Integrarea este o tema care afecteaza 22 de milioane de romani, a declarat ieri presedintele Basescu. „Realitatea este ca nici un guvern nu plateste el integrarea, costurile integrarii apasa pe 22 de milioane de romani, iar viata de zi cu zi este cea care masoara dificultatile integrarii”, a subliniat seful statului, apreciind ca una din marile erori ale policienilor romani a fost aceea de a asuma demagogic responsabilitatile, dar mai ales dificultatile integrarii.
„Constatam ca explodeaza preturi la energie, la lemne, la servicii publice, fara sa punem degetul pe rana, sa spunem: "Este un cost al integrarii!"”, a spus seful statului, explicand ca situatia se datoreaza obligatiei de tractare a pietei romanesti inspre atingerea minimului necesar in vederea integrarii in piata comuna a Uniunii Europene. „Nu este de conceput o Romanie care intra cu preturi masiv subventionate in competitia de dupa integrarea in Uniunea Europeana. Sunt costuri despre care politicienii nu au vorbit, dar populatia – altfel majoritar sustinatoare a integrarii in UE – trebuie sa stie ca le plateste pentru integrare”, a spus seful statului, facand un apel de sustinere catre presa.
"Daca n-ar fi fost satarul integrarii, aceste costuri tot ar fi fost amanate”, sustine presedintele Basescu, explicand ca s-ar fi gasit "un milion de motive” de amanare a performantei. "Acesta a fost un specific al ultimilor 15 ani: tot timpul au fost gasite motive de amanare”, a aratat presedintele, atragand atentia ca Romania plateste acum costurile integrarii intrucat acestea nu au fost achitate la timp. Basescu este optimist in privinta Raportului de tara ce urmeaza a fi dat publicitatii in luna octombrie. „In mod cert, va fi un Raport de tara obiectiv si trebuie sa renuntam la ideea ca cineva ne poate incurca din punct de vedere politic. Daca se respecta angajamentele, va fi un Raport de tara pe masura eforturilor, inclusiv in domeniul concurentei unde au aparut progrese remarcate de UE”, a declarat seful statului.
El a precizat ca "prea multe lucruri” au fost nerealizate la timp, iar meritul va fi al natiunii romane daca obligatiile vor fi indeplinite la termen. O alta problema este aceea de prezentare a progreselor catre oficialii europeni: „Stiu comisarii, dar nu stiu parlamentarii europeni si nici popoarele UE. Aceasta este una din misiunile fundamentale ale euroobservatorilor romani: sa explice progresele facute de Romania. Este esential ca noi sa punem la dispozitia politicienilor romani informatiile pe care ei sa le ofere apoi popoarelor pe care le reprezinta”. Basescu respinge ideea amanarii cu un an a integrarii Romaniei in UE. Conditia este insa ca actuala administratie sa-si indeplineasca obiectivele asumate in procesul de integrare.