DNA a solicitat începerea urmăririi penale împotriva liberalului Ovidiu Silaghi, pe care procurorii anticorupţie îl acuză că, ministru fiind, ar fi primit 200.000 euro de la omul de afaceri Nelu Iordache pentru ca afacerile acestuia din urmă cu CNADNR să continue. Actualul scandal se adaugă acuzaţiilor mai vechi aduse lui Silaghi, potrivit cărora deputatul PNL, propus de USL ca înlocuitor al lui Relu Fenechiu, nu ar putea justifica o parte din avere.
Liderii USL sunt nevoiţi să vină cu o nouă propunere de ministru la Transporturi, după ce ieri DNA a solicitat începerea urmării penale a lui Ovidiu Silaghi, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată. Demersul procurorilor vine cu mai puţin de o săptămână înainte de expirarea mandatului de interimar al lui Victor Ponta. Pentru a începe urmărirea penală a lui Silaghi este nevoie de avizul Camerei Deputaţilor.
Astfel, potrivit comunicatului DNA, în cursul anului 2012, pe când ocupa funcţia de şef la Ministerul Transporturilor, Ovidiu Silaghi i-ar fi pretins lui Nelu Iordache, administratorul SC Romstrade SRL, deschiderea de noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Acest lucru avea să fie făcut de către compania de transport aerian din grupul de firme controlat de Nelu Iordache în schimbul asigurării că vor fi derulate în continuare contractele pe care Romstrade SRL le avea încheiate cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (CNADNR), structură din subordinea Ministerului Transporturilor. Totodată, Iordache primea asigurarea că plăţile intermediare la contractele respective aveau să fie făcute într-un termen rezonabil. Potrivit comunicatului DNA, Silaghi ar fi primit, tot de la Nelu Iordache, 200.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţie de decizie din CNADNR astfel încât hotărârea de reziliere a unui contract să fie anulată, iar alte contracte să nu facă obiectul unei proceduri de reziliere. Pentru „stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt“, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general sesizarea Camerei Deputaţilor pentru a fi formulată cererea de începere a urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi. Până una, alta, potrivit surselor judiciare, Ovidiu Silaghi ar trebui să se prezinte mâine la DNA.
Citeşte şi editorialul: Cine te enervează mai mult, românul Silaghi sau ţiganul Cioabă?
Ce înseamnă pentru USL anunţul DNA
În condiţiile în care numele lui Ovidiu Silaghi a fost înaintat ca unică propunere a USL pentru portofoliul Transporturilor, evident că social-liberalii au o mare problemă de imagine. Mai ales că nominalizarea lui Silaghi a apărut ca urmare a demisiei lui Relu Fenechiu, condamnat recent la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul“. Cu alte cuvinte, după premiera de a avea un ministru în exerciţiu condamnat, USL a avut până în ultimul moment un candidat la funcţia de ministru la un pas de a fi urmărit penal.
Până în ultimul moment, pentru că Silaghi a decis ieri să renunţe la cursa pentru Ministerul Transporturilor, fapt confirmat aseară şi de premierul Victor Ponta. În aceste condiţii, liderii USL vor trebui să înainteze preşedintelui o nouă propunere, mandatul de interimar al lui Ponta urmând să expire în câteva zile.
Premierul a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă susţinută, la sediul USL, alături de vicepremierul liberal Daniel Chiţoiu.
„PNL se va reuni până la data menţionată de domnul premier şi BPN va nominaliza altă persoană”, a spus la rândul său Chiţoiu.
Potrivit Mediafax, el a adăugat că sunt mai multe propuneri din PNL pentru funcţia respectivă.
