1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportRevizuirea constituţiei: Care sunt cele mai controversate modificări

Revizuirea constituţiei: Care sunt cele mai controversate modificări

Comisia de revizuire a Constituţiei a aprobat ieri mai multe amendamente care ar putea schimba semnificativ raporturile dintre instituţii-cheie ale statului. Lucrările vor fi reluate luni.

SERVICII DE INFOR­MAŢII. Parlamentul numeşte sau alege Avo­­catul Poporului şi di­­rectorii SRI şi SIE, se arată într-un amendament adop­­tat ieri de Comisia de revizuire a Constituţiei. Asta, în condiţiile în care, până acum, şe­­­­­fii serviciilor de informaţii erau propuşi de preşedinte, iar Ca­­­­­mera Deputaţilor şi Senatul se pro­­­­nunţau asupra lor prin votul în plen.

TRASEISM. În viitoarea Consti­tuţie va fi cuprins şi un amendament referitor la trecerea dintr-un partid în altul, astfel încât parlamentarii şi primarii vor avea acelaşi regim. Prin urmare, mandatul parlamentarului încetează inclusiv în momentul în care demisionează din formaţiunea pe listele căreia a fost ales.

AUTONOMIA UNIVERSITARĂ. Comisia a adoptat ieri şi un amendament prin care se defineşte explicit autonomia universitară. În consecinţă, actuala prevedere potrivit căreia „autonomia universitară este garantată“ a fost completată astfel: „Autonomia universitară este garantată, implicând capacitatea recunoscută prin lege instituţiilor de învăţământ superior de a-şi gestiona direct şi nemijlocit patrimoniul, de a-şi alege ori, după caz, desemna în mod liber organele de conducere, de a-şi executa în mod neîngrădit un buget de venituri şi de cheltuieli, de a hotărî în mod independent cu privire la politica de personal însuşită şi de a decide fără nici o constrângere exterioară cu privire la misiunile educaţionale şi de cercetare asumate“.

MINORITĂŢI. UDMR a reuşit să obţină adoptarea unor amendamente care privesc minorităţile naţionale. Printre ele, şi dreptul de a-şi folosi în mod liber, în spaţiul public, „propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă“. În plus, „reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit Legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor“. În prezent, nu există o asemenea legislaţie, iar un proiect privind statutul minorităţilor este blocat de aproape opt ani în Parlament.

BAZELE STATULUI. Un alt amendament votat ieri recunoaşte rolul istoric al Casei Regale, al minorităţilor naţionale, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român.

PREFECŢI. A fost introdusă şi instituţia „subprefectului“ pe lângă cea existentă a prefectului. De asemenea, a fost înlocuită prevederea că Guvernul numeşte prefecţi în fiecare judeţ cu precizarea că „Guvernul numeşte în unităţile administrativ-teritoriale prefecţi şi subprefecţi, în condiţiile legii“. În plus, apare competenţa egală, şi în cazul subprefectului, de a conduce serviciile deconcentrate. În fine, a fost eliminat efectul contestării de către prefect a unui act local în instanţa de contencios, respectiv acela că „actul atacat este suspendat de drept“.

EGALITATEA DE ARME. În viitoarea lege fundamentală va apărea şi „principiul egalităţii de arme“ între acuzare şi apărare în faza de judecată a procesului. Aceasta presupune ca părţile implicate în proces (acuzarea şi apărarea) să dispună de aceleaşi mijloace legale pentru a-şi susţine cauza în instanţă.

PP-DD şi PDL – Retrageri şi avertismente

PPDD a decis ieri să îşi retragă reprezentanţii din Comisia de revizuire a Constituţiei, după cum a anunţat liderul grupului, Daniel Fenechiu. Motivul invocat: dezbaterile sunt „o mascaradă“, sunt suspendări şi răzgândiri, proiectul fiind făcut în discuţii private Antonescu-Ponta. La rândul său, PDL, prin vocea vicepreşedintelui Alin Tişe, a declarat arătat ieri că amendamentul aprobat de Comisia de revizuire, conform căruia Parlamentul decide asupra iniţierii unui referendum, „cenzurează dreptul la referendum al poporului român“, iar dacă nu se va reveni la textul actual, PDL va sesiza Comisia de la Veneţia.

Cele mai citite

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Valeriu Iftime renunță la funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Valeriu Iftime, președintele organizației PNL Botoșani, a decis să renunțe la funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal. Demisia a fost oficializată în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă