8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportŞova: Până nu reuşim să schimbăm puterea în România nu putem discuta...

Şova: Până nu reuşim să schimbăm puterea în România nu putem discuta despre modificarea Constituţiei

Senatorul PSD Dan Şova, membru al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, afirmă că până nu se va reuşi schimbarea puterii în România prin vot democratic nu se poate discuta „cu calm” despre modificarea Constituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

„Am auzit o frază foarte sinceră din gura preşedintelui Traian Băsescu, la Convenţia Naţională a PDL, când a spus aşa celor din PDL: «Aţi fost parteneri, şi îmi veţi fi în continuare parteneri». Dacă ei sunt în continuare partenerii, până nu reuşim să schimbăm prin vot democratic, să schimbăm puterea în România, nu putem discuta cu calm despre modificarea Constituţiei„, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Cluj, Dan Şova.

Potrivit acestuia, variantele la formula actuală constituţională ar fi să se opteze fie pentru republică prezidenţială de tipul Franţei, în care se dă putere foarte mare preşedintelui în sferă executivă, respectiv i se dă posibilitatea şi de a numi premierul şi de a-l demite, adică să i se dea mai multe atribuţii decât are astăzi, fie o republică parlamentară, variantă în care premierul este şi numit şi demis de Parlament, iar preşedintele are un rol mai puţin activ spre executiv şi are rolul mai important pe politică externă, pe apărare.

Şova a spus că formula actuală de guvernare este „o formulă livrescă”.

„Suntem un regim semiprezidenţial parlamentarizat, conceput în ’91 de nişte profesori de mare ţinută şi de la Bucureşti, Cluj şi Iaşi care s-au gândit atunci să introducă cele mai moderne idei, care erau nu numai de separare a puterilor în stat, dar şi de echilibru, adică să funcţioneze într-o colaborare”, a spus Şova.

Senatorul PSD a adăugat că Traian Băsescu a transformat România „într-un regim de sorginte cezaristă”.

„Am ajuns ca din această colaborare, din exploatarea abuzivă a atribuţiei principale a domniei sale, aceea de a numi premierul, a transformat regimul acesta pe care noi îl visam oarecum parlamentar în România, într-un regim de sorginte cel puţin cezaristă, în care un singur om îşi impune într-un anumit context politic şi de ascultare faţă de stăpân, cum este la PDL, un regim în care voinţa unui singur om contează mai mult decât voinţa unui Parlament întreg, şi asta nu e bine. Acest lucru ar trebui lămurit prin Consituţie, numai că actualul context de tensiune politică şi de imposibilitate de colaborare între putere şi opoziţie ne pune în postura de a amâna ideea modificării Constituţiei pentru o perioadă ulterioară lui 2012, 2014, când se va încheia mandatul preşedintelui, ca să dispară catalizatorul de energii negative care spune că cine e de la PSD nu e bun, sau cine nu e cu domnia sa nu e bun”, a afirmat Şova.

Conform sursei citate, Comisia de modificare a Constituţiei nu a fost „niciodată convocată”, cu toate că este constituită în urmă cu un an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă