1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportSesiunea si motiunea

Sesiunea si motiunea

» Fara prea multa tragere de inima, senatorii si deputatii s-au intors sub cupolele aurite ale Palatului Parlamentului.

» Noua sesiune numara pachete importante de legi, dar ar putea contine si motiunea de cenzura anuntata de PSD.

» Un oarecare consens in ceea ce priveste agenda partidelor se poate observa doar in legatura cu adoptarea grabnica a legii privind votul uninominal.

Deschiderea noii sesiuni parlamentare i-a asezat pe senatori si deputati in fotoliile luxoase din piele, dar nu pentru multa vreme. Ca dupa vacanta, alesii au preferat sa stea mai mult pe holuri si la bufet, unde au depanat amintiri din concediile petrecute in strainatate si au schimbat opinii despre actuala situatie politica. Nici macar intonarea imnului de stat nu a reusit sa-i mobilizeze. Deschiderea sesiunii a consemnat, de exemplu, la Camera nu mai putin de 124 de absente, dintre care doar 23 ar fi putut, potrivit presedintelui Bogdan Olteanu, sa fie justificate prin alte activitati parlamentare.
Linistea zilei a mai fost tulburata doar de declaratiile facute de alesi presei, ba despre motiunea anuntata de liderul PSD Mircea Geoana, ba despre legea privind introducerea votului uninominal, a carei adoptare sta ca o sabie deasupra capului alesilor.
De altfel, prima zi de lucru a fost dedicata practic schimbarii conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului, conform algoritmului bine stabilit inca de la inceputul mandatului. Cea mai importanta modificare s-a inregistrat la Camera, unde Victor Ponta a pierdut functia de vicepresedinte. Unul dintre putinii pesedisti sustinatori ai votului uninominal in varianta Asociatiei Pro Democratia, Ponta a fost invins la vot de colegul social-democrat Eugen Nicolicea. Decizia s-a luat in cadrul grupului PSD din Camera, fiind pecetluita prin vot secret pe buletine: 50 de optiuni in favoarea lui Nicolicea fata de doar 28 pentru Ponta. Al doilea post de vicepresedinte care revine prin algoritm PSD a fost adjudecat de Valer Dorneanu, iar cele doua posturi de secretari raman ocupate in continuare de deputatii Valeriu Zgonea si Ion Munteanu. Cu mai putine tensiuni a fost reinnoit si mandatul conducerii Senatului, vicepresedinti ramanand Doru Ioan Taracila (PSD), Norica Nicolai (PNL), Radu Berceanu (PD) si Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Dupa aceste prime sedinte, pe senatori si deputati ii asteapta o sesiune parlamentara deosebit de incarcata, care se va suprapune partial si cu "bataliile" de campanie electorala pentru europarlamentare. Pe langa eventuala motiune de cenzura a PSD, dezbateri aprinse vor isca proiectele de buget pentru anul viitor si legea privind introducerea votului uninominal. Aceasta din urma este si problema cea mai presanta a alesilor, in conditiile in care proiectul ar trebui sa treaca prin ambele Camere pana pe 25 octombrie, data la care presedintele Traian Basescu a anuntat ca ar putea convoca un referendum daca partidele politice nu ajung la consens. Cel mai optimist s-a dovedit ieri chiar presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, potrivit caruia legea votului uninominal ar putea fi adoptata de Camera Superioara la finele acestei luni, urmand ca deputatii sa-i dea votul pana la sfarsitul lunii octombrie. In schimb, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a apreciat ieri ca o eventuala schimbare a sistemului de vot ar urma sa se produca dupa anul 2008, cel mai probabil in… 2012.

La inceput de sesiune, reprezentantii partidelor parlamentare nu pot cadea de acord nici macar in privinta listei de prioritati. Daca pentru pesedisti cel mai important demers se anunta, cel putin in prima parte a sesiunii, motiunea de cenzura pe care au anuntat ca o depun, reprezentantii partidelor aflate la guvernare gasesc proiectele de buget pentru anul viitor ca fiind cele mai importante. "Asteptam o noua filozofie bugetara, alocari de fonduri care sa faca posibila absorbtia fondurilor europene si, fara indoiala, intarirea capacitatii administrative si mai multi bani spre comunitatile locale", a declarat vicepresedintele liberal Norica Nicolai. Potrivit acesteia, o prioritate a PNL este insa si introducerea votului uninominal.
Democratii vad insa ca prioritate, pe langa schimbarea sistemului de vot, si Legea lustratiei. Asemenea altor lideri de partid, nici Emil Boc nu uita sa puna accent pe proiectele sociale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă