Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat sambata ca legea fundamentala ar trebui modificata, liberalii optand pentru o republica parlamentara in care presedintele este ales de legislativ, pentru eliminarea riscului unui regim autoritarist. Potrivit Hotnews, atat UDMR cat si PC sustin aceasta idee.
In replica, democratii sustin ca cetatenii ar trebui sa aiba un rol major in alegerea formei de guvernamant si a tipului de republica si ca doar partidele incapabile sa ofere lideri si programe politice credibile ar putea opta pentru republica parlamentara.
Calin Popescu Tariceanu a precizat, in cadrul unei intalniri cu tinerii liberali la Costinesti, ca PNL opteaza pentru revizuirea Constitutiei, in sensul introducerii republicii parlamentare. Nu este pentru prima data cand liberalii isi anunta optiunea pentru republica parlamentara.
Premierul a precizat ca prezenta Constitutie ofera atributii executive atat presedintelui cat si Guvernului, fapt care genereaza ambiguitati si confuzii. Fara a-l nominaliza pe Traian Basescu, Tariceanu a vorbit despre “excesele de autoritarism” si a mentionat ca puterea executiva ar trebui sa apartina numai Executivului.
Chiar daca in cu totul alta forma, tema revizuirii Constitutiei a aparut adesea si in discursul PD si PLD. In replica la declaratiile lui Tariceanu, presedintele PD, Emil Boc, a acuzat sambata ca “pentru republica parlamentara ar opta numai partidele incapabile sa ofere lideri si programe politice credibile”.
Presedintele PD considera ca puterile presedintelui sunt limitate, desi este cel mai legitim, fiind ales de popor, spre deosebire de premier, care este doar "rezultatul unei conjuncturi politice". Boc spune ca presedintele ar ar trebui sa poata dizolva Parlamentul si sa fie seful Executivului, la fel ca in Franta.
Ideea unei republici parlamentare este sustinuta atat de membrii UDMR cat si de cei ai PC. Membrii PRM considera ca cea mai potrivita forma de guvernamant este in prezent republica semi-prezidentiala.
In privinta PSD, vicepresedintele acestui partid, Cristian Diaconescu, considera ca disputa intre PNL si PD pe tema modificarii Constitutiei se moduleaza dupa interesele fiecaruia in relatia presedinte-premier.
Diaconescu a declarat ca “liberalii isi doresc o republica parlamentara pentru a reduce din atributiile presedintelui, in timp ce democratii opteaza pentru o institutie prezidentiala puternica, in functie de relatia partidelor cu cele doua institutii”.