Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a pledat, astazi, la Cluj, pentru gasirea unei noi formule de organizare politica a Romaniei, avand in vedere ca actuala Constitutie creeaza "probleme" prin faptul ca, pe langa puterea executiva a Guvernului, ii confera si presedintelui anumite atributii executive.
"Cred ca este momentul ca Romania si clasa politica, in special, sa abordeze cu foarte multe seriozitate viitorul politic si de organizare politica. Dupa 17 ani rezulta clar ca aceasta formula hibrida de republica, cu un presedinte cu anumite atributii executive, care este un model singular in Europa, creeaza probleme", a aratat Tariceanu.
Seful Executivului a afirmat ca modelul politic european este cel de republica parlamentara sau de monarhie constitutionala, iar cel de republica prezidentiala este insusit de tarile din fostul spatiu sovietic.
"Modelul politic european este cel al republicii parlamentare sau al monarhiei constitutionale, in care seful statului este simbolul puterii si unitatii. Modelul de republica prezidentiala, de care unii vorbesc, este un model care se regaseste de la Prut la est, in fostul spatiu sovietic", a sustinut primul-ministru, adaugand ca, odata intrata in Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa renunte la actualul model constitutional, care prezinta anumite limitari si neajunsuri.
Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca noua lege fundamentala ar trebui sa se bazeze pe cele trei puteri firesti intr-un stat modern: legislativul, reprezentat de Parlament, justitia si Executivul, reprezentat de o singura componenta, Guvernul, si nu de doua.
Primul-ministru nu a optat pentru un anumit model constitutional atunci cand a fost intrebat de ziaristi ce fel de organizare politica prefera, republica parlamentara sau monarhia constitutionala. "Eu prefer statul de drept", a afirmat premierul.