-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSportSustinatorii PSD l-au sprijinit si pe Tariceanu

Sustinatorii PSD l-au sprijinit si pe Tariceanu

Fostul lider al PNL Valeriu Stoica e cel care a revenit cu „solutia Stolojan” pentru depasirea crizei de credibilitate prin care trec PNL si Guvernul Aliantei dupa ce Tariceanu si-a revocat demisia „irevocabila”.
Solutia a fost respinsa insa de forurile PNL, o decizie care a tulburat apele liberale. Si-a facut Stoica planurile gresit.- Delegatia Permanenta l-a sprijinit masiv pe Tariceanu. Nu l-ati subestimat?
– Nu, in Romania nu poti sa subestimezi un om care are intr-o mana „batul” si in cealalta „zaharelul”. Deocamdata primul ministru are resurse si de constrangere, si de atragere si ele nu pot fi neglijate. Dar PNL a scazut dramatic in sondaje. Credibilitatea Guvernului a scazut dramatic in ultimele saptamani. Gestionarea Aliantei s-a dovedit foarte dificila. Exista un blocaj intern in PNL. Stolojan a intervenit public pentru ca isi da seama ca PNL are o problema de credibilitate si nu poate ramane indiferent. Mona Musca a spus acelasi lucru si a declarat ca isi va demisia din functiile de ministru si de vicepresedinte. In PNL exista o problema sub aspectul comunicarii interne si primul responsabil este Tariceanu.
– Totusi votul 63-7 a fost zdrobitor.
– Pe mine ma intereseaza sa vedem daca votul rezolva aceste probleme. Predictia mea e ca votul acesta nu a fost decat o amanare a solutiei necesare in PNL si in Guvern. Dar s-ar putea ca eu sa ma insel. Daca Tariceanu rezolva aceste probleme, daca peste sase luni PNL va fi refacut si va avea scorul din ianuarie, daca Guvernul isi va recastiga credibilitatea si vor disparea tensiunile din Alianta si din PNL, eu voi fi primul care sa spuna: da, a fost o solutie foarte buna a Delegatiei Permanente.
– „Zaharelul” cum a actionat?
– Exista in competenta premierului atributii care privesc secretarii de stat, prefectii, sefii serviciilor descentralizate. E deci un sac plin cu zahar.
– De unde provine aceasta sustinere a lui Tariceanu?
– Exista in PNL o zona de interese economice care trece dincolo de granitele de partid. In mai toate partidele exista oameni cu interese economice si uneori ei isi dau mana dincolo de granitele de partid cand este vorba de interesele lor. Eu cred ca marea problema a PNL din ultimii sase-sapte ani e ca nu a separat suficient nivelul politic de cel al intereselor economice. Cand un partid risca sa devina atasat de un grup anumit de interese economice, atunci libertatea lui politica este in discutie.
– Va referiti la grupul Patriciu?
– Eu am spus ca Patriciu trebuia sa faca o optiune: ori politica, ori afaceri. Nu a facut pana acum aceasta optiune, dar a existat tendinta in PNL de a se folosi partidul ca un instrument de negociere economica. Daca nu se delimiteaza clar PNL de aceasta tendinta, riscul este sa fie confundat cu alte partide care au facut acelasi tip de jocuri. Si aici va propun un test. Sa vedem cine s-a bucurat ca au fost amanate anticipatele si chiar a fost compromisa ideea? Evident ca s-a bucurat PSD. Cine s-a bucurat ca Tariceanu a reusit sa depaseasca aceasta problema pe care a avut-o in partid? Daca urmarim comentatorii, o sa vedem ca acei comentatori care au sustinut de obicei PSD l-au sustinut in aceasta perioada si pe Tariceanu. Acest test imi arata ca aceste evenimente, promovate din pacate de Tariceanu, au aprecieri, laude si sustinere din partea PSD.

„Scopul PSD este sa destrame Alianta”

