatate ii cer presedintelui Basescu sa ceara organizarea unui referendum o data cu alegerile europene de pe 7 iunie. Un referendum la care romanii sa fie intrebati daca sunt de acord cu adoptarea unui numar de 15 legi, toate fiind, in opinia solicitantilor, consecintele practice ale Raportului Tismaneanu, in baza caruia presedintele Basescu a condamnat comunismul pe 18 decembrie 2006. Solicitarea este semnata, de altfel, si de seful comisiei prezidentiale care a alcatuit raportul, profesorul Vladimir Tismaneanu.
Printre legile cu pricina se numara Legea lustratiei, legea interzicerii si pedepsirii actelor de apologie a comunismului, precum si a actelor de negare a crimelor si faradelegilor regimului comunist, legea anularii sentintelor de condamnare politica emise de justitia comunista dupa principiile luptei de clasa, legea restituirii arhivelor confiscate abuziv si, nu in ultimul rand, legea pentru instituirea Zilei Memoriei Victimelor Comunismului si pentru infiintarea la Bucuresti a unui Muzeu al Victimelor Comunismului.
"Decomunizarea reala a Romaniei este posibila doar prin adoptarea de catre Guvern si Parlament a legilor decomunizarii", spun autorii cererii. Problema e ca solicitarea vine foarte tarziu. Referendumul trebuie sa aiba la randul sau un termen de 30 de zile, in care sa se desfasoare informarea publicului asupra a ceea ce i se cere sa transeze, or, pana pe 7 iunie mai sunt doar doua saptamani. Chiar daca ea ar fi fost luata in seama la data trimisa initial, 24 aprilie, nu ar fi fost timp pentru organizarea propriu-zisa a scrutinului paralel.
Aspectelor tehnice care obstructioneaza indeplinirea unei astfel de solicitari li se adauga cele politice. Majoritatea guvernamentala este alcatuita cu PSD, iar Guvernul Boc are si asa suficiente probleme de negociat intre partenerii de coalitie pentru a mai adauga una atat de spinoasa cum ar fi un pachet de legi anticomuniste. De altfel, legea lustratiei, depusa la Parlament in 2005, votata de Senat in aprilie 2006, s-a blocat de atunci incoace la Camera Deputatilor. si asta, in conditiile in care, la momentul initierii proiectului de lege, Parlamentul era dominat de o alianta de dreapta.