Premierul Calin Popescu Tariceanu a vorbit, ieri, prima data despre „necesitatea restructurarii Guvernului”, dupa o perioada in care nu a parut incantat de ideea lansata de democrati. In viziunea lui Tariceanu, prezentata ieri la finalul sedintei Biroului Permanent al PNL, restructurarea Guvernului trebuie sa tina cont de obiectivele legate de aderarea la UE, precum si de integrarea in structurile europene. Seful Guvernului sustine ca tema restructurarii a fost lansata „de o buna bucata de vreme” si la nivelul Cancelariei primului ministru. In acest fel, premierul a sugerat ca nu a prins din zbor ideea PD, ci ideea i-ar fi apartinut. Insa Tariceanu a insistat ca analiza nu poate fi finalizata peste noapte si ca mai intai trebuie stabilite obiectivele.
Restructurarea nu se rezolva in doua zile…
Problema principala care ar trebui rezolvata este cea legata de absorbtia fondurilor europene. Insa el a evitat sa dea raspunsuri concrete la nelamuririle ziaristilor. Intrebat daca este de acord cu reducerea posturilor de vicepremieri propusa de PD, presedintele liberalilor a sugerat ca democratii s-ar preta de fapt la „jocuri de culise” sau de „tip balcanic”: „Eu am vorbit in cu totul si cu totul alti termeni despre restructurare si nu in termeni marunti de jocuri si de pozitii, ci in termeni legati de obiective”. „Problema restructurarii nu se poate rezolva in doua zile”, a mai spus Tariceanu. „Nu stabilim intai numarul si dupa aceea tocmim schema. Am impresia ca trebuie sa plecam de la premisa urmatoare: Nu punem caruta inaintea cailor”, a afirmat el.
Pe de alta parte, surse liberale afirmau, ieri, ca, de fapt, Tariceanu nu ar vrea o restructurare de fond mai devreme de 1 ianuarie 2007. Pana atunci, se va organiza o dezbatere pe acest subiect si se va astepta si un punct de vedere al Institutului pentru Politici Publice.
Urmeaza o „anumita remaniere”
Presedintele PNL s-a declarat de acord si cu „o anumita remaniere” a guvernului, afirmand ca este necesara o analiza a activitatii ministrilor. Totusi, Tariceanu s-a aratat zgarcit cu referirile concrete la ministrii care ar putea fi schimbati si, in orice caz, a precizat ca nu e cazul lui Flutur. El nu a dorit sa precizeze ce nemultumiri are in privinta membrilor Cabinetului, spunand ca se va discuta mai intai in Guvern si cu partenerii de guvernare, dar a aratat ca va propune partenerilor de coalitie si alianta, in functie de performantele ministrilor, unele modificari. Cat despre ministrul cel mai contestat din ultima perioada, Gheorghe Flutur, numai de bine: Tariceanu a anuntat ca Biroul Permanent Central „apreciaza si sustine” activitatea acestuia. De asemenea, presedintele liberal a anuntat ca in sedinta de miercuri a guvernului se va decide trecerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare in subordinea Ministerului Agriculturii.
Conducerea PNL a decis ca Mihai Voicu sa fie propus pentru postul de ministru pentru relatia cu Parlamentul. Pentru postul de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, conducerea PNL l-a propus pe presedintele Comisiei SRI, senatorul Radu Stroe.
Se va reduce numarul de agentii
Tariceanu a abordat si una din problemele aflate de multa vreme in suspensie la nivelul Guvernului, si anume „multitudinea” de agentii cu sarcini care se suprapun de multe ori. De exemplu, in domeniul agentiilor care coordoneaza activitatea serviciilor publice exista trei astfel de structuri Ð o agentie de servicii municipale, una de energie electrica si una de gaze. Un alt exemplu oferit de Tariceanu este din domeniul nuclear. „Din punctul meu de vedere, aceasta diviziune nu este obligatoriu a fi mentinuta si putem sa regandim.”