– Vorbiti de interese economice care depasesc granita PNL. Au jucat ele un rol in decizia lui Tariceanu de a reveni asupa demisiei si in incercarea de izolare a lui Stolojan?
– Inclin sa cred ca da. Trebuie sa ne gandim cine a avut interes ca aceste alegeri anticipate sa nu se produca si evident ca in primul rand PSD a avut acest interes si structurile de putere economica aflate in spatele PSD. Mi-e teama ca PSD se va intari foarte mult, mi-e teama ca PSD va avea inca o data succes in divizarea dreptei. Din 1990 si pana azi PSD a avut o strategie constanta: divizarea dreptei. Acum scopul PSD este, fara indoiala, sa destrame Alianta. Dar noi nu putem sa imputam PSD slabiciunile dreptei. Din cauza noastra nu ne putem uni si nu ne putem intari. Avem nevoie de un model de unitate pe un termen mai mare decat durata unui ciclu electoral. Din acest punct de vedere responsabil este si PNL. La congres a fost refuzat acest model de unitate pe termen mediu si lung. Deja s-a vazut ca absenta ideii unitatii a dus la conflicte in interiorul Aliantei si chiar la anumite apropieri suspecte in Parlament intre PNL si PSD.
– De ce reveniti tot timpul cu Stolojan? Nu e depasit?
– Politica se face pe baza de credibilitate. De fiecare data l-am sustinut pe Stolojan cand am vazut ca in sondajele de opinie romanii il sustin. Sustinerea mea nu e decat consecinta credibilitatii de care se bucura Stolojan.

Cuplati PNL la locomotiva lui Basescu?

– Eu nu l-am vazut pe Basescu de dinainte de alegerile prezidentiale. Nu am avut nici un fel de colaborare cu Basescu in toata aceasta perioada. Este o pura speculatie ca s-ar face un anume joc politic al lui Basescu. Noi trebuie sa facem jocul PNL si pe cel al dreptei.
– Si-l vedeti pe Basescu parte a acestui proiect?
– Totul depinde de Basescu. Acum exista o anumita izolare a lui Basescu. E o problema care trebuie sa-i dea de gandit. S-a vorbit de „cezarism”, sunt comentatori sau oameni de partid care abordeaza aceasta tema cu obstinatie…
– Dumneavoastra chiar o luati in serios?
– Mi se pare ca intr-adevar aceste acuzatii sunt absurde. Daca pana in februarie-martie pericolul PSD era inca prezent in mintea noastra, acum s-a inventat un alt pericol: Basescu. Mi se pare ca este intr-adevar o concertare foarte interesanta a celor care doresc discreditarea dreptei si discreditarea lui Basescu. Daca Basescu nu va avea o strategie de consolidare a unor aliante la nivelul partidelor si la nivelul societatii civile, va avea mari probleme. E vorba de a-i solidariza pe toti cei care doresc reforma societatii romanesti. Daca va reusi, atunci Romania va castiga. Daca fortele conservatoare, care vedem ca s-au solidarizat foarte repede, vor fi mai puternice, atunci Romania va avea de pierdut.

„Gigi contra”

– Nu va e frica sa fiti perceput ca „Gigi contra”? Ati fost contra anticipatelor cand le vroia Tariceanu si contra lui Tariceanu cand a renuntat la anticipate.
– E o perceptie falsa. Dimpotriva, am sustinut ca anticipatele au fost o solutie pana in luna iulie. Nefacandu-se pana in iulie, ele au fost compromise. Iar in timpul inundatiilor tema anticipatelor era compromisa. Intarzierea in luarea deciziei este cauza care a dus la compromiterea anticipatelor, iar PNL are o responsabilitate. A doua precizare: din '90 incoace nu am formulat opinii politice doar in raport cu majoritatile constituite. Din cauza aceasta am fost exclus in 1991 de Radu Campeanu pentru ca am avut curajul sa spun ca modul in care el conducea partidul ducea la un esec grav pentru PNL. PNL nu a intrat in Parlament in 1992. Fiind exclus, s-a crezut ca se rezolva problema PNL. Si eu sunt mirat azi ca se face referire la ideea excluderii.
– „Batul” de care vorbeati?
– E bizar sa folosesti „batul” intr-un partid democratic, mai ales dupa ce am fost exclus o data din PNL. Riscam sa cadem in derizoriu.
– Mona Musca spune ca demisioneaza, urmeaza altii?
– Fiecare decide pentru el. Mi se pare insa o mare problema pentru PNL ca oameni precum Mona Musca se desolidarizeaza de actuala linie politica. Cred ca aceasta criza, departe de a fi fost rezolvata, a fost amplificata de acest vot. Abia de aici inainte se va vedea cat de puternica este criza.
– Se sparge PNL?
– Pozitiile mele politice din '90 pana astazi au fost, fara exceptie, in directia unificarii liberalilor. Este absurd ca acum sa incurajez o tendinta de sciziune. Numai ca, din pacate, aceasta tendinta e incurajata de Tariceanu, pentru ca refuzand dialogul in cadrul partidului, marginalizand anumite curente, folosind doar mecanismele birocratice risca sa indeparteze anumiti oameni din PNL. Daca o va face, va fi principalul responsabil.

Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă