15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportSe sparge USL la Bucureşti?

Se sparge USL la Bucureşti?

Marea armonie socialisto-liberală s-a transformat într-o cacofonie de declaraţii contradictorii după ce ieri  Hotnews.ro a anunţat, citând surse interne din USL, că PSD şi PNL nu au reuşit să se înţeleagă asupra candidaturii commune la sectorul 6 al capitalei şi că se ameninţă reciproc cu ruperea protocolului la Bucureşti şi candidaturi pe liste proprii.

 

Mărul discordiei îl reprezintă persoana lui Rareş Mănescu, preşedintele PNL sector 6 şi trezorierul partidului, unul din oamenii despre care se spune că ar fi unul din principalii sponsori ai partidului şi ai candidaturii la prezidenţiale a lui Crin Antonescu şi principalul responsabil de mazilirea lui Andrei Chiliman şi a echipei sale din fruntea PNL Bucureşti. Mănescu, un prosper om de afaceri, a venit în PNL din PC şi a reuşit, treptat, să îşi impună oamenii în conducerea de partid împreună cu care formează camarilla din jurulul lui Antonescu în dauna gărzii vechi, marginalizată şi deposedată de influenţă.

Miza este cu atât mai mare cu cât sectorul 6 este singurul sector al Capitalei unde USL are realmente şanse să smulgă PDL o primărie. Andrei Chiliman (sectorul 1), Neculai Onţanu (2), Liviu Negoiţă (3), Cristian Popescu-Piedone (4) şi Marian Vanghelie (5), nu au, practic, contracandidaţi, iar şansele lui Silviu Prigoană de a-l disloca pe Oprescu de la Primăria Generală par foarte slabe în acest moment. În schimb, prestaţia lui Cristian Poteraş la sectorul 6 este contestată şi, pe deasupra, acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. Sectorul 6 va fi sectorul unde se va defini victoria în alegerile locale la Bucureşti. Dacă PDL reuşeşte să îşi păstreze cei doi primari, atunci Elena Udrea va putea pretinde că a câştigat chiar dacă PDL va pierde majoritatea în Consiliul General la votul politic. Dacă USL ar câştiga acest sector atunci vor putea reclama la rândul lor, o victorie zdrobitoare la Bucureşti.

Problema este însă cine să candideze. PSD a propus iniţial un greu al partidului – şefa organizaţiei de Bucureşti -Ecaterina Andronescu, semn că au înţeles foarte bine importanţa acestui sector. Ulterior, Andronescu s-a retras şi liberalii au profitat de această bâlbâială pentru a plusa cu Rareş Mănescu. Poate că Crin Antonescu nu mai are timp să joace poker, dar nu pare să-şi fi piedut abilităţile de a juca la cacealma politic. Ieri, Antonescu a confirmat că PNL ar putea merge singur la toate sectoarele dacă nu se vor putea înţelege asupra unor candidaturi comune ale USL, respingând astfel soluţia evocată de ştirea Hotnews, potrivit căreia PSD ar fi propus candidaturi separate numai la sectorul 6. Antonescu şi-a motivat poziţia prin faptul că o candidatură la paritate pentru Consiliu justifică pretenţia Alianţei de Centru-Dreapta (PNL-PC) de a avea trei din cei şase candidaţi ai USL la primăriile de sector. Problema este că Antonescu socoteşte prost. Anterior declaraţiei lui Antonescu, Victor Ponta a declarat că îşi doreşte candidaţi comuni, fără să nege explicit disensiunile cu PNL, şi a pledat pentru nominalizarea lui Ştefan Florescu, care ar fi cel mai bine situat în sondaje. Or, Florescu este membru PC, şi, prin urmare, paritatea s-ar păstra iar argumentele lui Antonescu pică.

Atunci de ce este nefericit Ponta? Pentru că PSD riscă să rămână fără niciun primar la Bucureşti în condiţiile în care Vanghelie este cu un picior în UNPR şi ar prefera ca un partid de buzunar ca PC să aibă doi primari decât ca PNL să îşi consolideze poziţia în Capitală. Potrivit unor surse scorul PNL în Bucureşti este în jur de 30%, în vreme ce PSD nu depăşeşte 17 procente. În aceste condiţii Antonescu se simte îndreptăţit să ceară maximum, în vreme ce Ponta ar prefera nişte primari traseişti, de la partide slabe care pot fi convinşi relative uşor să schimbe tabăra deîndată ce liderul PSD s-ar instala la Palatul Victoria.

Indiferent cum se va rezolva această dispută este limpede că armonia din USL este departe de a fi perfectă şi că cele două partide dominante nu au încredere unul în celălalt. Rămâne de văzut dacă această neîncredere reciprocă va fi un temei suficient pentru proclamarea divorţului.

Cele mai citite

Ciprian Tătărușanu va da lovitura de start în FCSB – Petrolul Ploiești

Ciprian Tătărușanu, fostul portar al naționalei României și al FCSB, și-a anunțat retragerea din fotbal pe 11 septembrie, la vârsta de 38 de ani,...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Android 15 ar putea fi lansat la jumătatea lunii octombrie

Google a finalizat dezvoltarea kit-ului Android 15 pe platforma Android Open Source Project (AOSP), dar lansarea oficială pentru dispozitivele Pixel încă necesită timp suplimentar. Android...
Ultima oră
Pe aceeași temă