Social-democraţii îi curtează pe liberali, lăsând a se înţelege că l-ar putea sprijini pe Crin Antonescu la următoarele prezidenţiale. În acest timp, PDL continuă să fie măcinat de conflicte interne, deşi pozează în partid unit.
Un guvern PSD-PNL de criză şi menţinerea cotei unice, pe termen scurt, dacă reuşesc dărâmarea Cabinetului Boc, iar pe termen mai lung, premier social-democrat în 2012 contra preşedinte liberal în 2014. Aşa ar suna, pe scurt, oferta PSD către PNL, formulată ieri de preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta. „Mă uitam la sondajele recente şi mi-aş dori ca PSD şi PNL să ţină mai mult cont de cam ce aşteaptă oamenii de la noi decât de ce ne dorim noi. Am văzut că PSD este partidul cel mai votat, cu o cotă de 38-40%, şi că domnul Antonescu, în acest moment, este persoana cea mai votată pentru preşedinte. Pentru noi n-ar fi o problemă de orgoliu să spunem «domne’, PSD este cel care poate să dea primul-ministru şi PNL preşedintele»”, a declarat Ponta ieri, într-o emisiune la Pro Tv. Cu alte cuvinte, social-democraţii ar fi dispuşi să-l sprijine pe Crin Antonescu în alegerile din 2014, atâta timp cât reuşesc, după parlamentarele din 2012, să ajungă la guvernare şi să-şi impună prim-ministrul. Victor Ponta a admis că această variantă de colaborare nu a fost încă prezentată omologului său liberal, dar a ţinut să sublinieze că i se pare „perfect fezabilă”.
Liberalii sunt dispuşi la discuţii
Oferta PSD pare să-i fi luat prin surprindere pe liberali, mai ales că în ultimele săptămâni s-au înteţit schimburile de replici acide între liderii celor două partide. Vicepreşedintele Mihai Voicu a declarat însă că „orice plan de viitor trebuie discutat serios de conducerile celor două partide”. Liberalii mai susţin că PNL şi PSD ar trebui, în primul rând, să se concentreze pe acţiunea parlamentară care să ducă la dărâmarea Guvernului Boc. Propunerea lui Victor Ponta către liberali survine în contextul în care cel mai recent sondaj CCSB a arătat că PSD şi PNL ar strânge, dacă ar avea loc alegeri parlamentare duminica viitoare, 37% şi, respectiv, 27% din voturile românilor care s-ar prezenta la urne. Conform aceluiaşi sondaj, PDL ar strânge doar 17% din voturi.
Unitatea, doar mimată în PDL
Sub presiunea cifrelor din sondaje, democrat-liberalii au încercat ieri, cu prilejul alegerilor de la PDL Bucureşti, să transmită un mesaj de unitate. În afara înscăunării Elenei Udrea ca şef al organizaţiei, din postura de unic candidat, liderii pedelişti s-au întrecut în a da asigurări că în PDL nu există disensiuni şi că toate forţele colaborează pentru recucerirea terenului pierdut, începând cu Bucureştiul. Totuşi, războiul dintre taberele Elena Udrea-Gheorghe Falcă şi Vasile Blaga s-a resimţit şi ieri. Concret, ex-ministrul Vasile Blaga i-a atras atenţia Elenei Udrea că o luptă cu actualul primar general, Sorin Oprescu, nu va fi deloc uşoară, iar un eventual eşec îi va aparţine în totalitate.
„A candida pentru Bucureşti nu este doar un act de responsabilitate mare, este şi unul de curaj şi te felicit pentru acest curaj, dar te felicit să iei şi măsurile care se impun, pentru că dacă vom câştiga Bucureştiul şi convingerea mea este că vom câştiga – succesul va fi al întregii organizaţii, dacă vei pierde, pierderea va fi a ta”, a avertizat-o Blaga pe Udrea. Un avertisment serios a venit şi din partea europarlamentarului Cristian Preda, care a vorbit despre nevoia „de oameni care să fie convingători în mod natural şi nu prin fardul campaniilor de comunicare”, în condiţiile în care PDL nu mai poate primi sprijin de la Traian Băsescu, iar o situare pe locul trei în alegerile parlamentare ar risipi orice şansă ca PDL să mai nominalizeze vreun premier.