9.5 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSportStenogramele PNL - Campanie contra bunului simţ

Stenogramele PNL – Campanie contra bunului simţ

O serie de stenograme, publicate de ziaristul Dan Tapalagă, dezvăluie cum să fie rotiţi la TV membrii marcanţi ai PNL, cum să fie lansate dezbateri defavorabile lui Traian Băsescu şi cum să fie manipulată opinia publică în ceea ce priveşte participarea lui Crin Antonescu la mitinguri.

Stenogramele  aferente şedinţelor de campanie din perioada 10-20 iulie sunt relevante atât pentru modul în care liderii USL au gândit campania pentru demiterea lui Traian Băsescu, dar şi pentru ceea ce ocupă agenda membrilor Cabinetului Ponta, fie ei miniştri sau secretari de stat. Mai descoperim, din documentele publicate de jurnalistul Dan Tapalagă, nu doar că toţi membrii de seamă ai PSD, PNL şi PC sunt scoşi la rampă şi rotiţi la televiziuni pentru a transmite mesajele dorite, dar şi că o serie de reprezentanţi ai societăţii civile au intrat în angrenajul de campanie al puterii. Trebuie remarcat că, în spatele uşilor închise, liberalii nu se sfiesc să spună că preşedintele interimar Crin Antonescu participă la mi-tinguri politice.

Majoritatea celor care apar în stenograme nu au putut fi ieri contactaţi. Deputatul Eugen Nicolăescu a declarat însă că stenogramele ar fi rezultatul „unei operaţiuni ilegale de supraveghere şi interceptare”. „Deşi anumite teme de discuţie şi pasaje din acestea pot fi recunoscute ca fiind autentice, în transcrieri apar multe modificări, multe intoxicări, multe neadevăruri”, a mai declarat Nicolăescu.

Crin şi „societatea civilă”

Încă de la şedinţa de campanie din 10 iulie, liberalilor le era clar că preşedintele interimar face exact unul din lucrurile reproşate lui Traian Băsescu: acţionarea pe scena politică a ţării ca preşedinte de facto al unui partid. „Crin Antonescu vine la toate acţiunile, restul sunt de umplutură. El încheie evenimentele cu discurs”, spunea vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu. Ulterior, în 13 iulie, măcar de faţadă se încearcă schimbarea strategiei: „Începând cu Timişoara vom schimba formatul – merge şi Crin Antonescu, vorbeşte numai el şi reprezentanţii societăţii civile. Fără politicieni pe scenă (…). Politicienii vor sta jos, lângă scenă” (ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu).

Cât despre cine formează societatea civilă în viziunea lui Chiţoiu aflăm tot din stenograme: „Gică Hagi, Piţurcă, Dan Bittman, Felicia Filip, Mircea Badea, Radu Tudor, Stelian Tănase, Dinescu, Ciutacu, Mălăele, prezentatori Morar şi Buzdugan”. Relu Fenechiu îi trece pe listă şi pe Ducu Bertzi, Emil Constantinescu şi Zoe Petre.

Tot în campanie, liberalii au pus la bătaie sute de panouri („disponibile în fiecare localitate”, pe drumurile naţionale şi judeţene, prin grija ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi) şi sute de mii de tricouri (împărţite participanţilor la cele şase mitinguri de la Iaşi, Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj, Craiova şi Bucureşti).

Cât despre tombole „şi alte tipuri de motivări”, după modelul celor de la PSD, stabilite de Liviu Dragnea, liberalii au şi ei, dar pentru public decid să facă „opoziţie prietenoasă vizavi de chestia cu tombolele”. „Totul a căzut pe capul PSD”, jubila în 18 iulie Codrin Ştefănescu (ex-PRM, ex-PSD, acum membru al PC).

4 milioane de SMS-uri şi misiuni pentru miniştri

Fenechiu şi compania au pus la punct şi un sistem foarte riguros de răspândire în spaţiul public a mesajelor anti-PDL şi anti-Băsescu. „Să începem să lansăm discuţii cu corupţii din PDL”, „Aş dori la două zile să vină un ministru să propagăm până seara un subiect” (ambele Relu Fenechiu) şi „Trebuie vorbit şi de arestarea şefului vămilor” (secretarul de stat Mugur Cozmanciuc). Iată doar câteva exemple de misiuni trasate de staff-ul de campanie al PNL. Cui? În primul rând miniştrilor din Cabinetul Ponta. „Am cerut un ministru în conferinţă la două zile”, se plângea Fenechiu pe 11 iulie. Situaţia avea să fie remediată pe parcurs.

Şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca a primit o misiune importantă: „să meargă în ţară să facă întâlniri cu părinţii să le explice programul nostru pe educaţie”.

Evident că, în toată această ma-şinărie de partid, „presa noastră”, cum o numeşte Relu Fenechiu, joacă un rol esenţial. „Trebuie să facem, prin rotaţie cu PSD, în fiecare zi câte o temă pentru o pagină din Jurnalul Naţional”, arăta Fenechiu în 14 iulie.

Tot ca parte a campaniei, liberalii au pregătit SMS-uri pentru 4 milioane de oameni, campanii în mediul virtual, armate de „postaci” (care lucrează în trei schimburi) şi de bloggeri, ziare online, precum şi flyere de distribuit în chartere.

Atac la Băsescu şi MRU

Pentru preşedintele suspendat două erau temele de bătaie: dacă este dispus să-şi dea demisia după referendum şi „provocarea” Băsescu-turnător. „Putem arunca pe piaţă prima parte din discursul lui Pleşu”, plusează Fenechiu la „provocarea pentru intelectualii lui Băsescu”.

Din planul de atac nu este, evident, uitat ex-premierul Mihai Răzvan Ungureanu, a cărui vină este situarea prea bine în sondaje. „MRU trebuie dat în judecată, trebuie atins, e la 35% încredere”, indica Bogdan Teodorescu. De la deputatul PNL Eugen Nicolăescu aflăm că trebuie acreditată de vorbitorii PNL ideea „MRU – complice la furturi”.

Metodele de a distrage atenţia de la „chestiile cu Ponta” le găsim într-un alt rând de stenograme, în care apar şi social-democraţi. Este vorba de resuscitarea unor teme precum Roşia Montană, afacerile Hidroelectrica sau cazul Blejnar. Totul la pachet cu inducerea şi apoi întărirea ideii că Traian Băsescu şi-a pierdut „complet” cumpătul. „Cel mai bine dăm semnal comunicatorilor. E clar că şi-a pierdut cumpătul – lucru care îl descalifică”, stabilea, în 20 iulie, social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz.
Scopul în care sunt depuse toate aceste eforturi: să fie scoase la vot cu cel puţin 10% mai multe persoane decât la alegerile locale.

Grijă pentru diasporă: „Îi transportăm cu avionul”

Gândindu-se probabil la eşecul din 2009 al lui Mircea Geoană, care a pierdut fotoliul de la Cotroceni „pe mâna” românilor din străinătate, liderii USL s-au concentrat încă de la început pe acest segment de votanţi. Trecând peste faptul că ministerul condus de Andrei Marga s-a lăsat greu convins să revină la numărul de secţii de votare din 2009, merită remarcată grija liberalilor pentru românii din străinătate: „Vom trimite unde e nevoie oameni cu avionul” (Relu Fenechiu). Potrivit vicelui PNL, USL ar aştepta cam 70.000 de voturi din diasporă în favoarea demiterii lui Traian Băsescu.

Cele mai citite

Ministrul Mediului lansează ghidul de finanțare pentru „Rabla pentru tractoare,” un program de 500 milioane de lei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat ordinul care aprobă ghidul de finanțare pentru programul „Rabla pentru tractoare,” cu un buget total de 500 milioane...

Pau Cubarsi, desfigurat în meciul Steaua Roșie Belgrad – Barcelona! A avut nevoie de 10 puncte de sutură

Pau Cubarsi, tânărul fundaș al Barcelonei, a suferit o accidentare gravă în timpul partidei contra Stelei Roșii Belgrad, după ce a fost lovit violent...

Bela Karoly, în stare gravă! Legendarul antrenor de gimnastică se luptă cu Alzheimerul

Starea de sănătate a lui Bela Karoly, fostul antrenor de gimnastică al echipei României și al Statelor Unite, se deteriorează grav, potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă