4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportSuspendarea lui Băsescu: a doua încercare?

Suspendarea lui Băsescu: a doua încercare?

„Victor Ponta e nimic pentru partid, pentru PSD. Şi el încearcă să se legitimeze prin acţiuni de-acestea, kamikaze. El trebuie să se ducă să-i placă lui Adrian Năstase, să-i placă lui Hrebenciuc, să-i placă lui Ion Iliescu, să-i placă lui Dragnea. El trebuie să facă frumos ca maimuţica, aşa, să placă la foarte mulţi din PSD ca să rămână şef de partid, pentru că el nu controlează nimic acolo. Şi atunci, i se pare lui că a fi obraznic, impertinent ajută la ceva. Asta mă face să constat cu părere de rău încă un lucru: până acum credeam că doar faţa îl arată ca imatur.”

„Pe Crin Antonescu l-am ajutat într-un moment de criză al lui, când nu-l mai primea nici o organizaţie să candideze undeva, era deputat de Tulcea şi organizaţia de Tulcea nu l-a mai primit să candideze pe listele ei, în 2004.”

În replică la atacurile lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că în cazul în care preşedintele va promulga legea pensiilor, PSD şi PNL se vor mobiliza pentru a declanşa procedurile de suspedare.

Atacurile extrem de dure, împănate cu metafore colorate, la adresa liderilor opoziţiei, lansate de şeful statului miercuri seară de la B1TV, au aruncat în aer scena politică, inflamată deja de scandalul din Camera Deputaţilor. Victor Ponta s-a grăbit, ieri, să ameninţe cu declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui, dacă acesta va promulga legea pensiilor după votul controversat din Parlament. Demersul şefului PSD pare însă doar o reacţie precipitată la invectivele lui Traian Băsescu. În acest moment, social-democraţii nu pot miza pe coagularea unei majorităţi în Parlament şi nici pe sprijinul clar al liberalilor, divizaţi în tabere.

Ponta cere în avans pedepsirea lui Băsescu

„Dacă Traian Băsescu va promulga legea pensiilor, adoptată prin fraudă de Roberta Anastase, la cererea sa personală, voi solicita conducerii PSD, de asemenea colegilor de la PNL, PC, celor de la UDMR şi minorităţilor să fie de acord”, a declarat şeful PSD. În viziunea lui Ponta, există toate temeiurile constituţionale pentru declanşarea procedurii de suspendare. El invocă articolul 80 din Constituţie care spune că „preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”, iar „în acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.  Pentru a sublinia seriozitatea acţiunii sale, Ponta l-a informat asupra intenţiei de suspendare şi pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Numai că pentru a înregistra un succes în acest demers PSD are nevoie de majoritate, greu de obţinut. Liberalii ar pune umărul la suspendarea lui Traian Băsescu, dar parcă ar mai aştepta un pic – planul este întâi dărâmarea Guvernului Boc prin moţiune de cenzură şi după aceea suspendarea preşedintelui. Mai mulţi membrii marcanţi  ai PNL au exprimat rezerve mari cu privire la şansele de obţinere a unei majorităţi pentru suspendare, iar Crin Antonescu însuşi, foarte virulent împotriva lui Traian Băsescu, a declarat că:  „problema iminentă a partidelor de Opoziţie este găsirea soluţiei pentru guvernarea  României. Dar dacă preşedintele se face obstacol, încalcă vreo prevedere constituţională şi e nevoie de suspendare ca să dăm această soluţie, suntem primii care o vor iniţia”, a declarat Crin Antonescu, preşedintele PNL.

Năstase şi Iliescu îl temperează pe Ponta

Pesediştii vechi nu împărtăşesc entuziasmul pe tema suspendării a tânărului lor şef de partid. Astfel, Adrian Năstase a afirmat că mesajul lui Ponta privind suspendarea garantează că PSD nu a făcut o înţelegere cu PDL, aşa cum susţine preşedintele Băsescu. Totuşi, Năstase spune că ar fi privit lucrurile „cu mai multă înţelepciune”. La fel de moderat, Ion Iliescu a spus că nu ştie cât de oportun este demersul suspendării, dar a admis că trebuie găsită o cale de a se ajunge la anticipate. De partea cealaltă a baricadei, liderii formaţiunilor de la putere au sărit în apărarea preşedintelui Băsescu şi l-au ironizat pe Ponta. „Atitudinea revoluţionară de tipul Che Guevara a domnului Ponta îl face ca, în lipsa unei soluţii reale pentru români, să facă astfel de propuneri, care n-ar însemna nici mai mult nici mai puţin decât o criză politică în care România ar intra”, a afirmat Adriean Videanu, prim-vicepreşedintele PDL.

Preşedinţia: imaturitatea politică ne-ar putea costa

După declaraţiile vituperante de miercuri noaptea, Adminis­traţia Prezidenţială a transmis, joi, un comunicat de presă în care îi avertizează pe liderii opoziţiei că „imaturitatea politică ar putea costa grav România” şi subliniază că unele afirmaţii ale celor doi au rolul de a „capitaliza politic” situaţia dificilă cu care se confruntă pensionarii. În plus, Preşedinţia îi acuză pe Ponta şi pe Antonescu de ipocrizie pentru că nu menţionează că legea pensiilor nu se află la promulgare, ci la Curtea Constituţională, ca urmare a contestaţiei depuse de parlamentarii PNL. Într-adevăr, termenul dat de CCR pentru pronunţare este 29 septembrie. Reacţia rapidă a Preşedinţiei poate fi explicată şi de faptul că unii apropiaţi ai lui Traian Băsescu declară că sunt şanse ca, în caz de referendum, românii să nu-l mai salva pe Băsescu. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu nu a exclus ca opoziţia  „să  încerce să capitalizeze măsurile de austeritate pentru a forţa o suspendare şi o demitere”. Totuşi, avertizează el, preşedintele poate fi suspendat pentru încălcarea Constituţiei, nu pentru că oamenii sut nemulţumiţi. În plus, „e greu să se ajungă la referendum pentru că nu au majoritate în parlament. Şi există şi alte filtre instituţionale care să împiedice acest abuz,” a mai spus Lăzăroiu.

Care sunt etapele suspendării

Potrivit Constituţiei, procedura de suspendare a preşedintelui poate fi demarată de cel puţin o treime din numărul total de 471 parlamentari. În şedinţă comună, după prezentarea cererii de suspendare şi, eventual, ascultarea explicaţiilor preşedintelui, senatorii şi deputaţii decid dacă sunt suficiente date pentru a fi sesizată Curtea Constituţională sau dacă este necesară înfiinţarea unei comisii de anchetă. Hotărârea se ia cu majoritatea voturilor din numărul total de parlamentari, adica sunt necesare 236. Avizul CCR este însă unul consultativ, astfel că, după primirea acestuia în termenul stabilit de Parlament, senatorii şi deputaţii decid, prin vot secret cu bile, asupra propunerii de suspendare. Dacă aceasta este aprobată, Guvernul trebuie să organizeze, în cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea preşedintelui. Până la rezultatul oficial al consultării poporului, interimatul la Cotroceni este asigurat de preşedintele Senatului, adică de Mircea Geoană.

 

„Faptul că avem un preşedinte care minte în felul acesta, care se referă la celălalt fruntaş al opoziţiei cu un termen ca «maimuţică» arată că ţara asta a ajuns să fie condusă de un derbedeu (…). Traian Băsescu este un mincinos, un om care trăieşte politic din şantaj, care şi-a construit cariera politică în ultimii ani pe slăbiciunile, pe muştele de pe căciulile altora.” Crin Antonescu, preşedintele PNL

„Victor Ponta este un om politic imatur şi iresposabil. Atitudinea revoluţionară de tipul Che Guevara a domnului Ponta îl face ca, în lipsa unor soluţii reale pentru români, să facă astfel de propuneri care n-ar însemna decât o criză politică în care România ar intra.” Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte PDL

„Telespectatorul Băsescu şi-a ales greşit emisiunile de la Discovery Channel, şi, în loc să înveţe cum se construieşte, a învăţat cum se demolează o ţară. (…) Suntem obligaţi astfel să urmărim şi noi documentarul «În luptă cu dăunătorii» pentru a învăţa cum să punem capăt dăunătorului Traian Băsescu.” Daniel Constantin, preşedintele PC

Cele mai citite

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

Vreme rece și precipitații în toată țara de Crăciun: ploi și ninsori în prognoza ANM

Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână cu ploi și lapoviță în mare parte din țară, iar, începând de duminică seară, temperaturile vor scădea brusc. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă