Raportul de Tara al Comisiei Europene a fost un prilej pentru toate partidele politice sa isi pledeze cauza.
Intr-un discurs anost, premierul Tariceanu a insistat pe eforturile Guvernului pentru integrarea europeana. In fata unei sali pline, dar cu senatori si deputati apatici, Tariceanu a tinut sa spuna: "Acesta este cel mai bun raport prezentat vreodata de Comisia Europeana despre Romania”. In viziunea lui Tariceanu, "Raportul recunoaste progresele uriase facute de Romania in ultimele sase luni si mentioneaza data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea la Uniunea Europeana”. El a sugerat ca o astfel de situatie ar fi fost posibila pentru ca primul ministru nu s-a pierdut in lupte politice: „Ne-am onorat promisiunile, am muncit din greu si in echipa, am tinut mereu directia corecta spre obiectivul strategic al Romaniei, am ignorat chestiunile artificiale si care nu coincideau cu interesul national”. Tariceanu a dat si cateva exemple de progrese inregistrate de actualul Guvern: "De la Raportul de monitorizare din octombrie 2005 si pana acum, am dezamorsat ultimele doua clauze de salvgardare, care ar fi putut duce la amanarea aderarii cu un an: cea pe combatere a coruptiei si cea pe securizare a frontierei”. Insa Guvernul nu va renunta la eforturi: „Faptul ca nu mai avem steag rosu pe coruptie si pe justitie nu inseamna ca reducem motoarele”, a spus prim-ministrul.
Tariceanu a mentionat ca, daca in octombrie 2005 Romania avea 14 steaguri rosii, acum avem doar patru. Primul ministru a explicat si conditionarile puse de Comisia Europeana: "In nici un caz nu este vorba de o noua clauza de salvgardare si va recupera intarzierile”. El a insistat si pe faptul ca „nu am considerat niciodata ca un ministru este responsabil doar pentru un anumit domeniu. Am vazut Guvernul ca pe o echipa, in care unul este pentru toti si toti pentru unul”. Premierul s-a folosit de situatie pentru a cere sa isi poata pastra functia: „Suntem intr-un moment istoric pentru Romania, in care nu este nici timp, nici loc pentru jocurile de culise. Este esential ca pregatirea pentru aderare si pentru integrare sa continue intr-un climat de stabilitate politica interna, in care actiunile Guvernului sa fie sprijinite de Parlament, de toate fortele politice, de societatea civila”. De altfel, pe acelasi ton si-a incheiat Tariceanu discursul: „Dezbinarea ne face sa jucam jocuri marunte! Ne tine in culise!”.
In schimb, liderul PSD Mircea Geoana a comentat ca "a fost vorba, din pacate, de o decizie de amanare”. "Daca era cel mai bun raport, trebuia sa fie ultimul”, a cugetat liderul PSD. Geoana a venit cu ideile sale originale, apreciind ca trebuie sa facem din Romania "o domnisoara cocheta”. Cum Tariceanu daduse un citat din maresalul Charles de Gaulle, Geoana a venit si el cu un citat avertisment din acelasi personaj: „Presedintele conduce tara, iar premierii sunt ca sigurantele care trebuie sa sara cand se strica instalatia”.
Pentru stabilitate a pledat si liderul UDMR Marko Bela. In opinia sa, certurile, scenariile politicianiste si interesele de grup suprapuse interesului comun pot determina in continuare un "risc al amanarii” acceptarii Romaniei ca membru UE.