27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportSulfina Barbu (PDL): Principalul obiectiv al PDL este reorganizarea administrativ-teritoriala

Sulfina Barbu (PDL): Principalul obiectiv al PDL este reorganizarea administrativ-teritoriala

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat, astazi, la Suceava, că principalul obiectiv al partidului, în perspectiva comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în toamna anului viitor, îl reprezintă reorganizarea administrativ-teritorială, relateaza Agerpres.

 
Politiciana a subliniat, într-o conferinţă de presă, că o decizie în acest sens va fi luată în Guvern, iar referendumurile în teritoriu pe această temă nu se pot face, deoarece autorităţile locale nu pot avea iniţiative legislative.

”Autorităţile locale nu au iniţiativă legislativă şi, tocmai pentru că nu au iniţiativă legislativă, aşa cum are Guvernul, legiuitorul, în înţelepciunea lui, a gândit, şi asta cu mulţi ani în urmă, să facă un referendum local şi apoi să trimită iniţiativa legislativă, cu toate documentele, Parlamentului. (…) Aceasta explică toată confuzia care s-a creat pe legea respectivă”, a spus Barbu.

Totodată, presedinta Organizatiei de Femei a PDL a arătat că se are în vedere şi retrasarea hărţilor colegiilor electorale, în cazul în care se va schimba sistemul electoral şi se va reduce numărul de parlamentari. ”Totul este legat de deciziile pe care le vom lua pe noul sistem electoral. PDL îşi doreşte, după cum bine ştiţi, dar trebuie să avem consens, din acest punct de vedere, în coaliţie. Îşi doreşte (n.r. – PDL) vot uninominal fără actualul sistem de compensare, care este un sistem prost, un sistem prin care câştigătorul colegiului să preia şi mandatul, să reprezinte cetăţenii în Parlamentul României şi acest lucru trebuie stabilit prin legea sistemului electoral care se discută în comisia coaliţiei”, a afirmat Sulfina Barbu, precizând că se are în vedere ca pragul electoral să rămână neschimbat.

În ceea ce priveşte prelungirea mandatelor aleşilor locali, în perspectiva comasării alegerilor, Barbu a spus că sunt două variante, respectiv prin lege organică sau modificarea legilor electorale şi administraţiei publice (Legea 215). ”Printr-o lege organică, se poate prelungi mandatul până în luna noiembrie sau, în Legea 215, articolele care se referă la acest mandat al consilierilor locali şi al primarilor să fie modificate şi legea alegerilor locale să fie modificată. Deci putem merge cu modificarea celor două legi sau o lege organică care să modifice, cum spunea şi Autoritatea Electorală Permanentă, să prevadă aceste lucruri şi să modifice acele normative”, a spus Barbu.

Politiciana nu a putut explica dacă este legal ca modificările la care a făcut referire să se aplice de la alegerile din 2012 sau de la următoarele alegeri. ”Orice lege prevede pentru viitor. (…) Noi ne referim la posibilitatea dată de lege, pentru că nu este prevăzut în Constituţie, Legea 215, dacă vă uitaţi la articolele, n-aş vrea să greşesc, 73 cred că este cel referitor la consilieri locali, mandatul e de patru ani şi poate fi prelungit prin lege organică”, a precizat Barbu.

Cele mai citite

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă