Criza financiara, dar si cele de securitate au constituit tema centrala a discursului lui Traian Basescu in cadrul intalnirii traditionale anuale cu reprezentantii Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.
Presedintele Basescu a afirmat ca, pentru comunitatea internationala, anul 2008 va fi retinut in istorie ca un an al crizelor, referindu-se la criza alimentara, financiara, economica, dar si la crizele de securitate din Fasia Gaza, Georgia sau cele din diverse parti ale Africii. Totusi, "criza economica nu poate fi un pretext pentru amanarea reformelor", a punctat presedintele. "Preocuparea imediata la acest inceput de an vine din directia economica si financiara. Multe state se apropie sau se afla deja in recesiune. Exista riscul ca situatia sa se agraveze, iar pericolul cel mai mare este ca instabilitatea economica si insecuritatea energetica sa complice si mai mult ecuatia, oricum complexa, a securitatii globale in ansamblu", a spus seful statului. El a insistat asupra nevoii regandirii sistemului financiar international, care nu mai este adaptat realitatilor cotidiene, pledand pentru reinnoirea institutiilor de monitorizare a sistemului economic national.
Basescu a mai aratat ca e nevoie de finalizarea cat mai rapida a reformei institutionale a Uniunii Europene, gasind o solutie pentru Tratatul Lisabona in vederea concentrarii asupra prioritatilor imediate: surmontarea crizei economico-financiare, asigurarea securitatii energetice si pregatirea Europei pentru a avea un rol de promotor in abordarea schimbarilor climatice la nivel global. Traian Basescu a asigurat asistenta ca, in materie de politica externa, Romania ramane consecventa obiectivelor si principiilor pe care si le-a propus inca din 2005. Romania doreste sa coopereze cu noua administratie de la Washington pentru a reconfirma soliditatea relatiei transatlantice, pentru a mentine relevanta NATO ca piatra de temelie a securitatii. Cat despre relatia cu Federatia Rusa, presedintele a declarat ca anul 2008 a deschis "anumite perspective". El a spus ca doreste sa aseze la baza relatiei Romaniei cu Rusia "un pragmatism cu adevarat folositor ambelor state, orientat spre viitor: sa putem avea o imagine predictibila a directiei in care vrem sa ducem impreuna aceasta relatie".