Liderul PLD, Theodor Stolojan, a recunoscut, duminica, la Galati, ca partidul sau nu va reusi sa adune numarul necesar de semnaturi, impreuna cu PD, pentru a depune o a doua motiune de cenzura, insa a adaugat ca este datoria PLD sa faca acest lucru, transmite Rompres.
Stolojan a precizat ca exista posibilitatea ca anumite persoane din PSD, care au votat deja impotriva motiunii, sa isi fi schimbat, intre timp, parerea despre acest Guvern.
“Datoria noastra este sa spunem ca acest Guvern, care, pana acum, era doar incompetent si abuziv, dar acum este si corupt, nu trebuie sa mai stea. Vom incepe discutiile cu PD, dar nu vom avea numarul necesar de semnaturi. Ne vom adresa si altor partide, iar daca ei vor face socoteli si vor considera ca trebuie in continuare sa ramana cu acest Guvern corupt, asta e situatia si nesansa Romaniei. (…) Sunt convins ca si Iliescu, Nastase, Hrebenciuc si altii care au votat impotriva motiunii vor deschide acum ochii, vazand ce Guvern au dorit sa ramana la guvernare. Nu avem numarul necesar de semnaturi si PSD este framantat de lupte interne, deci nu va dori alegeri anticipate, iar UDMR, PC si PRM, prin definitie, se multumesc cu ce au”, a declarat Theodor Stolojan.
Liderul PLD afirma, vineri, ca formatiunea politica pe care o conduce va initia o motiune de cenzura in cazul in care Cabinetul Tariceanu nu isi prezinta demisia in termen de trei zile. El spunea ca, daca pana luni la pranz, premierul Calin Popescu Tariceanu nu va demisiona, PLD “demareaza actiunea de initiere a motiunii de cenzura 'Guvernul Tariceanu – guvern corupt si incompetent', si va incepe discutiile cu Partidul Democrat (PD), precum si cu toti parlamentarii din celelalte formatiuni politice care sustin lupta impotriva coruptiei”.
Secretarul general al PD, Vasile Blaga, declara, vineri, la Oradea, ca democratii voteaza orice motiune de cenzura impotriva oricarui guvern din care nu face parte, dar nu are intentia de a depune o motiune de cenzura in momentul de fata.
La randul sau, vicepresedintele PNL Ludovic Orban spunea ca o eventuala motiune de cenzura care ar putea fi initiata de PLD nu are nicio sansa sa treaca de Parlament.
Liderul grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) din Camera Deputatilor, deputatul Marton Arpad, a afirmat ca PLD se foloseste de orice motiv pentru a provoca anticipatele. “Spre deosebire de PSD, conducerea PLD incearca sa aiba anticipate din februarie 2005. In mod evident, se folosesc de orice motiv doar-doar vor reusi sa provoace anticipatele”, a subliniat Arpad.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, considera ca nu neaparat caderea Guvernului ar trebui sa fie cauza unei noi motiuni de cenzura, ci o consecinta a unui astfel de document. “Ar fi interesant de vazut de unde Partidul Liberal Democrat va reusi sa stranga semnaturi pentru o motiune de cenzura. In orice caz, PSD a depus o motiune de cenzura si nu mai poate sustine o noua motiune”, a declarat, tot vineri, Diaconescu. El a subliniat ca o motiune de cenzura trebuie sa fie depusa pentru a sanctiona eventuala inactivitate a Guvernului. “Scopul mai general ar trebui sa fie tema unei motiuni de cenzura si nu neaparat caderea Guvernului”, a subliniat Diaconescu.
Nici purtatorul de cuvant al Partidului Conservator (PC), Bogdan Ciuca, nu crede in succesul unei noi motiuni de cenzura, in conditiile in care exista recenta experienta a unui astfel de document depus de PSD, care a fost respins de Parlament.
Presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, la randul sau, ca formatiunea sa politica nu sustine sub nicio forma o eventuala motiune de cenzura pe care ar urma sa o initieze PLD si PD. “Nu ii voi sustine sub nicio forma pentru ca nu vreau sa-i aducem la putere si nu vreau sa-i dau satisfactie lui Basescu”, a precizat Corneliu Vadim Tudor.