Ovidiu Silaghi a fost nominalizat ministru al Transporturilor în luna iulie, dar preşedintele Traian Băsescu a amânat luarea unei decizii până spre expirarea interimatului lui Victor Ponta, pentru ca premierul să-şi asume răspunderea politică pentru privatizarea CFR Marfă. Victor Ponta a preluat temporar şefia MT după ce ministrul Relu Fenechiu (de asemenea vicepreşedinte executiv al PNL) a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
Silaghi, la mâna deputaţilor
Întrucât Ovidiu Silaghi este şi deputat, începerea urmăririi penale poate fi făcută doar cu aprobarea Camerei din care acesta face parte. Asta înseamnă că, în cel mai bun caz, mai avem câteva săptămâni de aşteptat până când să se ajungă la un vot în plen, în condiţiile în care Parlamentul se reuneşte în sesiunea ordinară la începutul lunii septembrie. Potrivit procedurii, cererea procurorului şef al DNA ajunge la procurorul general, care o transmite mai departe Camerei Deputaţilor. Biroul Permanent al Camerei o repartizează Comisiei juridice, ai cărei membri trebuie să formuleze un punct de vedere. Or, istoria recentă ne-a arătat că în această etapă sunt posibile discuţii interminabile şi tergiversări, mai ales că este vorba şi de audierea celui acuzat, iar unii parlamentari consideră că este de datoria lor să studieze în amănunţime toate documentele aflate la dosar. Evident, documentele urmează a fi şi interpretate în cheie politică. Odată încheiată etapa Comisiei juridice, toată discuţia se mută în plenul Camerei Deputaţilor. Iar în plen sunt posibile alte surprize, după cum am văzut. Ba nu se întruneşte cvorum, ba nu introduc suficienţi deputaţi cartelele de vot în aparat, ba mai este nevoie de clarificări. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât ne putem aştepta ca deputaţii USL, în special cei liberali, să-l apere pe Ovidiu Silaghi, care ocupă funcţia de vicepreşedinte executiv al PNL. Un eventual vot negativ asupra solicitării DNA de a fi începută urmărirea penală va atrage însă cu siguranţă, ca şi în alte ocazii, critici aprinse din partea partenerilor europeni şi va atârna greu în raportul pe justiţie ce va fi dat publicităţii în decembrie.
Deputatul PSD Florin Iordache, membru al Comisiei juridice, declară că procedura ar putea decurge accelerat, astfel încât cererea de începere a urmăririi penale să fie discutată cel mai târziu în prima zi a sesiunii ordinare. „Sunt două variante: ori se convoacă plenul Camerei în sesiune extraordinară, pentru a se pronunţa, ori raportul Comisiei va fi discutat pe 1 septembrie, când începe noua sesiune parlamentară“, a declarat Iordache pentru Mediafax. De menţionat însă că sesiunea va începe cel mai probabil pe 2 septembrie, deoarece 1 septembrie este duminică.
„Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj”
„În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită de B A T A S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 euro, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 euro ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acesteia de reziliere a contractelor (…) Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii. Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi Şpan Remus, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu P M a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute.“
Posibil înlocuitor pentru Silaghi
Oficial, subiectul Ovidiu Silaghi va fi discutat de conducerea PNL de abia săptămâna viitoare (reamintim că preşedintele Crin Antonescu este în continuare în vacanţă). Totuşi, liberalii iau în calcul să renunţe la susţinerea lui Silaghi şi să-l propună drept ministru pe Cristian Ghibu, secretarul de stat lăsat de Victor Ponta să conducă efectiv ministerul pe perioada interimatului. Despre Ghibu se ştie că este un apropiat al ex-ministrului Relu Fenechiu.
interceptari
Iordache: “Am înţeles ce am de făcut”
Cum au decurs lucrurile între Nelu Iordache şi Ovidiu Silaghi rezultă din denunţul făcut de omul de afaceri şi din interceptările publicate de „Evenimentul zilei“. În dosar este implicat şi Remus Şpan, prieten vechi al lui Silaghi.
Convorbire din 9 noiembrie 2012, dintre Nelu Iordache şi Remus Şpan, în care primul îşi manifestă nemulţumirea că Ovidiu Silaghi, identificat cu „al tău“, şi-a încălcat promisiunile:
Nelu Iordache: Ce faci?
Remus Vasile Şpan: Sunt acasă.
Nelu Iordache: Vii prin Bucureşti mâine?
Remus Vasile Şpan: Da! Mâine în jurul amiezii sunt în Bucureşti.
Nelu Iordache: Da?
Remus Vasile Şpan: Da. Te sun!
Nelu Iordache: Bine. Al tău m-a vândut, să ştii!
Remus Vasile Şpan: Dar ai făcut ce ţi-am zis eu?
Nelu Iordache: Al tău m-a vândut!
Remus Vasile Şpan: Ce?
Nelu Iordache: Al tău m-a vândut!
Remus Vasile Şpan: Ei, nu mai pune tu botul la toţi proştii!
Nelu Iordache: Nu!
Remus Vasile Şpan: Care îţi dau ţie…
Nelu Iordache: Nu! Hai să ne vedem mâine!
Remus Vasile Şpan: Ei… Bine.
Nelu Iordache: Hai să te văd mâine, că ţip, o să ţip, dacă mă strângeţi de… încep să dau afară!
Remus Vasile Şpan: Ei… ţipă!
Nelu Iordache: Încep să dau afară.
Remus Vasile Şpan: Şi dacă dai afară, ce o să faci?
Nelu Iordache: Hai, vreau să te văd mâine!
Remus Vasile Şpan: Bine.
Nelu Iordache: Pa!